Body & Mind

3 simpele yoga oefeningen voor beginners

dinsdag, 1 oktober 2019

Heb jij het ook zo druk en verlang je zo nu en dan even naar een rustmomentje? Yoga helpt om je gedachten tot rust te brengen en lichaam en geest tot rust te brengen. Wij maakten een overzicht van drie simpele yoga-oefeningen die je makkelijk thuis kunt uitvoeren. Handig als je tussen alle drukte en stress door even wilt ontspannen of tot jezelf wilt komen!

Yoga-oefening 1: de bevrijdende houding

De eerste yoga-oefening is de bevrijdende houding. Deze oefening kan je makkelijk thuis doen en is ook erg fijn als je last hebt van pijn of spanning in je rug. De oefening gaat als volgt. Je gaat op je rug op de grond liggen en terwijl je uitademt trek je je knie op richting je borst en pak je deze met jouw handen vast. Zorg dat je je onderrug goed tegen de grond drukt en rustig adem haalt.

Yoga-oefening 2: de boom

De volgende oefening is de boom. Een oefening waarbij je lekker aan je balans kan werken en die ook goed is voor je focus. Zorg dat je op een stabiele ondergrond staat en probeer zo recht mogelijk vooruit te kijken. Als je daar moeite mee hebt is het beter dat je iets omlaag kijkt dan omhoog. Probeer je buikspieren goed aan te spannen en plaats je voet zo hoog mogelijk tegen de binnenkant van je andere been. Mocht dit niet lukken plaats je voet dan tegen de zijkant van je kuit maar niet tegen de binnenkant van je knie. Hierna kan je je armen omhoog brengen om het nog een beetje extra moeilijk te maken. Deze oefening kan je zo lang aanhouden als comfortabel voelt, je zal merken hoe vaker je hem doet hoe langer je het volhoudt.

Yoga-oefening 3: de brug

De laatste oefening is de brug. Deze heb je misschien wel eens vaker voorbij zien komen, bijvoorbeeld in de sportschool. Deze oefening is goed voor het stretchen van de heupen, borst en nek. Bij deze oefening ga je eerst op je rug liggen en zet je je voeten op heupbreedte zo dicht mogelijk bij je billen. Je handen leg je naast je op de grond. Hierna probeer je je schouderbladen zo dicht mogelijk naar elkaar te duwen. Vervolgens duw je de heupen omhoog en kan je je schouder nog wat verder bij elkaar proberen te duwen. Let erop dat je je buikspieren weer aanspant. Deze oefening kan je dan voor ongeveer 1-3 minuten aanhouden.

Meer over ontspannen? Lees meer over stress en lichamelijke oefeningen voor optimale ontspanning

Lees ook:

- Recept Gemberthee met sinaasappel
- Moeilijke slaper? 10 tips om beter door te slapen
- Tips om je zelfverzekerder te voelen