Home & Garden

Cola als wondermiddel voor in en rond je huis

dinsdag, 7 mei 2019

Cola is misschien wel een van de populairste drankjes. Maar naast lekker is cola ook nog eens een heel handig schoonmaakmiddel voor in en rond het huis. Maar ook met koken komt het van pas! Kortom, een wondermiddel.

Weten wat je nog meer met cola kun doen dan drinken? Wij zetten een aantal handige cola-hacks voor je op een rij.

Kalkaanslag in de WC

Kalkaanslag verwijderen in de wc-pot? Denk dan eens aan cola. Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.

Tip! Zin om verder te poetsen, zo krijg je de badkamer extra schoon

Tegelvoegen schoonmaken

Tussen de tegels kan gemakkelijk viezigheid ontstaan. Met cola kun je dit gemakkelijk verwijderen. Giet wat cola op de de tegels, laat het even intrekken en dweil de cola op. Voor viezigheid tussen de tegels aan de wand gebruik je een spons of dweil doordenkt met cola. Neem de voegen af met cola en laat goed intrekken. Neem daarna de tegels nog even goed af met wat water. Anders wordt het zo'n plakkerige bende ;-)

Aangekoekte potten en pannen

Is je eten aangebrand en de onderkant van je pan helemaal aangekoekt? Geen nood! Giet wat cola in een pan, laat een paar uur trekken en maak daarna de pan schoon met een afwasborstel en afwasmiddel.

Roest verwijderen

Ook als roestverwijderaar kun je cola inzetten. Een los stuk ijzer laat je een nacht in een bakje cola weken. Hierna is het een fluitje van een cent om de roest er (eventueel met een staalborstel) af te borstelen. Past het stuk ijzer niet in een bakje? Dan kun je het proberen roestvrij te maken met een schuurspons of een stuk aluminiumfolie gedrenkt in cola.

Kauwgom

Niets vervelender dan een stuk kauwgom dat zit vastgeplakt in jouw haar of dat van je kinderen. Hoewel veel mensen in dit geval met pindakaas aan de slag gaan, kun je hiervoor ook cola gebruiken. Door je haar met cola te besprenkelen, veeg je de kauwgom zo uit je haar.

Dit trucje kun je ook toepassen bij schoenen of kleding waar kauwgom aan zit vastgeplakt. In dat geval leg je je schoen of kledingstuk in een laagje cola en na een minuutje of vijf, trek je de kauwgom er zo van af.

Snelle barbecuesaus

De zomer is in aantocht en vermoedelijk staat bij menig huishouden de barbecue straks weer flink te roken. Vergeten barbecuesaus in huis te halen? Geen zorgen! Door cola met ketchup te mengen kom je al een heel eind en verwen je je vrienden binnen no-time met een barbacuesaus.

Groen gazon

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we deze hack nog nooit zelf hebben uitgeprobeerd. Maar het is er zeker een die we gaan toepassen in onze tuin. Want met cola kun je schijnbaar je gras groener maken.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is eenmaal per maand de restjes cola (1 liter) zonder prik toe te voegen aan tien liter sproeiwater. Met cola verhoog je namelijk de zuurgraad van je gazon en voedt je de micro-organismen. Zo werkt cola als het ware als een meststof. En dat zorgt er dus voor dat de kleur van je gras verbetert.

Lees ook:

- Zo krijg je vieze luchtjes uit plastic bakjes
- 5 tips voor een stinkende prullenbak
- 5 tips wat je kunt doen met gebruikte theezakjes