Home & Garden

Hoe vaak moet je het beddengoed verschonen?

maandag, 8 juli 2019

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar terwijl jij ’s nachts heerlijk ligt te slapen, zweet je je een ongeluk. Per uur verlies je ’s nachts ongeveer 25 ml zweet. Als je je bedenkt dat we ongeveer 8 uur per nacht slapen, loopt deze hoeveelheid best snel op. Al dat lichaamsvocht trekt natuurlijk linea recta je beddengoed en matras in. Dat klinkt vies en dat is het ook.

Maar hoe vaak is het nu nodig je beddengoed te verschonen en hoe reinig je het beste je matras?

Wekelijks beddengoed verschonen

De een doet het dagelijks, de ander wekelijks en weer een ander om de week. Toch luidt het advies om elke week je beddengoed te verschonen. Want naast zweet, laat je elke nacht ook bacteriën, speeksel en huidschilfers achter in bed. Was het beddengoed op minimaal 60 graden, maar liever nog wat heter, om huisstofmijt en bacteriën te doden.

Bed opmaken

Het ziet er mooi uit, maar schoon is een opgemaakt bed zeker niet. Als je je bed opmaakt, bewaar je juist alle lichaamswarmte, huidcellen en zweet onder de dekens. Beter is het om ’s ochtends het beddengoed terug te slaan en elke dag een raampje open te zetten. Zo zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in het slaapvertrek vermindert en huisstofmijten worden gedood.

Matras reinigen

Ook je matras moet je regelmatig reinigen. Het beste doe je dat door het matras te laten luchten en regelmatig om te draaien. Ook soda is een prima reinigingsmiddel. Strooi elke maand een keer je matras vol met deze korrels en laat het minimaal 4 uur intrekken. Soda onttrekt vocht en haalt de vieze luchtjes uit je matras. Met een stofzuiger kun je de soda weer opzuigen.

Ook handig:

- Met dit simpele trucje komt je beddengoed nooit meer geknoopt uit de wasdroger