Body & Mind Life & Living

Zo lees je eindelijk eens dat boek uit! 7x tips om meer te lezen

woensdag, 19 mei 2021

Juist in deze tijden waarin we zoveel naar ons scherm staren, is het soms best fijn om gewoon weer eens een boek op te pakken. Maar goed, optimistisch aan een boek beginnen lukt de meesten nog wel. Datzelfde boek vervolgens uitlezen blijkt een lastigere klus in deze wereld vol (Netflix! Telefoon!) afleidingen. En dat terwijl er zoveel voordelen aan lezen zitten: zo is het goed voor het geheugen, zorgt het voor betere focus en concentratie en zou het helpen tegen stress. 7 tips op een rijtje om nu echt eens meer te gaan lezen.

1. Zorg voor een écht leuk boek

Kies een boek wat je echt leuk vind en wat zo ontzettend spannend, mooi of bijzonder is, dat je je aandacht erbij houdt. Blijkt het boek toch niet zo leuk te zijn? Jammer! Maar dan kies je toch gewoon een nieuw boek. Lezen moet wel leuk blijven en gaan zware taak.

2. Lees één boek tegelijk

Vanwege deze simpele reden: als je meerdere verhalen door elkaar leest, kom je nooit echt ‘in’ het boek en is de kans dat het boek je ook echt pakt (en je het uitleest!) vele malen kleiner.

3. Maak het behapbaar

Een gewoonte leer je niet in 1x aan, ook hier geldt: maak het grote doel (=boek uitlezen) behapbaar en deel het op in kleine doelen (=bladzijden). Spreek met jezelf af om in ieder geval een paar bladzijden per dag te lezen, maar probeer dat dan wel elke dag vol te houden. Het hoeven echt niet veel pagina’s te zijn, maar natuurlijk wel genoeg om een beetje in het verhaal te komen. Als lezen nog geen echte gewoonte is, is het misschien ook beter om niet meteen aan die giga dikke pil te beginnen. Met een dunner boek heb je sneller de voldoening van een boek uitlezen!

4. Maak er een routine van

Lees die paar bladzijden die je met jezelf hebt afgesproken op een vast moment en/of tijdstip van de dag.

5. Zoek een boekenbuddy

Maak er samen met een vriend(in) een uitdaging van om een boek uit te lezen. En houd elkaar ook een beetje in de gaten. Ook leuk om hetzelfde boek te kiezen, zodat je het samen kan bespreken.

6. Vind je favoriete plek om te lezen

Zie het echt als een momentje voor jezelf en maak het jezelf gemakkelijk. Lekker met een kopje thee op je favoriete stoel, in de tuin of in bed. Sommigen vinden het lastig om thuis een boek te lezen, maar je favoriete leesplek kan natuurlijk ook buiten de deur zijn, op een bankje in het park of in een cafeetje.

7. Neem je boek mee

Natuurlijk kan je je favoriete plek hebben om te lezen, maar er zijn genoeg andere momenten dat het eigenlijk best fijn is om even je boek erbij te pakken. Bijvoorbeeld in de trein op weg naar werk.

Lees ook:

- Met deze 9 tips haal je de lente in huis
- Ouderwets gezellige avonden
- 6 planten met een gunstig effect op je humeur