Home & Garden

Zo houd je de kat uit de kerstboom en meer tips

woensdag, 2 december 2020

Een kerstboom en een kat, waarschijnlijk niet een hele goede combinatie. Want naast dat je kat waarschijnlijk geen genoeg krijgt van alle kerstballen, slingers en lichtjes, dien je met een kat in huis een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Wij verzamelden 8 handige tips voor als je een kat hebt én een kerstboom in huis wilt zetten. En vooral hoe je de kat uit de kerstboom houdt!

 1. Kies een veilige locatie
  Let op dat je genoeg vrije ruimte rondom de boom houdt. Zo beperk je niet alleen de schade wanneer de boom eventueel omvalt, je voorkomt ook dat de kat via meubels in de boom kan klimmen.

 2. Stevige boom
  Zorg bij een grote kerstboom voor extra gewicht op de poten van de kerstboom, bijvoorbeeld met een paar bakstenen. Als je de bakstenen afdekt met een mooie gekleurde doek vallen ze ook niet op. Bij een kleine boom kun je kleefkauwgom gebruiken; rol er bolletjes van en plaats dit onder elke poot.

 3. Water drinken van de kerstboom
  Heb jij een boom die je water moet geven? Let dan op dat je kat hier niet van gaat drinken. De uitscheidingsstoffen van de boom die in het water komen kunnen zorgen voor diarree en braken bij je kat.

 4. Pas op met kerstboom uit de tuin
  Koop jij je de kerstboom in de winkel of haal je ‘m uit de tuin? Is het laatste het geval, let er dan op dat er geen andere kat zijn behoefte heeft gedaan tegen de boom. Een vreemd kattenluchtje zal ervoor zorgen dat jouw kat zijn eigen geur daar over af wil zetten! Wij kunnen je verzekeren, dat gaat enorm stinken!

 5. Vermijd eetbare versiering
  Zorg ervoor dat je geen eetbare versiering in je boom hangt. Kerst- en chocoladekransjes zien er gezellig uit, maar kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Zeker in het geval van chocolade, want dat kan dodelijk zijn voor katten. Engelenhaar in de boom is ook niet verstandig als kerstversiering. Wanneer je kat dit binnenkrijgt kan het leiden tot flinke verstopping.

 6. Geen.glazen.ballen.
  Inkoppertje misschien, maar wil je het zeker voor het onzekere nemen? Kies dan vooral voor plastic ballen en hangers. Zonde als zo'n mooie glazen bal uit de boom wordt geslagen en daarnaast zijn die glassplinters ook nog eens gevaarlijk voor de kat én jouw blote voeten!

 7. Citrusgeuren
  Oké, kiezen voor onbreekbare ballen dus. Maar ook die kunnen een grote aantrekkingskracht hebben op je kat. Om ervoor te zorgen dat je kat uit de kerstboom blijft kun je citrusgeuren inzetten. Katten hebben een hekel aan citroen-, sinaasappel- of andere citrusgeuren. Snijd een stukje citroen of sinaasappel af, leg er een kruidnagel op, doe het in een bakje en zet dat bij de kerstboom. Ook kun je in je boom gedroogde sinaasappelschijfjes ophangen aan leuke gekleurde touwtjes, dan heb je gelijk leuke decoratie.

 8. Zilverfolie
  Dit trucje werkt niet bij elke kat, maar de meeste katten houden niet van het geluid van zilverfolie. Als je wat vellen folie rondom je boom legt, heb je kans dat ze daar niet op willen lopen. Katten schrikken van het geluid van zilverfolie en gaan weg. Zo voorkom je schade aan je boom.

Ultieme tip om de kat uit de boom te houden

Mocht bovenstaande nou echt allemaal niet helpen om je kat uit de kerstboom te houden, dan is er altijd nog de plantenspuit! Spray zodra je kat met haar pootje richting de kerstboom en -versiering gaat, wat water op je kat. Het kan geen kwaad en bovendien een vorm van gedragstherapie. Na een paar keer is de kans groot dat je kat voortaan jouw mooie kerstversiering laat voor wat het is.

Ook leuk om te lezen:

- Deze kerstversiering past bij jou
Heerlijke kerst salade met sinaasappel en granaatappel
- 6 stedentrips om helemaal in de kerstsfeer te komen!