Home & Garden

Fruitvliegjes: zo kom je er vanaf!

donderdag, 13 juni 2019

Fruitvliegjes, ze komen af op rottend en gistend voedsel en je ziet ze vooral in de lente en de zomer. Ze leggen heel veel eitjes, zodra je er één ziet vliegen, kun je binnen no-time een invasie verwachten.

Help! Kun je iets doen om fruitvliegjes bestrijden?

Waar komen ze op af?

Niet alleen rottend fruit is een boosdoener ook gebruikte theezakjes, koffiepads of verwelkte bloemen kunnen fruitvliegjes aantrekken. Met dit lijstje weet je precies wat aantrekkelijk is voor onze vliegende vrienden.

 • Overrijp, rottend & beschimmeld fruit
 • Beschimmelde groenten
 • Opgedroogde wijnrestjes
 • Gemorste vruchtendrank
 • Planten & kruiden met dorre of rottende baadjes
 • Bedorven voedsel in de vuilnisbak
 • Koffiedik
 • Gebruikte theezakjes en koffiepads
 • Verwelkte bloemen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan helen, maar zie je toch een fruitvliegje rond de fruitschaal vliegen, dan is het tijd om direct actie te ondernemen!

De fruittrechter

Leg een klein stukje fruit, bijvoorbeeld een banaan in een glas of vul een glas met een bodempje alcohol. Vouw van een stukje papier een trechter stop deze in het glas. De fruitvliegjes komen af op het fruit of de alcohol en vliegen het glas in.Hierna kunnen zij hun weg niet meer terugvinden.

Munt-attack

Wist je dat fruitvliegjes, evenals vele andere insecten, de geur van munt niet kunnen verdragen? Eén muntplantje zal nog geen wereld van verschil maken, maar maak je nou een spray van pepermuntolie en water, dan kom je een stuk verder. Spray dit goedje in alle hoeken en gaten van je huis en de bezoekjes van fruitvliegjes zullen zeker afnemen!

Afwasmiddel met azijn

Houd de fruitvliegjes voor de gek met wat afwaswasmiddel en azijn. Giet enkele druppels afwasmiddel in een bakje en schenk hier ook een beetje azijn bij. De fruitvliegjes komen op het afwasmiddel af, maar verdrinken vervolgens in dit goedje. Bye bye fruitvliegjes!

Plastic bakje met honing

Heb je nog een oud plastic bakje? Doe hier een klein laagje honing of citroensap in en prik een gaatje in de deksel waar je het bakje vervolgens helemaal mee afsluit. De fruitvliegjes kunnen wel het bakje in vliegen, maar niet meer uit. Mocht je de deksel van het plastic bakje niet willen beschadigen, kun je er ook voor kiezen om doorzichtige folie over het bakje heen te doen.

Vlooienpoeder

Vlooienpoeder en een stofzuiger: een geweldige combi om de fruitvliegjes mee te vangen! Zuig een beetje van het vlooienpoeder op en zuig daarna de fruitvliegjes op. En nee, zonder de vlooienpoeder werkt deze truc niet. De fruitvliegjes kunnen dan namelijk alsnog uit de stofzuiger komen door de kleine gaatjes, de vlooienpoeder doodt de fruitvliegjes.

Preventieve tips fruitvliegjes

Naast bovenstaande tips, kan het geen kwaad om ook preventief fruitvliegjes te bestrijden. Hoe?

 • Zorg ervoor dat er geen rottend fruit in de fruitschaal ligt, bedek je fruitschaal eventueel met plastic folie of bewaar op warme dagen fruit in de koelkast.
 • Houd het aanrecht en de gootsteen schoon! Laat geen eten rondslingeren, zorg dat vieze vaat direct wordt afgewassen en opgeruimd en reinig met enige regelmaat je afvoer (bijvoorbeeld met azijn)
 • First of all, zorg dat je een vuilnisbak mét deksel hebt. Verschoon de vuilniszak dagelijks en maak je vuilnisbak regelmatig schoon.
 • Naast pepermunt is ook wijnruit een kruid waar fruitvliegjes niet van houden. Je kunt een bosje bij de fruitschaal, op het aanrecht of bij het raam te leggen.
 • Was je handdoeken, theedoeken en vaatdoeken dagelijks. Een vochtige doek is de ideale broedplaats voor fruitvliegen. Bah!

Lees ook:

- 8 tips om zilvervisjes te voorkomen en te bestrijden

- Kattenliefhebbers opgelet! Deze planten zijn giftig voor katten