Body & Mind

Hoe kies je parfum? Vind jouw favoriete geur met deze tip (+ korting!)

woensdag, 13 januari 2021

Het eerste gebruik van parfum gaat een hele tijd terug. Zo werden parfums al bij de oude Egyptenaren gebruikt om lekker te ruiken, maar werd het ook gebruikt bij bijvoorbeeld ceremonies. Duizenden jaren later is het gebruik van parfum de normaalste zaak van de wereld en hoe fijn is het om jezelf af en toe eens te verwennen met een nieuwe geur. Maar waar let je op bij het kiezen van een nieuw parfum?

Pssst, lees ook snel verder voor 50% korting op je favoriete geur!

Over geur valt niet te twisten

Als je parfum op doet, gebruik je dan altijd dezelfde geur of wissel je af? Waarom kiezen we voor een bepaalde geur? Maakt de prijs uit? De een vindt een geur heerlijk, terwijl de ander de geur nog net niet vindt stinken. Hoe werkt dat eigenlijk?

Wat we lekker vinden ruiken, heeft onder andere te maken met onze genen. De geurreceptoren in onze neus sturen informatie door naar de hersenen aan de hand van onze genetische structuur. Daarnaast ligt het ook aan de herinneringen of associaties die je hebt bij een specifieke geur. Misschien is er wel een geur die je doet denken aan een speciale tijd in je jeugd of juist aan een negatieve ervaring.

Welke parfum past bij mij?

Het dragen van parfum is een manier om je persoonlijke smaak en stijl uit te drukken. Er zijn honderden parfums om uit te kiezen en in een winkel kan je snel overweldigd raken door die verschillende geuren. Hoe kom je erachter welk parfum bij jou past? Lees onze tips!

1. Leer de taal van parfum

Wist je dat een parfum vaak uit verschillende lagen bestaat? Zo zijn er de topnoten, middelste noten (ook wel hartnoot) en basisnoten. De topnoot is de sterkste geur die je ruikt als je voor het eerst een parfum verstuift. Deze geur vervaagt vaak binnen 15 minuten en maakt plaats voor de middelste noot. Deze hartnoten zijn de body van het parfum en blijft een paar uur prominent en krachtig. Wanneer het midden verdwijnt, blijft de onderste noot achter: die rijke, zwaardere geuren blijven vaak hangen tot het einde van de dag.

Kijk eens of je kan uitvogelen wat de geurnoten van andere parfums die je lekker vindt zijn. Hier kan soms wat overlap in zitten. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor frisse, citrusgeuren of juist kruidige geuren zoals sandelhout en vanille? En dit kan dus ook handig zijn bij het uitzoeken van een nieuwe parfum!

2. Bekijk de meest populaire parfums

Laten we eerlijk zijn, soms is het flink lastig kiezen. Ben je niet zo kritisch en hoef je niet speciaal een unieke geur? Dan kan het makkelijk zijn om gewoon eens te kijken naar de meest populaire parfums. Hieronder een greep uit de meest verkochte dames parfums:

  • Chanel – Coco Mademoiselle
  • Paco Rabanne – Lady Million
  • Lancôme – La Vie Est Belle
  • Viktor & Rolf – Flowerbomb
  • Yves Saint Laurent – Black Opium
  • Giorgio Armani – Sì
  • Dior – Jadore
  • Thierry Mugler - Alien

3. Doe een parfum quiz

Op de website van Parfumado staat een handige quiz die jou vertelt welk geurprofiel bij je past en wat jouw favoriete geurfamilie en geurnoten zijn. Daarnaast geven ze ook nog eens enkele aanbevelingen voor merkparfums op basis van jouw persoonlijke voorkeur.

4. Ga voor een parfum abonnement

Heb je de parfum quiz gedaan, meest populaire parfums bekeken, maar nog steeds niet zeker? Geen probleem! Bij Parfumado kan je terecht voor persoonlijk advies, maar nog mooier: ze hebben ook een parfum abonnement! Bij dit maandelijkse parfum abonnement kan je voor €14,95 steeds weer kiezen uit de meer dan 400 merkparfums die ze hebben. Je ontvangt maandelijks een nieuwe parfum, met een inhoud van 121x sprayen. Genoeg dus voor de hele maand!

Handig zo’n parfum abonnement, want op deze manier kan je op een fijne en goedkope manier erachter komen welke geur echt bij je past. Maar waarom wij een parfum abonnement het allerleukste vinden? Je kan makkelijk switchen tussen je favoriete parfums, zonder een vermogen kwijt te zijn!

Korting op het beste parfum abonnement

Als fan van de Huishoudbeurs ontvang je met onze kortingscode maar liefst 50% korting op je eerste bestelling bij Parfumado. Gebruik bij je bestelling de kortingscode HUISHOUDBEURS of klik hier.