Body & Mind

Hittetips voor je huisdier

maandag, 24 juni 2019

Het is warm buiten, heel warm! En niet alleen jij, ook je huisdier kan flink last hebben van de hitte. Belangrijk dus om extra goed voor je huisdier te zorgen deze dagen.

Wij verzamelden een paar handige warmte tips voor je huisdier.

Auto

Misschien een open deur maar laat je hond (of ander huisdier) nooit achter in de auto, ook niet met een raampje open. Zie jij een achtergelaten huisdier, alarmeer dan direct de hulpdiensten!

Wandelen

Ga je een blokje om met de hond? Pas je route en het tempo aan, aan het weer. Dus geen lange wandelingen in de zinderende hitte. Ook fietsen met je hond is niet verstandig met een temperatuur boven de 20 graden. Wil je toch een flinke wandeling maken, doe dit dan in vroege ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen minder hoog zijn.

Afkoelen

Heeft je huisdier het warm, zorg dan voor plekje waar hij kan afkoelen en voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je een beetje natmaken. De beste plek hiervoor is bij de kop, oren, hals en poten. Let er wel op dat je hiervoor geen ijskoud water gebruikt. Houdt je hond van zwemmen? Dan kan hij in het water natuurlijk prima afkoelen.

Tip! Ook sommige parkietjes vinden het fijn om nat gemaakt te worden. De een vindt het heerlijk onder een zacht druppelende kraan, een ander vindt het prettig om nat gespoten te worden met de nevelstand van de plantenspuit. Ook hier geldt, gebruik hiervoor geen ijskoud water!

Zonnebrand

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt bij je huisdier is zonnebrand. Heeft jouw hond of kat een lichte huid, bleke neusspiegel, kale plekken, of witte oortjes? Smeer deze plekken dan in met zonnebrandcrème. Ook huisdieren kunnen huidkanker ontwikkelen. Belangrijk dus om ze hiervoor te beschermen.

Knaagdieren

Konijnen en andere knaagdieren kunnen slecht tegen de warmte. Om af te koelen kun je flesjes met bevroren water of koude stenen in hun hok leggen. Zorg er wel voor dat je dier zich niet kan bezeren aan deze zelfgemaakte koelelementen. Konijnen kunnen ook snel last krijgen van de ‘madenziekte’. Deze ziekte wordt veroorzaakt door vliegeneitjes die met het warme weer soms in de vacht van een konijn worden gelegd. De maden uit de eitjes eten je konijn van binnen op en dit wil je natuurlijk voorkomen! Er is een spray verkrijgbaar bijde dierenarts die de vliegen afweert.

Hoe bescherm jij je huisdier met deze hoge temperaturen?

Anderen lezen ook: