Body & Mind

Winterdip? 5 tips om jezelf op te laden

vrijdag, 15 november 2019

De dagen worden kouder en donker en de winter doet langzaamaan zijn intrede. Dit in combinatie met stress op je werk of drukte thuis kan ervoor zorgen dat een winterdip op de loer ligt. Heb jij last van een dip, dan kun je wel wat tips gebruiken om jezelf weer makkelijk op te laden. Wij geven je 5 tips om uit die winterdip te komen.

1. Maak je hoofd leeg

Iets wat je makkelijk kunt doen om jezelf op te laden, is je hoofd leeg maken. Het kan zomaar zijn dat je hoofd vol zit met dingen die je thuis of op je werk nog moet doen wat ervoor zorgt dat je maar geen rust krijgt. Om dit te verhelpen kun je bijvoorbeeld een lijst maken van al je to do's. Zet ze vervolgens in een prioriteitenlijst. Wat blijkt? Er zijn een heleboel dingen die veel minder spoed hebben, dan je op voorhand dacht. Een leeg hoofd helpt om te stoppen met piekeren en om zo dieper in die winterdip te komen.

2. Meer bewegen

Bewegen kan even een fijne manier zijn om jezelf wat meer energie te geven. En wat je dan doet om in beweging te blijven, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit zolang je maar in beweging bent. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere wandeling. Soms geeft 10 minuten wandelen al even een goeie boost. Sowieso is buiten zijn een goede manier om een winterdip tegen te gaan. Ook een uurtje in sportschool, op de fiets of in het zwembad, kan je al rust en een voldaan gevoel geven.

3. Zorg voor genoeg slaap

Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Zeker als je een drukke dag hebt gehad waarbij je veel werk hebt verzet, is het fijn om een goede nachtrust te hebben. Zo kan je er de volgende dag weer met de volle 100% tegen aan! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je tussen de 6 en 8 uur slaap per nacht nodig hebt. Duik er dus eens vroeg in en slaap die winterdip weg!

4. Voldoende drinken

Mensen bestaan voor ongeveer 70% uit water en om je energielevel op peil te houden is het dan ook belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Bij een tekort aan vocht kan je je suf en futloos voelen. Dit draagt natuurlijk niet bij aan de negatieve vibe van een winterdip. Voel je je vermoeid, drink dan even een extra glas water. Nóg beter is het om dagelijks een flesje water bij je te hebben. Immers voorkomen is beter dan genezen.

5. Omring jezelf met planten

Oke, je hoeft uiteraard je huis niet vol te bouwen. Maar er is veel onderzoek waaruit blijkt dat planten een positief effect op je humeur hebben. Daarnaast staat het uiteraard ook knus en gezellig en is het een goede, mindful bezigheid om die winterdip te bestrijden.

Ultieme tip! Blijf positief

Geef je winterdip geen kans en schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Gun jezelf om af en toe even niet goed te voelen, maar blijf hier niet te lang in. Hoewel verleidelijk is de kans groter dat je in een neerwaarts spiraal komt. Dus grijp jezelf bij de lurven! Probeer die kleine geluksmomentjes te zien, of probeer om te denken en zaken van een andere kant te bekijken. Positieve en dankbare gedachtes houden de winterdip op afstand.

Lees ook:

5x tips om je zelfverzekerd te voelen
Zo maak je thuis je eigen spa
Last van wallen? 10 tips om fris voor de dag te komen