Kleuren kleding
Body & Mind

Kies je kleur. Waarom iedereen een kleurenanalyse zou moeten doen.

woensdag, 24 mei 2023

Kleuren hebben invloed op je humeur. Van zacht groen en blauw word je rustig en oranje is opwekkend. Maar kleuren hebben ook invloed op je uitstraling, hoe je overkomt op anderen en hoe je overkomt op jezelf. En dat alles werkt door in hoe je je voelt. Draag je 'jouw' kleuren, dan voel je je prettiger, je persoonlijkheid komt beter tot uiting en onzekerheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Tijd voor een kleurenanalyse!

Wat is een kleurenanalyse

Een kleurenanalyse is een consult bij een kleurstyliste. Aan de hand van een kleurenwaaier, die bestaat uit meer dan 175 kleuren, wordt gekeken welke kleuren het beste bij jou passen: jouw topkleuren. Om tot die topkleuren te komen wordt gekeken naar de unieke combinatie van huid, haar en ogen. In jouw uiterlijk zitten kleuren verborgen die aan de hand van een kleurenanalyse naar voren gehaald worden. Die analyse bestaat uit verschillende stappen.

Stap 1
Neem plaats voor een spiegel. De kleurstyliste zoekt met behulp van kleurstroken naar de juiste tint van de huid van je gezicht. Je kijkt mee met wat ze doet en ze legt uit waarom een bepaalde kleur wel of niet bij jouw huid past. Daarna is de kleur van je haar aan de beurt, en vervolgens die van je ogen.

Stap 2
Aan de hand van lappen stof, die over je schouder worden gehangen, wordt gekeken welke kleurelementen jouw uiterlijk heeft. De kleuren en tinten die het beste passen zijn jouw topkleuren. Meestal wordt ook gekeken naar kleuren die wel bij je passen, maar iets minder goed.

Ook wordt gekeken naar jouw kleurdominanties.
Warm of koel. Heeft jouw huid een warme of koele ondertoon, of zit het er tussen in?
Licht of donker. Ben jij een licht kleurentype of past donker meer bij jou?
Helder of gedempt. Moeten de kleuren voor jou spreken, of zijn gedempte tinten beter?

Stap 3
In deze stap wordt aan de hand van jouw kleuren en kleurdominanties gekeken naar welk seizoentype jij bent. Kleuren hebben een breed scala aan tinten, en door te kijken naar jouw seizoentype zie je welke kleurtinten je het beste kunt kiezen.

Lente: warm, licht en helder.
Zomer: koel, licht en gedempt.
Herfst: warm, donker en gedempt.
Winter: koel, donker en helder.

Stap 4
In de laatste stap wordt de definitieve selectie gemaakt van de kleuren die het beste bij jou passen. De meeste kleurstylistes stellen een kleurenplan voor je op (ook wel 'kleurenpaspoort' of 'kleurpalet' genoemd). Dit kleurenplan krijg je mee naar huis zodat je thuis je garderobe onder de loep kunt nemen. En de volgende keer dat je kleren koopt, neem je het kleurenplan mee.

Stap 5
Dit is een optionele stap, waarin make-up en alles dat verder bij je gezicht hoort aan bod komt. Een bril bijvoorbeeld, maar ook sieraden en accessoires zoals een sjaal of omslagdoek. Met tips en testers kijk je samen met de styliste wat het beste binnen jouw kleurenplan past.

De voordelen van een kleurenanalyse
Een kleurenanalyse geeft inzicht in welke kleuren en tinten bij jou passen. Je leert welke kleuren jou een frisse, gezonde en zelfverzekerde uitstraling geven en welke je moet vermijden omdat ze niet flatterend zijn. De juiste keuze voor kleuren heeft een positieve invloed op hoe je overkomt op anderen. Hier kun je je voordeel mee doen bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Veel mensen die passende kleuren dragen, geven aan dat ze zich meer verbonden voelen met zichzelf. Dat geeft meer zelfvertrouwen en het gevoel voor eigenwaarde groeit. Met het kleurenplan bij de hand als je kleding gaat shoppen heb je veel minder kans op een miskoop. Bovendien bespaar je vaak tijd omdat je precies weet voor welke kleuren je moet gaan.

Wat doe ik met mijn oude garderobe
Wat als je tot de conclusie komt dat het merendeel van je garderobe niet bestaat uit de topkleuren uit de kleurenanalyse? Doe je alles weg en koop je nieuwe kleding? Niet iedereen heeft daar het geld voor. Bovendien is het niet echt een verantwoorde manier om met kleding om te gaan, zeker niet als alles nog in goede staat is. Gelukkig kun je ook prima kleuren dragen die niet jouw topkleuren zijn. Dat doe je met de volgende tips.

Combineer. Heb jij veel koele kleuren in de kast hangen maar geeft de kleurenanalyse aan dat warme kleuren beter bij je passen? Combineer warme en koele kleuren in je outfit, maar zorg er voor dat de koele kleuren bij je gezicht weg blijven.

Make-up. Met lippenstift en oogschaduw bereik je veel als je kleding niet bij je kleurenpalet past. Passen warme kleuren bij jou, kies hier dan voor bij het gebruik van make-up als je garderobe vooral bestaat uit koele kleuren.

Accessoires. Kies voor een sjaal of omslagdoek in jouw kleur. Op die manier wordt de aandacht afgeleid van de andere kleuren van jouw outfit. Sieraden hebben hetzelfde effect.