Home & Garden

Het gezicht van je interieur

vrijdag, 6 april 2018

Er verandert de laatste tijd eigenlijk heel veel als het om wonen gaat. We komen in een tijdperk terecht waarin we zien dat we luchtiger met woonitems omgaan. Je kan het ergens vergelijken met kledingketens zoals de H&M of Zara. Veel wisselende collecties, super hippe statements maar ook bepaalde basisstukken die steeds weer terugkeren. Alleen vooropgesteld is de kwaliteit van deze items bijna altijd gelijk aan de levensduur van de trend, kort dus.

Maar wat is er eigenlijk goed of slecht aan deze ontwikkeling?

Verhaallijn

In de eerste plaats is het natuurlijk leuk dat je snel kan wisselen in huis. Tenslotte is het een gebruiksvoorwerp dus richt je huis zo comfortabel mogelijk in. Je kan je huis natuurlijk ook voor je omgeving inrichten en dan is een beetje hip voor de dag komen met een leuk en hedendaags interieur wel doeltreffend. We zijn in Nederland namelijk niet pietluttig als het op inkijk aankomt maar hierdoor zijn we niet altijd even consequent in het bijhouden van de juiste “verhaallijn” in huis.

Hutspot

Het gevaar ligt dan op de loer dat oude trends zich vermengen met nieuwe stromingen waardoor het een hutspot wordt. Maar is dat verkeerd? Nee, zeker niet maar we worden online wel voortdurend geprikkeld binnen de lijntjes te blijven kleuren en je aan het trend recept te houden. Die groep met planten meenemen naar een ruimte met veel houtsoorten en deze combineren met items die iriserend zijn, geeft weinig overtuiging. Het vermengen van de decoratieananas met de flamingo en de cactus lijkt zeer exotisch en toch is het niet zo bedoeld.

Mix & Match

Dat gevoel moet je eigenlijk niet willen hebben maar doordat de items meer decorstukken zijn die websites en shop in shops aan je verkopen met hippe concepten, blijft er weinig ruimte over om er echt een andere draai aan te geven. Er zit een duidelijk verband tussen deze combinaties en die zal je op moeten volgen wil je de ultieme uitstraling bereiken die de inspiratiebeelden zo benadrukken. En zo werkt het ook in de mode alleen daar is mix and match beter ontwikkeld. Een heel duur design item kan daar goed met een confectie merk gemixt worden en dat zien we nu in het wonen nog te weinig gebeuren. Daar ligt het gevaar op de loer dat we ons huis straks met enkel eenvoudige meubels en accessoires invullen die we compleet de deur uit doen als de trend “op” is.

Identiteit

In mijn beleving is het zeer belangrijk nieuw “antiek” voor de volgende generaties op te bouwen en door te geven. Afgezien van het milieuaspect is het zeer belangrijk iemands identiteit later ook terug te kunnen lezen van iemands bestaan aan de hand van bijzondere interieurspullen zoals bijvoorbeeld het geval was met de beroemde collectie die Yves Saint Laurent wist op te bouwen in zijn leven. Maak dus ook tijd om te blijven zoeken naar items die goed meebewegen tussen de verschillende extreme uitschieters binnen de woontrends. Mooie wissellijsten, een bijzonder tweedehands designstuk via Catawiki (hele fijne design items voor weinig geld), een vintage lamp of een collectors item porselein van een beroemd merk kan je interieur echt een gezicht en identiteit geven.

Daarom een paar leuke zaken: Vivre Interieur Authentique, First dips, Van Dijk en Ko en Neef Louis, Catawiki.

Veel succes met zoeken!