Tattoo skin care
Body & Mind

Laat je tatoeage shinen met de juiste verzorging

donderdag, 8 juni 2023
Wie een tatoeage heeft wil daar zo lang mogelijk van genieten. Voor een deel ligt dat bij de tattoo-artist die jouw tatoeage zet. Zo moet de tatoeage niet te diep gezet worden en is het belangrijk dat de artist hygiënisch werkt. Daarnaast is een goede verzorging van de huid essentieel om het resultaat mooi te houden.

Jouw huid, jouw verhaal
Mensen hebben uiteenlopende redenen voor het nemen van een tatoeage. Voor de één is het een versiering, voor de ander zit er een verhaal achter. Een verhaal van liefde, verlies of leven. Een tatoeage is een onuitwisbare herinnering aan dat verhaal, dat je in inkt in de huid altijd met je meedraagt.
 
Verzorging van de huid
Als je net een tattoo hebt laten zetten is de verzorging van de huid belangrijk. Met het plaatsen van een tatoeage zijn honderden kleine gaatjes in je huid gemakt waardoor er een wond is ontstaan. Die wond moet goed schoon blijven. Daarnaast moet de huid kunnen genezen zodat de tatoeage er lang mooi uit blijft zien. De nazorg van je huid duurt enkele weken.
 
Nazorg door de tattoo-artist
Die nazorg begint bij de tattoo-artist. Als deze klaar is met het zetten van de tatoeage maakt hij of zij de huid goed schoon en smeert of sprayt er een anti-bacterieel middel op. Daarna wordt de tattoo omwikkeld met gaasverband of met een folie dat je huid beschermt tegen een infectie. Gaas laat je meestal een etmaal om de tattoo zitten, folie verwijder je na twee uur. Een enkele keer wordt wondspray gebruikt. Dit is meestal na een etmaal van je huid verdwenen.

Nazorg thuis
Na het verwijderen van het folie of het gaas was je de tatoeage met stromend, lauw water en een antibacteriële zeep. Dat doe je twee tot drie keer per dag, het liefst met je handen omdat je met een washand snel te veel kracht zet. Je dept de huid voorzichtig droog in plaats van hem droog te wrijven.
 
Je huid heeft ongeveer twee weken nodig om te genezen. De huid kan een beetje vervellen of korstjes krijgen. Die moet je er niet af peuteren, dit kan de tatoeage beschadigen. Beter is het een paar minuten een vochtige, lauwwarme doek op de huid te leggen zodat de korstjes en velletjes los kunnen weken. Zit de tatoeage op een plaats waar je wrijving van kleding hebt, zoals van een bh-bandje of een broeksband? Die wrijving zorgt er voor dat de huid minder snel of slecht geneest. Vermijd tijdens het genezingsproces schurende of knellende kleding.
 
Als de huid na het wassen droog is smeer je een antibacteriële crème of een hydraterende zalf die verrijkt is met vitamine A en D op en rond de tatoeage. De zalf kan beter geen kleurstoffen of parfum bevatten, dat kan schadelijk zijn voor de helende huid. Vaseline wordt vaak afgeraden, omdat dit de wond afdekt en de huid niet kan ademen. De huid laten ademen is juist belangrijk voor het genezingsproces. Ook kan vaseline de kleur uit een tatoeage trekken.
 
Na ongeveer twee weken is je huid geheeld en kun je stoppen met wassen en met de zalf. Voor de echte genezing is zes tot acht weken nodig. In die tijd is het verstandig de huid op en rond de tatoeage soepel te houden met een moisturizer, bij voorkeur één op natuurlijke basis.

 

Tatoeages je huid als canvas  Maak kennis met Mandy Denise

 
Tatoeage lang mooi houden
Houd je van de zon? Een tatoeage zit in de lederhuid. Dat is het laagje net onder de buitenste huidlaag, waar de zon kan doordringen. Onder invloed van de zon kan je huid gaan schilferen, en dat heeft invloed op de tatoeage: hij kan na verloop van tijd verkleuren. Regelmatig smeren met een sterke factor zonnebrandcrème is heel belangrijk. Weet je van jezelf dat je dit vaak vergeet, dan is het verstandiger de tatoeage te laten zetten op een plaats waar de huid meestal bedekt wordt door kleding.
 
Houd er rekening mee dat een tatoeage in de loop van de jaren altijd een beetje kan verkleuren onder invloed van het pigment in de huid. Je kunt er dan voor kiezen de tatoeage te laten bijwerken. Laat je een tattoo zetten om een plek waar veel wrijving is van huid? Dan schuurt de huid steeds een beetje open en kan er inkt ontsnappen. Daardoor wordt de tattoo in de loop van de tijd fletser. Wil je lang een mooie tatoeage, laat hem dan zetten op een plek waar weinig tot geen wrijving is.