Body & Mind

Tips om te beginnen met mindfulness

woensdag, 19 januari 2022

Mindfulness is populairder dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren stress verlagend werkt en de werking van het immuunsysteem verbetert. Verder is het goed voor de bloeddruk, vermindert het psychische problemen en bevordert het herstel als je ziek bent. Een voordeel van mindfulness is dat het overal kan en je er niks extra’s voor nodig hebt. Wij geven een aantal tips hoe jij met mindfulness aan de slag kunt!

Na een drukke werkdag snel koken, avondeten, sporten en nog even die laatste paar mails beantwoord die in de middag zijn blijven liggen. Je herkent het vast wel. We nemen tegenwoordig weinig tijd om even tot onszelf te komen.

Mindfulness is met je aandacht in het hier en nu zijn. Deze aandacht richt zich zowel op de situatie als op je innerlijke beleving van de situatie. Maar mindfulness is meer dan alleen het leven in het hier en nu. Een ander belangrijk aspect is het accepteren van hoe dingen zijn, in plaats van altijd maar hoge doelen stellen en meer, beter en sneller willen. Met onze 6 tips kun jij een start maken met mindfulness.

5 tips

  1. Begin met een simpele ontspanningsoefening. Zet een timer op 3 of 5 minuten, ga rechtop zitten en ontspan je lichaam. Bij de inademing, voel je hoe je buik zachtjes naar voren beweegt. Bij de uitademing, voel je hoe je buik zachtjes naar achteren beweegt. Houd hierbij je aandacht op de ademhaling en beweging van je buik.
  2. Neem dagelijks de tijd om naar buiten te gaan. Maak een wandeling of ga een stukje fietsen. Op deze manier zal je je beter in je vel voelen.
  3. Neem dagelijks de tijd om iets leuks te doen. 
  4. Accepteer jezelf waar je nu staat in het leven, op dit moment. Geniet van wat je hebt bereikt. Als je je bewust bent van je verwachtingen, kun je ze ook makkelijker los laten. Als je minder wensen of eisen hebt, ben je rustiger en kun je meer bereiken.
  5. Doe één ding tegelijk. Niet je mail checken, tv kijken en eten tegelijk.

Benodigdheden

Voor mediteren heb je niks nodig. Echter zijn er een aantal tools die het makkelijker kunnen maken om in het moment te komen. Zo kan een rustige ruimte, een fijn meditatiekussen of -mat en edelstenen en klankschalen ervoor zorgen dat je je aandacht op te juiste plek krijgt en zo in het moment kan zijn.

Oefening baart kunst

Mediteren vergt oefening. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen. En onthoud, het is niet erg als je gedachten alle kanten op gaan zodra je begint met mediteren. Na een tijdje zal je zien dat het steeds beter gaat. Kan je nog wat extra hulp gebruiken? Probeer dan eens de app Headspace. Je kunt kiezen hoelang je wilt mediteren, dat kan al vanaf drie minuten. Of probeer de app Calm, waarmee je ademhalingsoefeningen kunt doen of kunt leren mediteren in één week.

Het kan moeilijk zijn om mindfulness van het een op het andere moment in je leven te integreren. Probeer daarom stil te staan bij je intenties. Ga bij jezelf na waarom je graag met mindfulness wilt gaan beginnen. Probeer een vast moment op de dag te plannen waarop je mindfulness oefeningen doet. Op deze manier wordt het onderdeel van je dagritme en is de kans groter dat dit onderdeel wordt van je nieuwe leefstijl!

Ook leuk om te lezen

- 10 tips om beter te slapen

 Een gezonde leefstijl in 5 stappen