Films en serie kijken
Food & Drinks

Food films! Voor alle fijnproevers & liefhebbers

dinsdag, 18 april 2023
Eten is een belangrijk onderdeel van onze cultuur, net als films. De combinatie van beiden levert een uniek genre op: food films! Deze films laten niet alleen heerlijk eten zien, maar ook de relatie die we hebben met eten. Een van de kenmerken van food films is het oproepen van emotie door middel van eten. Of het nu gaat om het genot van een perfect bereide maaltijd of de nostalgie van een gerecht uit de kindertijd, voedsel kan krachtige gevoelens losmaken.
 
Food films zijn ook een bron van inspiratie. Veel voedselfilms en -series bevatten, al dan niet fictieve, beroemde chef-koks, culinaire experts en recensenten, die hun kennis en passie voor eten delen. Kijkers raken geïnspireerd om nieuwe gerechten te proberen, nieuwe technieken te leren of zelfs een carrière in de keuken na te streven. Voor alle fijnproevers en liefhebbers hebben we een aantal films, documentaires & series geselecteerd om je vingers bij af te likken! 

Boiling point (2022) 
Het in één take gefilmde Boiling Point neemt je mee in de drukste en verschrikkelijkste avond uit het leven van Andy, chef-kok van een fancy restaurant in Londen. Het verhaal begint met een controleronde van de keuringsdienst waaruit blijkt dat er nogal wat mis is in zijn restaurant. Daarna gaat het van kwaad tot erger.
 
Las Crónicas del Taco (2019, serie) 
De smakelijke tacos al pastor met varkensvlees worden in Mexico-stad veel gegeten als streetfood. Maar de oorsprong hiervan gaat terug tot het oude Klein-Azië. Wat blijkt? Er zit veel meer achter de ongeëvenaarde smaak van de Asada, de Carnitas, de Guisado, Canasta, de Barbacoa en de Pastor. Lekker, voedzaam en goedkoop. Het nationale voedsel is meer dan alleen een wrap, maar een verhaal. We ontdekken de magie en cultuur van de taco.
 
Cooked (2019, serie) 
“Toen we leerden koken, werden we pas echt mens, maar ergens onderweg zijn we vergeten waar die maaltijden vandaan komen”. In een serie van 4 afleveringen ontdek je onze maaltijden aan de hand van de vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. Michael Pollan laat ons zien hoe koken ons voedsel en de wereld heeft veranderd.
 
Street food (2019, serie) 
Met 9 zinderende afleveringen bezoeken ze de beste streetfood trucks, ketens en hutjes van Azië. Ze bezoeken onder andere Jay Fai, de Thaise superster die de eerste Michelinster behaalde met haar streetfood restaurant in Bangkok. 
 
The Founder (2016) 
Ray Kroc, een mislukte deur-aan-deurverkoper van milkshakemachines, ontmoet de twee broers Mac en Dick McDonald, die een succesvol hamburgerrestaurant runnen in het zuiden van Californië. De basis van hun succes: een revolutionair en razendsnel productieproces.
 
Burnt (2015) 
Adam Jones, een voormalig chef in een van de belangrijkste restaurants van Parijs, vernielde zijn carrière met drugs en zijn drang naar perfectie. Hij keert terug naar Londen waar hij een toprestaurant aan zijn derde Michelinster wil helpen.
 
Chef (2015) 
Chef Carl Casper (Jon Favreau) weigert zijn creatieve integriteit in de keuken op te geven als het aankomt op zijn gerechten en specialiteiten. Een conflict met de commerciële restauranteigenaar (Dustin Hoffman) is onvermijdelijk en uiteindelijk besluit Carl op te stappen. Hij vertrekt naar Miami, waar hij een kantinewagen opent samen met zijn ex-vrouw (Sofia Vergara), zijn beste vriend (John Leguizamo) en zijn zoon (Emjay Anthony). Hiermee hoopt hij niet alleen zijn initiële passie voor koken terug te vinden, maar ook zijn levenslust.
 
The hunderd-foot journey  (2014) 
Het Indiaanse gezin Kadam verhuist naar een klein plaatsje in Zuid-Frankrijk om een Indiaas restaurant te openen. De eigenaresse van het lokale Franse restaurant protesteert tegen de opening en al snel begint er een culinaire vete.
 
Jiro dreams of sushi (2012) 
Als sushifan móet je deze documentaire gezien hebben. Jiro dreams of sushi gaat over Jiro, een ten tijde van de film 85-jarige sushichef met maar liefst drie Michelinsterren uit Tokyo. Het is een waanzinnige ode aan het vakmanschap dat komt kijken bij het maken van sushi. Het rauwe randje van deze film komt van de pijnlijke beelden uit de visafslag. Daarin wordt duidelijk wat de keerzijde is van de wereldwijde vraag naar sushi: overbevissing. 
 
Julie & Julia (2010) 
Julie & Julia is het waargebeurde verhaal van de jonge schrijfster Julie Powell (Amy Adams) die haar saaie leventje beu is en besluit om in één jaar alle recepten uit het kookboek van haar grote voorbeeld Julia Child (Meryl Streep) te bereiden. Via een blog wil ze zo een nieuwe generatie kennis laten maken met de Franse kookkunst. De passie voor het koken verandert al snel in een passie voor het leven. Een heerlijke en smakelijke komedie over vreugde, obsessie en boter...
 
El Bulli – Cooking in progress  (documentaire 2010) 
Het wereldberoemde restaurant El Bulli is slechts de helft van het jaar geopend, deze documentaire gaat over wat er in de andere helft van het jaar gebeurt. Bedenk je dat in de keuken van dit restaurant niet alleen fantastische gerechten maar ook echt voedsel wordt uitgevonden. Omdat het kan, creëren de culinaire genieën een nieuw soort eetbaar materiaal. Dit nieuw uitgevonden voedsel is slechts een onderdeel van het 35-gangen tellende menu dat met uiterste precisie wordt geserveerd en perfect moet zijn.
 
No Reservations (2007) 
No Reservations is echt een film waar je honger van krijgt, de meest heerlijke gerechten passeren namelijk de revue in deze film! Kate is gek op werken en doet eigenlijk niks anders. Ze is chefkok van beroep en kan de lekkerste gerechten op tafel zetten. Maar helaas heeft ze van andere dingen dan weer niet zo heel veel verstand. Zo weet ze zichzelf geen houding te geven bij de souschef die in haar restaurant in Manhattan komt werken of hoe ze voor haar nichtje moet zorgen, die bij haar komt wonen.
 
Ratatouille (2007, animatie) 
Remy de rat gaat naar Parijs om zijn droom te verwezenlijken: topchef worden. Hoewel ratten niet toegestaan zijn in keukens, raakt hij bevriend met een vuilnisjongen die werkt bij een chique restaurant.

Big Night (1996)
Twee broers uit Italië laten alles achter om in New Jersey een restaurant te openen. Je raadt het al: dat gaat niet van een leien dakje. Deze film is een ode aan lekker eten en plezier in het leven, ondanks de soms moeilijke omstandigheden.