DIY Life & Living

5 handige trucjes om een wesp op afstand te houden

maandag, 22 juli 2019

Niets zo vervelend als het bezoek van wespen tijdens een gezellig avondje op het terras of in de tuin. Ze zitten je constant te dicht op je huid, je kunt je niet meer focussen op je eten en drinken en hoewel je weet dat het niet verstandig is, wapper je toch continu met je handen heen en weer om de wesp(en) direct verjagen.

Een wesp doodslaan is geen goed idee. In dat geval verspreidt hij namelijk een signaal dat andere wespen juist aantrekt. Bovendien zijn wespen bijzonder nuttige diertjes die je beter kunt laten leven (klinkt raar, is echt waar). Gelukkig zijn er genoeg andere middeltjes die je kunt inzetten om een wesp te verjagen.

Waterzakjes

De waterzakjestruc is snel en bijzonder effectief. Je vult hiervoor een aantal stevige boterhamzakjes met kraanwater of ijsblokjes. Bind vervolgens de zakjes dicht en hang ze op ooghoogte in de buurt van je tuintafel of het raam. Het zonlicht wordt door de waterzakjes op een bepaalde manier gereflecteerd en doet iets met het zicht van vliegende insecten (ook handig voor vliegen dus). Ze kunnen de zakjes niet passeren en blijven zo op afstand.

Schotel met zoete lekkernijen

Nog sneller is het om wespen af te leiden met iets lekkers. Lok ze van je terras weg met een schotel vol overheerlijke zoetigheden en plaats deze een eind van je terras af.

Wierrook

Wespen houden niet van sterke luchtjes en ook niet van rook. Wierrook is dus een goede oplossing in de strijd tegen de wesp. Plaats een rokend stokje op je tuintafel en geniet weer van een wespenvrij avondje in de buitenlucht.

Kruidnagel

Ook simpel en effectief is kruidnagel. Plaats een bakje met (warm) water of azijn en wat kruidnagel op je tuintafel en de wespen blijven uit je buurt. Je kunt ook een sinaasappel of citroen doormidden snijden en hier wat kruidnagels in prikken.

Wespenval

Zelf een wespenval maken is natuurlijk ook een optie. Met een lege plastic fles heb je er zo een gemaakt.

Wat heb je nodig?

- Een plastic fles zonder dop

- Een scherp mesje of een schaar

- Iets lekkers (meloen of een stukjes vlees/vis)

Hoe maak je het?

- Snijd de fles doormidden

- Leg de lekkernij op de bodem van de fles

- Zet de doorgesneden bovenkant omgekeerd op de fles

- Zet de val op een gunstige plek en vergeet niet om de wespen vrij te laten als je klaar bent met eten!

Anderen lezen ook:

- Mieren bestrijden: zo pak je het aan

- 8 tips om zilvervisjes te voorkomen en bestrijden

- Jeukende muggenbulten? Deze 10 huismiddeltjes werken direct