Home & Garden

Alles wat je moet weten over natuurlijke schoonmaakmiddelen

woensdag, 19 januari 2022

Het is natuurlijk heel makkelijk om een kant-en-klaar schoonmaakmiddel uit het schap te trekken en in je karretje te werpen. Naast dat we veel geld uitgeven aan schoonmaakmiddelen, is het ook nog eens slecht voor het milieu. Binnen een handomdraai kun je je eigen schoonmaakmiddelen maken. Beter voor je portemonnee en het milieu! Wij geven tips hoe je je eigen schoonmaakmiddelen kunt maken.

6 natuurlijke schoonmaakmiddelen

Er zijn een aantal producten die uitermate geschikt zijn om mee schoon te maken. Een voordeel? Waarschijnlijk heb je een groot deel van de producten gewoon al in huis!

(Appel)azijn

Appelazijn is een goedkoop product waarmee je veel in je huis kunt reinigen. Gebruik de azijn bijvoorbeeld als schoenpoets, of gebruik het als allesreiniger. Door de antibacteriële en antiseptische bestanddelen is appelazijn de perfecte vervanger voor de allesreiniger die nu waarschijnlijk in je voorraadkast staat.

Soda

Schoonmaaksoda is een sterk en agressief middel waarmee je onder andere oppervlaktes mee kunt reinigen. Schrob bijvoorbeeld met een sponsje en wat soda gemakkelijk aanslag weg in je badkamer. Ook voor ingebrande vlekken in de oven kun je goed schoonmaaksoda gebruiken.

Zout

Nog iets wat je in je keukenkastje kunt vinden: zout! Gebruik dit bijvoorbeeld om je leidingen te reinigen. Even een paar minuten warm water laten door lopen en je leidingen lopen weer lekker door! Heb je kalk in je waterkoker? Vul je waterkoker met water en voeg hier wat eetlepels zout aan toe. Zet de waterkoker aan en wacht vervolgens een paar uur voor je het water wegspoelt.

Citroen

Citroen is een wondermiddel! Gebruik ‘m om vlekken uit kleding weg te poetsen, om vieze geurtjes uit je koelkast te krijgen, om kalk weg te poetsen of om een snijplank mee schoon te maken.

Olijfolie

Gebruik olijfolie om objecten weer hun natuurlijke shine terug te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een leren bank schoonmaken met olijfolie.

Groene zeep

Groene zeep is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens goed voor milieu. Gebruik het om vetvlekken uit vieze ovenschalen of je magnetron te halen. Gebruik een vaatdoekje met warm water en wat groene zeep en laat dit een uur intrekken. Na het afspoelen is die schaal weer zo goed als nieuw!

Natuurlijke schoonmaakspray maken

Heb je tijd over om zelf een natuurlijk schoonmaakmiddel te maken? Ga voor een schoonmaakspray zonder chemische middelen. Het blijft lang goed en met deze spray kun je waarschijnlijk al vijf andere sprays die je bij de supermarkt hebt gekocht vervangen! Dit heb je nodig:

  • Water
  • Witte azijn
  • Maatbeker
  • Weckpot
  • Sprayfles

Vul een pot met een gelijk deel water en schoonmaakzijn. Voeg voor een frisse geur eventueel sinaasappelschillen toe. Zet de pot 2 à 3 weken weg. Haal na deze tijd het mengsel door een zeef en doe het in een sprayfles. Et voilà, je zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakspray!

Ook leuk om te lezen

- 10 tips om beter te slapen

Een gezonde leefstijl in 5 stappen