Home & Garden

Zilvervisjes bestrijden: wij hebben de beste tips & tricks

maandag, 6 juni 2022
Tijdens Wereld Ongediertedag (6 juni) staat het voorkomen van een ongedierteplaag, en vooral hoe wij dat zelf kunnen doen, centraal. Voorkomen is altijd beter dan genezen. En van welk ongedierte hebben de Nederlandse huishoudens het meeste last? Inderdaad: zilvervisjes! Ze verschijnen overal, in de badkamer, keuken en slaapkamer. Gelukkig zijn deze beestjes niet schadelijk, maar je wil er wel graag vanaf. Daarom delen wij de beste tips en duurzame tricks om zilvervisjes te bestrijden en te voorkomen. 

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine insecten die in huis kunnen voorkomen. Ze zijn met schubben bedekt en bewegen zich razendsnel wiebelend (of glibberend) voort. Hierdoor doet het beestje ook wel denken aan een vis. Daarnaast heeft het een zilveren kleur, hier komt de naam vandaan: het zilvervisje.

Zijn zilvervisjes gevaarlijk?

Geen zorgen, ondanks dat het wellicht een onprettig idee is zilvervisjes in huis te hebben, ze zijn niet schadelijk of gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt er wel indirect last van ondervinden.  Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor zilvervisjes en last krijgen van dezelfde symptomen als bij astma zoals benauwdheid en hoesten. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor.

Waarom heb ik last van zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes voelen zich het meeste thuis in een vochtige en warme omgeving en niet omdat je huis niet schoon genoeg is. Ze komen binnen door bijvoorbeeld de boodschappen, meubels en kleding. Vaak houden zilvervisjes zich schuil in muren, losse plinten of andere beschermde plaatsen. Zolang het warm en vochtig is in huis, voelen zij zich op hun gemak en zullen ze blijven. Het zilvervisje geeft de voorkeur aan ‘natte ruimtes’. Badkamers, kelders, een verwarmingshok, schuren, garages en toiletruimtes zijn favoriete locaties voor zilvervisjes. Let wel, de beestjes die je in boeken of in de buurt van papier tegenkomt, lijken op zilvervisjes maar zijn andere beestjes. Namelijk papiervisjes.

4 tips om zilvervisjes te voorkomen

1. Zilvervisjes houden dus van vocht. Check alle plekken in huis, en in het bijzonder de aansluiting van wastafels en kranen, waar lekkages kunnen zitten.
2. Verbeter de ventilatie in huis. Vocht kan ook een gevolg zijn van slechte ventilatie. Dit kan je bijvoorbeeld doen door in een ruimte (meer) ventilatiegaten en/of roosters te plaatsen.
3. Plaats meubels van de muur af. Hierdoor stroomt droge lucht langs de muren waardoor je minder vocht in huis hebt.
4. Niet alleen duurzaam, maar ook effectief tegen zilvervisjes: houd de temperatuur laag. Aangezien zilvervisjes van een warme plek houden, draai de verwarming omlaag.

4 tricks om zilvervisjes te bestrijden

1. Strooi peper op de plekken waar je de zilvervisjes bent tegen gekomen. Ze eten de peper op en zullen dat niet overleven.
2. Zilvervisjes zijn dol op aardappelen. Stop een aardappel in een plastic zak. Wacht totdat ze gaan eten, sluit de zak en gooi weg.
3. Waar ze niet van houden: laurier. Een spray, zeep of olie met deze geur kan helpen zilvervisjes op afstand te houden.
4. Strijk een beetje honing over een stuk bakpapier of boterhamzakje en leg deze op de favoriete hangplek van de zilvervisjes. Ze blijven hier aan plakken en kunnen niet meer weg.