Body & Mind

Handig stappenplan om je gekrompen kledingstukken te herstellen

dinsdag, 14 september 2021

Is je lievelingstrui per ongeluk gekrompen naar een kindermaatje nadat je ‘m in de droger had gestopt? No worries! Als je dit korte stappenplan volgt, kan je waarschijnlijk snel je favoriete trui weer aan!

Deze methode voor het ‘ontkrimpen’ van kleding werkt vooral goed bij kledingstukken met lossere weefsels zoals katoen, wol of jersey. Dit komt omdat de vezels in deze stoffen gemakkelijk ontspannen en kunnen uitrekken. Strakkere weefsels zoals zijde en synthetische stoffen zijn minder goed uit te rekken, maar het is altijd de moeite waard om het te proberen!

Waarom je kledingstuk is gekrompen

Natuurlijke vezels worden samengeweven in de stof die wordt gebruikt om de meeste truien, jeans en overhemden te maken. Deze stof wordt tijdens het fabricageproces uitgerekt. Wanneer het wordt blootgesteld aan water en warmte van je wasgoed, krimpen de vezels terug naar hun normale staat.

Zo kun je je favo trui redden

Stap 1

Vul je gootsteen met lauw water en voeg een eetlepel conditioner of babyshampoo toe.

Stap 2

Dompel de gekrompen trui in het water en laat ‘m ongeveer 30 minuten weken.

Stap 3

Knijp voorzichtig het overtollige water uit je trui. Warning: wring of spoel je trui niet uit! Als alternatief kan je je trui lichtjes tegen de gootsteen drukken om het teveel aan water eruit te krijgen.

Stap 4

Leg een handdoek op een vlakke ondergrond en leg je trui erover. Rol de handdoek, met je trui erin op en laat het even liggen tot de handdoek het water heeft geabsorbeerd.

Stap 5

Rol je trui uit de handdoek en trek hem, nu hij nog vochtig is, aan in zijn oorspronkelijke vorm. Laat de trui daarna aan de lucht drogen en ta-da! Grote kans dat je favo trui weer de juiste afmetingen heeft.

Tip: als je trui erg gekrompen is, stretch hem dan elke 30 minuten terwijl hij droogt.

Wist je dat? Conditioner en babyshampoo verzachten en versoepelen de kledingvezels waardoor ze flexibel genoeg worden om je kledingstuk opnieuw in zijn originele vorm te trekken. Tip voor de volgende keer: was je trui met koud water en stop ‘m niet meer in de droger.

Ook leuk om te lezen:

- 5 trucjes om handdoeken zacht te maken en te houden zónder droger

- Gele zweetvlekken uit witte T-shirts verwijderen