Recepten Food & Drinks

Geniet van zomerse watermeloensalade!

maandag, 18 juli 2022
‘Summertime when the living is easy' ♪♫♪ En wat past er beter bij een ‘easy summer’ dan een heerlijke, frisse watermeloensalade? Een watermeloensalade is de ultieme zomertraktatie. Daarom delen we graag twee lekkere recepten met je voor het perfecte zomergevoel.

Wat is een watermeloen?

Deze meloen heet niet voor niets 'water'meloen: hij bestaat voor 95 procent uit water. Een ideale dorstlesser dus op warme dagen, en nog vol vitamine C en ijzer ook. De watermeloenen die wij kennen hebben rood vruchtvlees, maar er bestaan ook varianten met bijvoorbeeld roze, oranje, geel en zelfs wit vruchtvlees. In onze supermarkt liggen vaak de handzame meloenen die ongeveer een kilo wegen, maar sommige rassen kunnen tot vijftig kilo wegen. De meeste watermeloenen hebben pitjes die verspreid zitten over het vruchtvlees, maar er bestaan ook pitvrije rassen.

Watermeloensalade met feta en munt voor twee personen.
Wat heb je nodig voor deze frisse meloensalade:

* een halve watermeloen (rond de vijfhonderd gram), ten minste een uur gekoeld in de koelkast
* een halve komkommer, ten minste een uur gekoeld in de koelkast
* vijftig gram feta in kleine blokjes
* drie takjes verse munt
* een eetlepel vers limoen- of citroensap
* een handvol pijnboompitten
* gemalen zwarte peper

Snijd de meloen in schijven van ongeveer een centimeter dik, verwijder de schil en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de komkommer in schijven van ongeveer een halve centimeter dik en de schijven vervolgens kwarten.

Doe de meloen en komkommer in een schaal en strooi de feta er over heen. Meng voorzichtig en breng op smaak met de zwarte peper en het limoen- of citroensap.

Strooi ten slotte de in reepjes gesneden muntblaadjes en pijnboompitten over de salade. Serveer meteen zodra de watermeloensalade klaar is.

Wil je deze watermeloensalade een extra pittige ‘bite’ geven? Voeg dan een halve rode peper toe, zonder de zaadjes en in dunne reepjes gesneden. Geen fan van munt? Je kan de muntblaadjes ook vervangen door in reepjes gesneden basilicumblaadjes.

Watermeloensalade met gebakken tofu en pittige amandelen voor twee personen (vegan)
Wat heb je nodig voor deze watermeloensalade met pit:

* een halve watermeloen (ongeveer 500 gram), goed gekoeld in de koelkast
* een halve komkommer goed gekoeld in de koelkast
* 200 gram tofu
* 150 gram blanke amandelen
* 100 gram zwarte en pitloze olijven
* drie takjes munt
* een halve theelepel paprikapoeder
* een snufje zout
* gemalen zwarte peper
* olijfolie
* een eetlepel limoensap

Snijd de meloen in schijven van ongeveer een centimeter dik, verwijder de schil en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de komkommer in schijven van ongeveer een halve centimeter dik en in kwarten. Houd je niet van de zaadjes van de komkommer? Snijd de plakjes dan in helften en verwijder de zaadjes zodat je 'halve maantjes' komkommer krijgt. De olijven kun je door de helft snijden of in dunne ringen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de amandelen in een kom en meng ze met het limoensap, de paprikapoeder en het zout. Sprenkel er eventueel een beetje olijfolie over. Leg de amandelen op de bakplaat en rooster ze ongeveer tien minuten in het midden van de oven.

Snijd de tofu in blokjes, bestrooi deze met zwarte peper en eventueel een snufje zout en bak de blokjes in een pan met olie bruin.

Schep de meloen en komkommer voorzichtig door elkaar en breng het eventueel op smaak met een beetje peper en zout. Schep vervolgens de amandelen en de olijven door de salade. Strooi daarna de (warme) tofu en in reepjes gesneden muntblaadjes over de salade. Serveer zodra de watermeloensalade klaar is. Wil je liever een vegetarische variant? Vervang de tofu dan door feta of geitenkaas!


Meloenweetjes

Fruit of groente? Je vindt de meloen vaak op de fruitafdeling. Maar wist je dat meloen eigenlijk een groente is? Hij is familie van de komkommer en courgette. Zo is er wel vaker verwarring over of iets een groente of een fruit is. Tomaten liggen op de groenteafdeling maar zijn eigenlijk fruit, net zoals de paprika en de avocado.


Hoe bewaar je een meloen?

Afhankelijk van hoe rijp de meloen is, kun je hem één tot zeven dagen buiten de koelkast bewaren. Heb je de meloen gesneden en heb je een stuk over? Bewaar deze dan niet in de koelkast! De kou van de koelkast verstoort het narijpingsproces. Bovendien droogt een meloen in de koelkast uit, ook als je hem goed in een stukje folie wikkelt. Er zijn twee uitzonderingen:

* Al gesneden en van hun schil ontdane stukjes meloen moeten in de koelkast bewaard worden omdat ze anders snel zuur en snotterig worden. Dat doe je in een goed afgesloten bakje of in vershoud- of aluminiumfolie.
* En dan is er natuurlijk de watermeloen. Deze smaakt het beste als hij lekker koud uit de koelkast komt. Bewaar hem daar niet meer dan een paar dagen, anders droogt de meloen uit. Maar zeg nou zelf, een lekker fris stuk meloen kan je toch nooit lang laten liggen?

Helemaal zin in de zomer? Watermeloensalades zijn er in alle soorten en maten en er zijn veel smaken die goed samen gaan met het sappige, frisse vruchtvlees van deze meloen. Welke maffe, bijzondere of pittige smaakcombinatie zou je willen proberen? Sla eens lekker aan het experimenteren en stel dé watermeloensalade samen die past bij jouw zomer!