Stressvrije kerst
Body & Mind

5 tips om stressvrij de decembermaand door te komen

dinsdag, 9 november 2021

December staat alweer voor de deur. Een periode van gezelligheid, samen zijn en lekker eten. Toch kan alles, met de drukte die deze maand met zich meebrengt, af en toe teveel worden. Wat gaan we eten met kerst? Welke cadeaus moet ik kopen? Hoe gaan we het vieren? En dat alles terwijl het dagelijks leven gewoon doorgaat. Herkenbaar? Met onze tips kom je de decembermaand stressvrij door!

Plan vooruit

De decembermaand is ongetwijfeld de drukste maand van het jaar. Kijk daarom aan het begin van de maand wat er allemaal bij jou en je gezin op de planning staat zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maak een to do-lijstje en check deze dagelijks zodat je niet die ene belangrijke afspraak vergeet. Dit zal voor veel rust zorgen!

Kijk waar moment zijn dat er niets is gepland en houd deze momenten ook vrij. Doe bijvoorbeeld vrijdagavond de boodschappen zodat je in het weekend zo min mogelijk hoeft te doen.
Bedenk ruim een week van te voren wat je wilt koken met kerst. Dat zorgt voor rust in je hoofd en sta je tegen die tijd ook niet in een lege supermarkt omdat je last minute inkopen moet doen.

Extra me-time

Stress is niet goed voor je lichaam. Zorg tijdens deze stressvolle maand extra goed voor jezelf. Plan in je agenda een aantal ochtenden of middagen die helemaal voor jou zijn. Kijk bijvoorbeeld lekker op de bank met een kop thee en kerstkransje een goede (kerst)film. Ook een bezoek aan de kapper of beautysalon mag niet ontbreken in je me-time. Wacht niet te lang met een afspraak maken, anders is er geen plek meer. Sta wanneer het kan een uurtje later op en ga af en toe wat eerder naar bed. Let ook goed op je weerstand; eet genoeg fruit en drink een groene smoothie extra. Je wilt niet snotterend aan het kerstdiner zitten!

Decemberbudget

December is de duurste maand van het jaar. Stel, om financiële stress te voorkomen, van te voren een decemberbudget op. Bepaal wat je nodig hebt en hoeveel je wilt uitgeven. En houd je hier ook aan. Vier je Sinterklaas of kerst met vrienden of familie? Spreek af dat iedereen iets lekkers meeneemt, zodat de gastheer of -vrouw niet alle boodschappen hoeft te doen.

Spreek met elkaar af wat iedereen uitgeeft aan cadeaus. Krijg je daar geen gedoe over! Of speel een dobbelspel. Op deze manier hoeft iedereen maar twee of drie cadeautjes te kopen en hebben jullie een hele avond plezier.

Begin op tijd met inkopen doen

Inventariseer van te voren wat op iedereen zijn wensenlijstje staat zodat je voor ruim voor de feestdagen klaar bent met kerstcadeaus kopen. Bestel je online? Doe dit dan zeker op tijd! De pakketdiensten hebben het tijdens de decembermaand erg druk, en het zou zonde zijn als het cadeau wat je hebt gekocht voor je geliefde te laat binnen komt.

Geef elkaar dit jaar een beleving in plaats van een cadeau. Denk aan een lekkere brunch, een dagje naar de sauna, een bezoek aan een museum, een rondvaart door Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival, een kaartje voor het theater, het kan van alles zijn! Zo hoef je niet de drukte van de stad in om je cadeaus te scoren en ben je ook meteen gegarandeerd van quality time met je loved ones.

Kijk of er houdbare items zijn die je nodig hebt voor je kerstdiner die je nu al kunt inslaan. Dat kan dan van de lijst! Ga je iets bij de slager halen? Plaats een bestelling, hoef je daar ook niet meer aan te denken. En je weet zeker dat het er nog is.

Nee zeggen

Last but not least: nee zeggen. Skip hier en daar een oudejaarsborrel of kerstontbijt. Je bent namelijk niet verplicht om naar iedere kerstborrel te gaan of ieder familielid te bezoeken. Blijf bij jezelf en weet dat het oké is om af en toe nee te zeggen. En niemand zal je hierop aankijken: iedereen heeft het druk tijdens de decembermaand!

We hopen dat je met deze tips een beetje rust kan vinden in de oh zo drukke decembermaand, zodat je optimaal kan genieten van de feestdagen met je geliefden! Wij wensen je een feestelijke en stressvrije decembermaand!

Ook leuk om te lezen

- 6 stedentrips om helemaal in kerstsfeer te komen
DIY drijvende kerstkaarsen
- Gezonde gevulde speculaastaart