Body & Mind

Droog haar? Dit moet je weten (+ tips!)

vrijdag, 30 oktober 2020

Of je nou stijl, krullend, kort, lang, bruin of blond haar hebt: droog haar is een van de meest voorkomende "problemen" bij vrouwen. Wanneer het haar droog is verliest dit zijn glans, kan het kroezig, dof en pluizig lijken. Droog haar kan bij iedereen voorkomen, de kans dat je het ontwikkelt wordt groter naarmate je ouder wordt. Maar wat kan je doen tegen droog haar? En waarom wordt jehaar zo droog?

Waarom heb ik last van droog haar?

Het haar bestaat uit drie lagen. Wanneer het haar in een gezonde staat is, helpen natuurlijke oliën in de buitenste laag, de binnenste laag te beschermen. Door deze oliën wordt het licht gereflecteerd, waardoor je haar er gezond en glanzend uit zien. Bij droog haar is de buitenste laag beschadigd, waardoor het er dof, pluizig en ongezond uitziet. Helaas is er bij droog haar vaak niet één specifieke oorzaak. Er zijn zowel oorzaken van binnenuit als van buitenaf waardoor je last kan hebben van droog haar.

Externe oorzaken droog haar

Oorzaken van droog haar waar je mogelijk niet zo snel aan denkt, kunnen een grote rol spelen in de gezondheid van je haar. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Koud weer
  Hoe kouder het wordt, hoe droger de lucht. Hierdoor kan je haar van vocht worden ontdaan, waardoor je haar broos wordt en vatbaar is voor gespleten punten. Veel mensen hebben dus ook in de winter last van droog haar.
 • Te vaak haar wassen
  Misschien dat je denkt dat je je haar goed moet hydrateren waardoor je elke keer dat je de douche onder springt, ook even je haar wast. Maar juist te vaak je haar wassen kan een oorzaak zijn voor droog haar. Overmatig wassen van je haar kan je haar namelijk ontdoen van natuurlijke vetten en oliën, wat naast droog haar ook nog eens droge en jeukende hoofdhuid kan veroorzaken.
 • Te vaak en te heet föhnen, krullen of stijlen
  Daarnaast kan je haar ook droog worden van styling, denk dan bijvoorbeeld aan de föhn, stijltang, krultang, maar ook aan haarverf. Ondanks haar beschermende producten, is het lastig opboksen tegen hitte of chemische reacties die door kleuring in het haar plaats vinden.

Interne oorzaken droog haar

Is het volop zomer, was je je haar niet vaak en stijl je het nooit? Dan kan er een andere reden zijn dat je last heb van droog haar. Bijvoorbeeld:

 • Medicatie
  Er zijn verschillende soorten medicatie die droog haar veroorzaken; antidepressiva, verscheidene antibiotica, antischimmel- en bloeddrukmedicatie, medicijnen voor gewichtsverlies, hormonale therapie en ga zo nog maar even door. Stop natuurlijk nooit zomaar met je medicatie, bespreek dit altijd eerst met je huisarts.
 • Voeding
  Ook voor haarverzorging is het van belang gezonde voeding en vitamines binnen te krijgen. Je haar bestaat voornamelijk uit eiwitten, zorg daarom dat je deze dan ook genoeg naar binnen krijgt, ook vitamine A wil je graag naar binnen krijgen gezien deze hydrateert.
 • DNA
  Helaas, hier doe je vrij weinig tegen... Wanneer je familie vatbaar is voor droog haar, of droge hoofdhuid kan het zijn dat je dit gewoon van hen hebt geërfd.

Wat doen tegen droog haar?

Tips om droog haar te voorkomen

Belangrijk is om eerst na te gaan wat mogelijk oorzaak van jouw droge en pluizige haar is. Dit maakt de haarverzorging al een stuk makkelijk!

 • Pas op met de föhn, stijltang en krultang
  Gebruik ze het liefst helemaal niet. Kan je niet zonder? Probeer dan de tempartuur zo laag mogelijk te zetten. Gebruik ook haarproducten met beschermende werking tegen hitte. Hoewel geen groot effect, hebben ze vaak wel enig effect.
 • Niet te vaak je haar wassen
  Probeer eens je haar 2x per week te wassen in plaats van vaker.
 • Was je haar niet te heet
  Net als een te warme douche slecht voor je huid is, is dit ook slecht voor je haar. Spoel je haar aan het eind af met koud water. Hierdoor sluiten de haarschubben wat voor glanzender haar kan zorgen
 • Vermijd zwembaden en zee
  Zowel zout als chloor drogen je haar (en huid!) er uit. Ga je toch zwemmen? Spoel dan zowel voor als na af met zoetwater. Vooraf je haar met zoetwater nat maken zorgt ervoor dat het mind chloor of zout opneemt.
 • Gebruik haarproducten zonder alcohol
  Probeer producten zoals haarspray waar alcohol in zit zoveel mogelijk te mijden. Ook dit droogt je haar en hoofdhuid uit.
 • Voldoende vitamine A
  Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de productie van talg. Je vindt vitamine A voornamelijk in o.a. vis, vlees, zuivel, wortel, bloemkool en sinaasappels.

Goede (natuurlijke) producten voor je haar

Daarnaast zijn er ook nog producten die je kan gebruiken om je pluizige, droge haar weer een boost te geven. Een goede shampoo en haarmasker kunnen wonderen doen voor je haar. Ga in dit geval voor natuurlijke producten waar niet te veel schadelijke stoffen in zitten, vermijd bijvoorbeeld sulfaten, parabenen, polyethleneglycol (PEG) en parfum. En experimenteer vooral, de ene shampoo werkt misschien wonderen bij de ene persoon, maar heeft bij jou geen effect.

Naast een goede shampoo en masker kan je je natuurlijk ook af en toe eens heerlijk in de watten laten leggen bij de kapper. Zo kunnen haarbehandelingen als Keratine-, Fibre Clinix- en een Olaplex behandeling voor mooie resultaten zorgen. Lees je eens in en laat je uiteraard ook adviseren wat de kapper het beste bij jouw haar vinden passen.

Masker voor droog haar

Je kan je haarverzorgingsroutine zo lang en uitgebreid maken als je zelf wilt. Maar naast je haar wassen en verzorgen met een fijne conditioner, vinden wij een haarmasker een keer in de zoveel tijd absoluut een must! Maskers bevatten minder water dan conditioners en zijn daarom geconcentreerder qua voedingsstoffen. Let wel, maskers zijn zwaarder dan conditioners. Voor krullend haar is het niet altijd aan de raden het masker dus van haarwortel tot punt in je haar te smeren.

Zelf haarmasker maken

Er liggen al veel haarmaskers in de schappen, maar het is net zo leuk (en gezond) om deze zelf te maken! Voor het volgende hydraterende haarmasker heb je niet veel producten nodig en is voldoende voor zowel kort als lang haar.

Benodigdheden
1 avocado
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel honing
2 eetlepels kokosolie

Zorg ervoor dat de avocado is gepeld en prak deze samen met de honing, yoghurt en de kokosolie goed door elkaar. Gebruik bij voorkeur een staafmixer, dan hoef je geen stukjes avocado uit je haar te plukken naderhand. De vetten en oliën van de avocado en kokosolie zorgen voor een voedende laag aan voor je haar. Zorg ervoor dat je schoon, handdoek droog haar hebt. Laat het masker voor minimaal 10 minuten in je haar trekken.

Lees ook:

- Met deze tip kies je makkelijk een nieuw parfum

- Zo geef je jezelf een manicure

Maak thuis je eigen spa-wellness

Foto: Freepik