Home & Garden DIY

Zo maak je zelf een kerstkrans

vrijdag, 11 december 2020

De feestdagen staan voor de deur, de straten zijn weer mooi versierd en de koude dagen zijn weer in ons land. Wij zijn dol op de feestdagen! De versiering, de lampjes, het lekkere eten, de warme choco & glühwein en de knusse dagen. En wat is er leuker dan je eigen kerstversiering maken, zoals een mooie krans! Ga je voor een traditionele kerstkrans of een minimalistische variant?

Waar komt de kerstkrans vandaan?

kerstkrans

De krans gaat terug tot de Oudheid. In de tijd van de Romeinen werden er al laurierkransen gemaakt als blijk van overwinning. In de tijd van de Germanen werd deze krans overgenomen en stond het in het teken van licht, geluk en lang leven tijdens de koude en lange winters. Pas in de Middeleeuwen werd deze traditie overgenomen als onderdeel voor de voorbereidingen van kerstmis.

In de 17e eeuw kwamen de kransen ook in Amerika terecht, voor de boeren was dit een mooie bron van inkomsten. Tegenwoordig is de kerstkrans voornamelijk symboliek voor de feestdagen, teken van leven en licht. De kerstkransen worden vaak opgehangen aan de deuren of op de feesttafel gelegd met kaarsjes. Natuurlijk hoeven kransen niet alleen met kerst gemaakt te worden. Je ziet in de herfst vaak ook veel mooie en gezellige kransen hangen. Maar ook in de lente is een krans zo gek nog niet! Denk aan mooie voorjaarskleuren en bloemen en in de zomer een krans van schelpen die je zelf hebt gevonden aan zee!

Zo maak je zelf een kerstkrans

Grote, traditionele kerstkrans maken

Benodigdheden

  • Kransvorm van steekschuim of een strokrans (te vinden bij tuincentra's)
  • IJzerdraad en/of visdraad
  • Kerstgroen, zoals mos, dennentakken
  • Versiering, zoals sierappels, hulstbladeren, kleine kerstballen, kaneelstokjes, strikjes, LED-lichtjes (op batterij), groot lint

Begin met de kransvorm te bedekken met het mos. Leg het mos op de vorm en wikkel met ijzerdraad of visdraad omheen, om het vast te zetten. Begin vervolgens met het insteken/bevestigen van het kerstgroen. Wanneer de hele krans bedekt is, kan je nu kiezen: houd je 'm simpel en fleur je 'm op met wat kerstlampjes of pak je uit? Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zelf zijn we erg fan van onderstaande groene krans met hulstbladeren, takjes met rode besjes en een grote rode strik óf een variant met kaneelstokjes, kleine rode en witte kerstballen en dennenappeltjes.

kerstkrans

Minimalistische, moderne kerstkrans maken

De Marie Kondo van de kerstkransen, minimaal en modern. Dit is tegenwoordig ook helemaal in! Heb je nog geen idee wat hiermee wordt bedoeld, denk dan aan een Scandinavische, strakke versie, zie je het al voor je? Deze heeft minder versiersels nodig, maar net zo leuk.

Benodigdheden

  • Een metalen ring (te vinden bij tuincentra's)
  • Visdraad, of bijv. goud draad
  • Kerstgroen, zoals dennetakken, eucalyptusbladeren
  • Takjes met besjes, takjes met kleine bloemetjes
  • Versiering zoals, kleine dennenappeltjes, gedroogde sinaasappelschijfjes, kaneelstokje

Versier deze bijvoorbeeld alleen aan de onderkant, of vul ongeveer de helft van de ring. Deze kan je versieren met groen en kies voor een bepaalde kleur om terug te laten komen, bijvoorbeeld de kleur van het lint. Kies hier niet voor vele grote versieringen, maar juist weinig en kleine versieringen. Bind dit vast met visdraad (of juist goud draad!) en daar heb je je kerstkrans!

simpele minimalistische kerstkrans

Hang de krans op met een mooi, dik lint en je bent klaar voor de feestdagen!

Lees ook:

- Heerlijke ideeën voor het kerstmenu
- Eerste hulp bij je kat en de kerstboom
- Maak je eigen drijvende kerstkaarsen