Oma schoonmaak tips
Home & Garden

Oma’s beste schoonmaaktips

maandag, 18 september 2023

Niets beter dan een schoon en opgeruimd huis, toch? Maar schoonmaken en opruimen zelf is vaak minder leuk. Sommige klusjes zijn lastig en je hebt niet altijd de juiste schoonmaakmiddelen paraat. Gelukkig hebben we 20 schoonmaaktips uit grootmoeders tijd verzameld die je helpen met spullen die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt. Zo wordt schoonmaken een eitje!

Motivatie vinden om schoon te maken
Begin bij de keuken. Omdat dit de meest gebruikte ruimte is, behoeft deze ook het meeste werk. Door de keuken als eerste op te ruimen, is de rest van het huis zo gedaan.

Vlekken uit je pan krijgen
Door iets zuurs te koken, zoals rabarber of citroen, in een vieze pan wordt deze weer glanzend schoon. Dit geldt niet voor aluminium pannen!

Matras schoonmaken
Strooi de inhoud van een zak soda over je matras en laat dit 3 tot 5 uur liggen. Verwijder de soda door deze op te zuigen en je matras is weer schoon en fris.

Kalkaanslag op kranen verwijderen
Spray een beetje citroensap of schoonmaakazijn op de te behandelen plekken. Laat dit 15 minuten inwerken en spoel daarna af voor een glinsterend resultaat.

Vervelende luchtjes verwijderen
Na het koken kun je snel en gemakkelijk van vieze geurtjes afkomen door in een pan sinaasappelschillen met vanille extract te koken. Als het mengsel kookt, zet je het fornuis op de laagste stand en laat je het nog 15 minuten zachtjes pruttelen en je huis zal weer heerlijk ruiken.

Koffieaanslag uit kopjes en mokken verwijderen
Doe per mok een mengsel van zout en citroensap. Vul de rest van de mok met ijsklontjes en laat dit een uurtje staan. Als je ze schoonspoelt, zul je merken dat de koffieaanslag verdwenen is.

Streeploze ramen 
Maak je eigen Glassex voor streeploze ramen door een lege plantenspuit te vullen met een mix van water (ongeveer één kopje), azijn (ongeveer één kopje), ontsmettingsalcohol (ongeveer één kopje), citroenolie (een paar druppels) en glycerine (ook een paar druppels).

Vloerkleed weer fris laten ruiken
Door een flinke scheut baking soda over je vloerkleed te strooien worden alle nare geurtjes geneutraliseerd. Zuig dit na ongeveer een halfuur op. Bonus: je stofzuiger zal ook direct frisser ruiken.

Bestek laten glanzen
Je komt af van kleine krasjes en doffe aanslag door je bestek te poetsen met witte tandpasta. Dit kun je het makkelijkst doen met een oude tandenborstel.

Strijken zonder strijkijzer
Doe je kleding vijf minuten in de droger en hang ze vervolgens op het wasrek voor een kreukloos resultaat. Ook geschikt voor kleding die niet in de wasdroger mag.

Houten meubels polijsten
Maak een mengsel van twee kopjes olijfolie met één kopje citroensap. Wrijf je mengsel met een schone, droge doek goed in je houten meubels voor een glinsterend resultaat.

Aanslag uit het bad krijgen
Giet karnemelk in de badkuip en poets deze met een spons in een handomdraai schoon. Neem de badkamertegels er ook direct mee af om die te laten glanzen. Laat het even intrekken en spoel vervolgens af met lauw water.

Snelle wc schoonmaak
Doe voor het slapen gaan een flinke scheut Borax in het toilet, samen met een beetje witte azijn. Wanneer je het toilet de volgende ochtend doorspoelt, glimt die weer als nieuw. 

Extra lekkere geur in huis
Doe heet water in een kom en voeg hier een paar druppels lavendelolie aan toe. Zet dit op de verwarming voor een heerlijke geur na het schoonmaken.

Huisstofmijt uit je matras
Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak zette oma de matrassen in het zonnetje aangezien huisstofmijt niet overleeft in de uv-stralen. 

Nare koelkast geurtjes
Hangt er een nare geur in de koelkast? Zet er een schaaltje in met koffiedik om hier binnen een paar uur vanaf te zijn.

Leren bank mooi krijgen en houden
Kleine scheurtjes en vlekjes krijg je makkelijk weg door middel van olijfolie. Doe een paar druppels olijfolie op een droge doek en wrijf hier rustig mee over de bank.

De oven weer als nieuw
Smeer voor het slapen gaan de binnenkant van de oven in met groene zeep. Zet hier vervolgens een schoteltje ammonia in en laat dit (met een dichte deur) de hele nacht staan. De volgende ochtend kun je met een pannenspons de oven zo schoonvegen.

Vlekjes op de spiegel wegkrijgen
Vingerafdrukken en vlekken krijg je makkelijk van de spiegel af door deze te poetsen met oude kranten. Oude kranten laten ook geen witte- of blauwe waas achter.

Roestvrijstaal laten blinken
De afzuigkap, de koelkast, eigenlijk alles wat gemaakt is van roestvrijstaal laat je weer glimmen door een paar druppels zonnebloemolie op een droge doek te doen en hiermee je apparaat schoon te wrijven.