Food & Drinks

Daag jezelf en vrienden uit met een bake-off!

dinsdag, 8 november 2022

Taarten, koekjes, cakes, scones: het seizoen van altijd-wat-lekkers-op-tafel is weer begonnen! De feestdagen zijn bij uitstek geschikt om de heerlijkste creaties te maken. Voor jezelf, voor je familie of voor vrienden. Heb je een beetje motivatie nodig of wil jij jezelf extra uitdagen? Houd een bake-off! Want wat op televisie kan, kun je thuis ook doen. Ga met vrienden of familie de competitie aan voor de titel van meest getalenteerde thuisbakker.

 

Wat is een bake-off?

‘The Great British Bake Off’ verscheen voor het eerst op televisie op 17 augustus 2010 op de BBC. De oorsprong van het idee lag in Amerika, waar dorpen speciale taartenbakwedstrijden hielden. Dat werd omgezet naar een televisieprogramma, dat inmiddels navolging vindt in verschillende landen, waaronder Nederland, onder de naam Heel Holland Bakt.

Een aantal thuisbakkers neemt het tegen elkaar op in de race voor de titel van beste thuisbakker. Iedere week moeten drie opdrachten uitgevoerd worden rond het weekthema: een persoonlijke invulling van het recept, een technische uitdaging en een ‘showstopper’, waarin deelnemers alles wat betreft talent, skills en creativiteit uit de kast kunnen halen. Na iedere aflevering valt één deelnemer af. De jury bestaat uit gerenommeerde namen uit de culinaire wereld.

 

Hoe organiseer jij je eigen bake-off

  • Vraag vrienden en familie! Wie wil graag meedoen? De lat hoeft niet meteen hoog te liggen. Het belangrijkste doel is: gezellig in de keuken bezig zijn en lekkere dingen maken.
  • Stel samen een lijst met thema’s op. Hoeveel weken gaat de bake-off duren? Dat is het aantal thema’s dat je nodig hebt.
  • Vind mensen die willen jureren. Het liefst onafhankelijke partijen die aan de hand van een puntensysteem de baksels waarderen.
  • Bedenk een puntensysteem. Waarop wordt gekeurd? Smaak, uiterlijk, creativiteit: zet een aantal punten op een rij waar alle juryleden zich aan moet houden bij het beoordelen van het werk en spreek een puntenstelsel af. Een aantal sterren bijvoorbeeld, of een cijfer op ene schaal van één tot vijf, zodat alle neuzen in dezelfde richting staan.
  • Spreek een vaste dag en tijd af waarop jullie samen komen met de drie baksels van het thema zodat de jury deze kan waarderen. Het blijft natuurlijk een competitie. Iedere week valt er iemand af… Dat wil niet zeggen dat iemand uit de wedstrijd ligt. De afvaller kan bijvoorbeeld plaatsnemen in de jury. Liever geen afvallers tijdens de weken dat jullie de wedstrijd houden? Tel dan pas aan het einde van alle thema’s het aantal punten bij elkaar op en zie wie zich Meest Getalenteerde Thuisbakker mag noemen.

 

Inspiratie

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hieronder twee recepten waarmee jij de show kunt stelen tijdens de bake-off! Uiteraard aan te passen naar eigen inzicht.