Food & Drinks

Gezond tussendoortje: de energiereep

donderdag, 24 maart 2022

Lekkere en gezonde tussendoortjes, de zoektocht lijkt soms eindeloos. Wanneer een appel net niet genoeg is en een chocoladereep te heftig, komt een energiereep perfect van pas. Maar wat zijn gezonde energierepen precies? Waar moet je op letten bij sportrepen? En wanneer en waarom kies je voor een eiwitreep, ofwel proteïnebar? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Waarom een energiereep
Energierepen sluiten goed aan bij een gezonde levensstijl. Vooral voor sporters zijn ze een basisproduct in de voeding zodat ze altijd over de energie beschikken die ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Doordat ze per stuk verpakt zijn, kun je ze overal makkelijk en zonder geknoei mee naartoe nemen. Gezonde energierepen zijn een bom van koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en vezels. Je kunt goede energierepen herkennen aan de natuurlijke ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit, haver en granen. Vermijd energierepen waar kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen inzitten. Dit zijn ‘snoeprepen’, vermomd als gezond tussendoortje. Deze zorgen er juist voor dat je snel weer honger krijgt, in plaats van juist minder honger.

Energierepen voor een gezonde levensstijl
Voor iedereen die een gezond tussendoortje zoekt voor dat moment tussen de lunch en het avondeten, kan de energiereep een uitkomst zijn. Als deze naast koolhydraten ook genoeg eiwitten, vezels en onverzadigde vetten bevat, zorgt de energiereep voor een verzadigd gevoel en helpt het de eetlust te verminderen. Hierdoor kwalificeert de energiereep zich als voedzaam en makkelijk tussendoortje voor thuis, op het werk of onderweg. Wanneer je een energiereep neemt als tussendoortje, zoek er dan een met minstens 5 gram eiwit en 5 gram vezels per reep. Dan weet je zeker dat het je honger zal stillen.

Energierepen voor sporters
Als je een enthousiaste sporter bent, is het belangrijk om je energie op peil te houden zodat je lichaam niets te kort komt tijdens sportprestaties. De beste energierepen bevatten daarom lekker veel koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en magnesium. Hierdoor wordt het herstel van de spieren op natuurlijke wijze bevorderd. Door superfoods toe te voegen, zoals goji bessen of quinoa, wordt je inname van antioxidanten verhoogd en verbetert je insulinegevoeligheid. Voor fanatieke sporters wordt aangeraden om energierepen te nuttigen die ‘glucose’ en ‘fructose‘ bevatten. Dit zijn snel assimilerende koolhydraten: suikers die sneller dan normaal de spieren bereiken waardoor het gewenste effect sneller bereikt wordt.

Tips
Het beste (en lekkerste) advies dat we je kunnen geven: probeer zoveel mogelijk gezonde energierepen om jouw favoriete reep te vinden. Online kun je gemakkelijk repen per stuk bestellen, zodat je niet met energierepen blijft zitten als je ze niet lekker vindt. Probeer ze in verschillende fruitsmaken, zware smaken (koffie of karamel), met- en zonder chocolade of maak een keuze gebaseerd op het gewenste effect van de energiereep.

Een andere belangrijke tip die niet vergeten mag worden, is dat het voor vegetariërs en veganisten belangrijk is om het etiket met ingrediënten goed te lezen. Ze lijken soms geschikt door ingrediënten als fruit en noten, maar schijn kan bedriegen. Gezonde energierepen kunnen namelijk ingrediënten bevatten zoals yoghurt, honing en gelatine die niet geschikt zijn voor vegetariërs of veganisten.