Home & Garden

Deze 3 kruiden wil je in je eetbare tuin

donderdag, 28 april 2022

Zelf tomaten, komkommers, sla en andere groenten kweken. De moestuinbakjes van de supermarkt waren afgelopen jaar reuze populair. Naast het kweken van groente, raden wij je aan om ook kruiden in je (moes)tuin te planten, zodat je kunt profiteren van hun veelzijdigheid. Sommige kruiden hebben de eigenschappen van verzorgingsproducten, maar werken sneller, beter en langer. Wij lichten graag toe welke kruiden je nodig hebt en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Rozemarijn voor nieuwe, sterke en gezonde haren
Als je last hebt van haaruitval, alopecia of dunner wordend haar mag rozemarijn niet ontbreken in je (moes)tuin. Zelfgemaakt rozemarijnwater en -olie wordt steeds vaker gebruik om de haargroei te stimuleren. Wetenschappers hebben de werking bewezen: ‘het wordt gebruikt om het cellulaire metabolisme te verhogen, wat haargroei stimuleert’. Daarnaast ruikt je haar dagen lang fris door de heerlijke geur van rozemarijn.

Rozemarijnwater
Doe drie tot vier takken verse rozemarijn in een pan met water en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog eens 5 minuten koken. Zeef de rozemarijn uit het water en stop het water in een luchtdichte pot en zet deze in de koelkast om af te laten koelen. Na het haren wassen kun je dit mengsel gebruiken als naspoeling. Voor extra effect masseer je de spoeling 5 minuten in op je hoofdhuid. Uitspoelen is niet nodig.

Rozemarijnolie
Leg een handvol rozemarijn naaldjes één week op een plek om te drogen. Stop de gedroogde rozemarijn in een glazen pot en vul deze met een draagolie zoals olijfolie of amandelolie totdat alle naaldjes ondergedompeld zijn. Laat het mengel drie weken staan op een koele, droge plek uit de zon. Dit is een sterk brouwsel! Gebruik deze olie maximaal drie keer per week om je hoofdhuid 5 tot 10 minuten mee in te masseren.

Kamille voor een zachte jonge huid
Naast dat kamillebloemetjes je tuin opfleuren, zijn de (gedroogde) gele hartjes van deze bloemen een ware toevoeging aan je beauty ritueel. De kostbare en actieve bestandsdelen in het hart van de bloem hebben ongelooflijk veel voordelen! Deze bevat namelijk een krachtige chemische stof, alfa-bisabolol genaamd, die het natuurlijke genezingsproces verbetert. Hierdoor kunnen huidaandoeningen, zoals acne en littekens, sneller genezen. Kamillethee verlaagt stress, door de thee op je gezicht aan te brengen, neem je de stress uit je huid.

Kamillethee
De dikke bolle hartjes van de kamillebloem kun je buiten direct zonlicht laten drogen. Voor één kop thee heb je een handvol nodig: laat 3 minuten trekken. Heerlijk voor het slapen gaan!

Kamille sheet-mask
Leg twee of drie tissues in de thee, laat ongeveer 10 minuten intrekken. Dan is het water ook direct afgekoeld. Breng de tissues aan op je gezicht en druk ze zachtjes aan. Na 15 minuten zie en voel je een zachte huid die wel twee dagen zo blijft. Herhaal dit één keer per week en zie littekens en ondiepe rimpeltjes vervagen.

Basilicum tegen onderhuidse ontstekingen
Basilicum is niet alleen heerlijk in de pasta of salade, maar ook geweldig voor een ontstekingsgevoelige huid. Naast ontstekingsremmende eigenschappen, gaat basilicum ook roodheid tegen en zit dit kruid bomvol antioxidanten. Deze beschermen je huid tegen schade van vrije radicalen, welke weer rimpels veroorzaken. 

Basilicumcrème
Stamp 10 tot 20 verse blaadjes basilicum fijn in een vijzel zodat de oliën en sappen vrijkomen. Stip hiermee puistjes en oneffenheden aan en laat maximaal 10 minuten intrekken. Deze crème kun je ongeveer een week bewaren in de koelkast. 

Basilicum masker
Heb je nog wat crème over? Voeg een eetlepel biologische yoghurt toe en meng het goed door. Breng dit masker op je gezicht, hals en decolleté aan en laat ongeveer 20 minuten inwerken. Je huid is daarna optimaal gehydrateerd, ontsmet en voelt zijdezacht.