Food & Drinks

7x tips om uien te snijden (zonder te huilen)

woensdag, 29 april 2020

Vind jij dat ook altijd zo vervelend? Altijd maar die tranen en prikkende ogen, wanneer je een ui wilt snijden... De reden van die tranen is het stofje propaanthial-s-oxide. Dit komt vrij doordat bepaalde cellen bij het snijden van de ui kapot worden gemaakt. Wanneer deze zwavelhoudende stof in de neus komt irriteert het je neusslijm. Door dus het propaanthial in te ademen ontstaat dat brandende gevoel in de ogen, wat die tranen veroorzaakt. Wij hebben de 7 beste tips voor je op een rijtje gezet hoe je er voor kan zorgen dat je een ui kan snijden zonder te huilen.

Tip 1. Scherp mes
De eerste tip om mee te beginnen is een scherp mes. Een scherp mes snijdt soepel door de ui heen en plet de ui zo min mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er minder aliinase cellen breken.

Tip 2. Koude ui
Wanneer de ui koud is worden de enzymen verminderd die vrijkomen tijdens het snijden van de ui. Leg de uien voor het snijden eerst 10 tot 15 minuten in de vriezer of 20 minuten in de koelkast.

Tip 3. Water
Als je een ui in een bak water snijdt, kunnen de enzymen niet ontsnappen. Als je het lastig vindt om een ui onder water te snijden kun je ook de kraan laten lopen terwijl je de ui snijdt.

Tip 4. Kaars erbij
Een ui snijden naast een brandende kaars helpt. De vlam van de kaars zal namelijk de gassen aantrekken. Ook zal de geur van de ui geneutraliseerd worden door de kaars.

Tip 5. Evenwijdig aan de lagen snijden
Een ui is gelaagd. Als je met een scherp mes evenwijdig aan de lagen snijdt voorkom je dat er sap in je ogen spuit. Dit werkt alleen als er geen tocht in de ruimte is. Tocht kan er voor zorgen dat het gas evengoed in de ogen terecht komt. Zet de ventilator in dat geval uit, of draai de ventilator van je weg.

Tip 6. Eet een stuk brood tijdens het snijden
Langzaam kauwen op een stuk brood met een klein stukje brood uit je mond hangend kan zorgen voor een traanloos klusje. Het ziet er misschien wat raar uit, maar dit zorgt voor speekselvorming, waardoor de vochtigheid naar je tong gaat en niet naar je ogen.

Tip 7. Fluiten
De laatste tip is fluiten. Door fluitend te snijden krijg je een specifieke luchtstroom die van je gezicht weggaat. Je houdt hierdoor de uiengassen op afstand. Ook maak je door te fluiten het snij-klusje een stuk gezelliger. Fluit je leukste deuntje en je bent zo klaar zonder tranen.