Body & Mind

Mooi en gezond haar in de zomer: 10 tips

dinsdag, 21 juni 2022

Zon, zee en zand. Wie houdt er niet van? Nou, je haar dus! UV-stralen, zout water, chloor en zand kunnen schadelijk zijn voor je haar. Het maakt je haar hard, stug en droog. Geverfd haar kan ineens een andere kleur worden. Het beschadigt het haar snel wat lijdt tot gespleten haarpunten en breekbaar haar. Om dit alles te voorkomen, hebben wij 10 tips verzameld om je lokken goed te verzorgen zodat jij kan stralen deze zomer.

1. SPF voor je haren

Bescherm je haar tegen schadelijke UV-stralen door een spray-on conditioner, haarolie of haarlak met een hoge SPF in je haren te smeren. Doe dit ongeveer 30 minuten voordat je de zon in gaat. Vergeet je haarlijn, scheiding, oren en nek niet! Zoek je ook nog een goede bescherming voor je huid? In dit artikel leggen wij uit hoe je de beste zonnebrandcrème kan vinden. https://www.huishoudbeurs.nl/nieuws/zonnebrand-spf/

2. Verzorging van binnenuit

Je haren kunnen zichzelf beschermen tegen de zon, maar dat lukt alleen als jij je haren van binnenuit goed verzorgt. Eet fruit met extra veel vitamine C. Genoeg eiwitten, wat onder andere zit in ongezouten noten en yoghurt. En voldoende mineralen zoals zink en ijzer: dit vind je in rood vlees, witvis, spinazie en zilvervliesrijst. 

3. Steek je haar op

Door je haar op te steken op een zomerse dag wordt het minder blootgesteld aan de zon, zout of  chloor. Als je dit doet, vermijd haarelastiekjes met een metalen band. Gebruik liever een grote scrunchie of een zijde bandana om de druk op je haar zo laag mogelijk te houden. Kies voor een losse knot of een vlecht.

4. Geen parfum

Parfum is zeer schadelijk voor je haar. Door de alcohol droogt je haar snel uit. Er bestaan parfums die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik op het haar. Hier zit een andere soort alcohol in die je haren niet uitdroogt, maar wel lekker laten ruiken. 

5. Haarmasker

Aangeraden wordt om één keer per week een haarmasker aan te brengen. In de zomermaanden raden wij je aan om dit twee keer per week te doen. Zo voorkom je dat je haren uitdrogen. Voor het beste resultaat kies je een haarmasker dat afgestemd is op je haartype. Een haarmasker breng je aan na de conditioner en laat je 5 tot 30 minuten intrekken.

6. Afspoelen met koud water

Nadat je je haren hebt gewassen, is het raadzaam na te spoelen met koud water. Koud water sluit de haarschubben wat ervoor zorgt dat alle voedingsstoffen in je haar blijven. Ook zorgt de sluiting van je haarschubben voor meer glans. In de zomer zijn die laatste 5 koude minuten in de douche ook nog eens heerlijk verkoelend voor je lichaam.

7. Water!

Je haren moeten voor 25% uit water bestaan om gezond te zijn. Warmte en zout onttrekt vocht uit je haar. Daarom is het belangrijk om genoeg te drinken: minimaal 2 liter per dag. Dit is niet alleen belangrijk voor je haar, maar ook voor je huid en nagels. Vind je het lastig om zoveel te drinken? Neem wat chips: door het hoge zoutgehalte krijgt je lichaam vanzelf dorst. 

8. Shampoo & conditioner 

Gebruik haarproducten waarvoor ze zijn gemaakt. Shampoo masseer je alleen in op je hoofdhuid. Conditioner breng je aan op het haar dat onder je oor valt. Shampoo op de haarlengtes droogt het haar uit, terwijl conditioner op de hoofdhuid het haar juist te vet maakt. 

9. Geblondeerd haar

Heb je geblondeerd haar, kijk dan uit met chloorwater. Wanneer de schade al is gedaan verwijder je de groene gloed door een dikke laag ketchup in je haar te smeren en dit minimaal 30 minuten laten intrekken. De rode tinten neutraliseren namelijk de groene tinten. 

10. Olie

Smeer je haren voordat je in zee- of chloorwater duikt in met een verzorgende olie, zoals jojoba of argan. Deze oliën creëren een beschermend laagje om het haar zodat het niet nog meer beschadigd raakt.