Deeg:
125 gr ongezouten roomboter
125 gr bruine basterdsuiker
250 gr bloem
25 ml volle melk of karnemelk
speculaaskruiden
zout
baking soda
(geschaafde) amandelen
Bakpapier
Plasticfolie
Vulling:
500 gr amandelspijs
1 ei
Water
Zo maak je het:
Mix alle ingrediënten voor het deeg in een mixer en meng tot je een mooi deeg hebt. Laat dit minimaal 1 uur in de koelkast rusten in folie. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde of vierkante bakvorm in met boter/spray en bekleed de zijkanten met bakpapier. Meng hierna de amandelspijs met ei en beetje water tot er een egale massa ontstaat. Neem het deeg en rol uit met een deegroller tot een plak van ongeveer een cm dik. Leg op de bodem van de vorm en verdeel de amandelspijs massa over het speculaas deeg. Leg hier nog een plak speculaasdeeg op. Bestrijk je speculaas met wat ei en voeg de amandelen toe. Bak in 40-45 minuten gaar. Laat de speculaas afkoelen en haal dan pas uit de vorm.