Body & Mind

Wallen en donkere kringen? 10 tips om fris voor de dag te komen

woensdag, 3 februari 2021

Na een slechte en barre nacht met veel te weinig slaap, sta je vaak op met donkere kringen en wallen onder je ogen. Maar soms kan je ook van wallen last hebben terwijl je voor je gevoel redelijk goed slaapt. Om toch fris en fruitig voor de dag te komen, delen wij tien tips om wallen en kringen te verbergen.

1. Theezakjes, komkommer en ijsblokjes

De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen. Wallen zijn vaak het gevolg van een korte nacht of een avondje flink doorzakken. Gevolg een enorme vochtophoping onder je ogen. Door de kou op je ogen laat je het vocht weer wegstromen en zie je er na een minuut of tien gegarandeerd een stuk frisser uit.

2. Korenbloem

Bevat jouw oogmake-up remover heel toevallig korenbloem? Mooi! Korenbloem kalmeert de ogen en werkt dus goed bij wallen. Drenk twee wattenschijfjed in de korenbloem en leg ze voor een tiental minuten op je ogen. Korenbloem kun je ook kopen in de natuurwinkel en er zijn zelfs oogmaskers met korenbloem.

3. Rozenwater

Ook Rozenwater is zo’n middeltje dat erg goed is voor je huid. Het verwijdert dode huidcellen en reinigt de huidporiën. Om je wallen te verminderen drenk je een watje in rozenwater en wrijf je zachtjes over je ogen. Laat het watje vervolgens minimaal 10 minuten weken op je ogen spoel daarna goed na met water.

4. Cafeïne

Een kop koffie na een korte nacht doet vaak wonderen, maar cafeïne schijnt ook goed te helpen bij wallen. Bij de drogist kun je speciale cafeïnerollers kopen maar je kunt natuurlijk net zo goed twee gebruikte senseo-pads op je ogen leggen. Ook zijn er verschillende serums te koop met cafeïne erin, dit smeer je makkelijk op je gezicht 's ochtends en 's avonds.

5. Slakkencrème

Hoewel we geen betrouwbare bronnen of wetenschappelijk bewijs hebben kunnen vinden, zweren steeds meer mensen bij het gebruik van slakkencrème. De mogelijke werking van slakkenslijmcrème zit hem in het ingrediënt glycolzuur. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid licht wordt gepeeld, waardoor nieuwe cellen worden aangemaakt. Bovendien zou slakkencrème de huid voeden en helpen om sneller te herstellen.

6. Massage

Het vocht onder je ogen (en in je gezicht) kun je ook zelf weg masseren. Zorg bij een massage er altijd voor dat je van binnen naar buiten masseert. Zorg voor een zachte druk op de wallen en schuif telkens een beetje op. Sluit de massage af met ronddraaiende bewegingen op je slapen.

Amandelolie zit vol vitaminen en mineralen die goed zijn voor je huid. Je kunt ervoor kiezen om te masseren met een paar druppeltjes amandelolie. Vergeet niet om na de massage je huid weer af te spoelen met water. Of kies een goede dag- of nachtcreme of vocht inbrengend serum voor de massage.

Tip! Online en bij de drogist kan je tegenwoordig ook een gezichtsroller (of ook wel jaderoller) kopen. Hiermee kan je makkelijk dagelijks je gezicht masseren en zo de doorbloeding stimuleren (helpt ook tegen rimpels!). Bewaar de gezichtsroller in de koelkast, en rol s ochtends zacht onder je ogen.

7. Meer water, minder zout

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. 1,5 liter per dag is geen fabeltje en door veel water te drinken zorg je er onder andere voor dat vocht, inclusief het vocht onder je ogen, sneller wordt afgevoerd. Probeer ook op je zoutinname te letten. Los dat te veel zout sowieso niet goed is, zorgt te veel zout ook dat je lichaam meer vocht vast houdt.

8. Minder alcohol

Waar zout juist vocht vasthoudt, onttrekt alcohol vocht juist aan het lichaam. Daarnaast lijkt het misschien alsof je sneller in slaap valt en dieper slaapt na een glaasje, maar de kwaliteit van slapen is na het drinken van alcohol minder. Je lichaam krijgt dus minder rust.

9. Nachtrust

Het lijkt een open deur, maar slaap is natuurlijk het beste middel tegen wallen en kringen. Door minimaal zeven tot negen uur per nacht te slapen zie je er gezond en minder vermoeid uit en bovendien zorgt voldoende slaap er ook nog eens voor dat je weerstand wordt versterkt .

Tip! slaap jij slecht? Deze 10 trucjes helpen je om sneller in slaap te vallen.

10. Ontspanning

Iedereen zit weleens in een spannende situatie waarbij stress wordt veroorzaakt. Stress kan ook slapeloosheid en vermoeidheid veroorzaken, en die vervelende wallen en kringen! Ontspannen is dan erg belangrijk, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Lees hier alle tips en tricks over ontspannen.

Erfelijke of allergie

Hoewel donkere kringen onder je ogen vaak te wijten zijn aan vermoeidheid, kunnen kringen onder je ogen ook erfelijk zijn. In dit geval is er helaas vrij weinig te doen aan de kringen, behalve ze te camoufleren. Een gezonde voeding, voldoende nachtrust en vochtinname zouden de kringen wel iets kunnen verminderen.

Naast erfelijk kunnen wallen en donkere kringen ook de oorzaak zijn van een allergie. Heb je ook last van jeuk rondom de ogen? Dan kan het geen kwaad eens bij de dokter na te gaan, waar deze mogelijke allergische reactie vandaan zou kunnen komen.

Ook interessant:

Hoe vaak moet je het beddengoed verschonen?

Stappenplan: maak thuis je eigen wellness

Stinkende wasmachine? Zo los je het op!