Body & Mind

5x de leukste feitjes over de liefde

maandag, 6 augustus 2018

1. Wanneer twee geliefden elkaar in de ogen kijken, synchroniseren hun hartritmes

Uit onderzoek en experimenten is gebleken dat als een verliefd stel elkaar drie minuten lang in de ogen kijkt, hun hartslag synchroniseert. Tijdens één van de experimenten zat een stel tegenover elkaar, net ver genoeg zodat ze elkaar niet konden aanraken. Vervolgens moesten ze elkaar drie minuten recht in de ogen kijken, terwijl hun hartslag werd gemonitord.
(bron: https://www.nature.com/scitable/blog/labcoat-life/lovers_hearts_beat_at_the )

2. Ook in het dierenrijk bestaan monogame relaties

Wij mensen beschouwen onszelf over het algemeen als erg trouw, maar wij zijn zeker niet de enigen op deze wereld! Wolven, zwanen, pinguïns, Gibbon-aapjes, albatrossen en zelfs termieten zijn slechts enkele dieren die, als ze de ware gevonden hebben, daar in principe hun hele leven bij blijven.
(bron: https://curiosityaroused.com/nature/10-monogamous-animals-that-mate-for-life/)

3. Knuffelen werkt als een pijnstiller

Tijdens een omhelzing of knuffel wordt het namelijk het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon ontstaat in het brein, eierstokken en testikels en het schijnt een rol te spelen in het bindingsproces. Onderzoek heeft uitgewezen dat een flinke dosis oxytocine hoofdpijn bewijsbaar verminderd. Gooi die paracetamol dus maar uit het raam, de volgende keer als je hoofdpijn hebt is knuffelen de moeite waard! Maar dat is het, ongeacht hoofdpijn, eigenlijk altijd ook wel, toch? ;-)
(bron: https://www.livescience.com/9159-love-hormone-treat-daily-headaches.html)

4. Als je je aangetrokken voelt tot iemand, vergroten je pupillen. Wat jou vervolgens weer aantrekkelijker maakt

Al in 1870 stelde Darwin dat de pupillen verwijden als iemand zijn of haar aandacht verhoogd is en men zich op iets focust. Uit onderzoek in 1965 bleek ook een dergelijke relatie, namelijk het verband tussen seksuele interesse en het groter worden van de pupillen. Als men naar een foto van een naakt iemand keek, verwijdden de pupillen zich. Daar komt nog eens bij dat vrouwen met vergrote pupillen over het algemeen als aantrekkelijker werden beoordeeld. Win-win situatie dus ;-).
(bron: https://health.howstuffworks.com/sexual-health/sexuality/love-make-pupils-dilate.htm)

5. Onbewust beslis je binnen 4 minuten of je iemand leuk en aantrekkelijk vindt.

Het kan tussen de 90 seconden en 4 minuten duren om te beslissen of we iemand leuk vinden. Dit heeft overigens weinig te maken met een vlotte babbel of niet… Wat aantrekkingskracht betreft wordt dit voor 55% bepaalt door lichaamstaal en 38% door de toon en snelheid van onze stem. Wat je zegt, telt in de eerste instantie maar voor 7% mee.
(bron: http://www.bbc.co.uk/science/hottopics/love/flirting.shtml )

Nog meer liefde?

- 11 tips voor een romantische thuisdate

- 10 redenen waarom je hond je beste vriend is