Home & Garden

Hup, de vlag uit! 9x tips voor Koningsdag: de thuis-editie, ofwel Woningsdag

donderdag, 23 april 2020

2020 is het jaar van corona, maar de verjaardag van de Koning (en een leuk feestje!) laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Koningsdag is omgekroond tot Woningsdag en hoewel dit allemaal anders is dan normaal, maken we er thuis het beste van. Geen vrijmarkt afstruinen, kermis en feestjes buiten, maar je eigen Koningsdag: de thuis-editie!

Hup, die vlag uit!

Koningsdag zou koningsdag niet zijn zonder gezellige rood-wit-blauwe en oranje versiering. Hup, bed uit en die vlag (en wimpel) uit dus! En om het extra feestelijk te maken, zorg je natuurlijk binnen en in de tuin voor wat extra oranje vlaggetjes, ballonnen en versiering.

Feestelijke outfit

Niet alleen het huis versieren we, ook jezelf uiteraard. Haal dus maar je beste oranje pak van zolder! Liever iets subtieler? Een oranje sjaaltje in je haar, vlaggetjes op je wangen, oranje zonnebril of oranje nagellak geven de dag toch een klein feestelijk tintje. Ook als je alleen thuis zit (want #blijfthuis), gewoon doen! Iets met ‘zelf de slingers ophangen’...

Zing mee met het Wilhelmus

Yes, helemaal ready om de dag nu écht te starten? Tijdens Koningsdag mag het Wilhelmus natuurlijk niet ontbreken. Het Concertgebouworkest roept iedereen op om klokslag 10:00 uur samen het Wilhelmus ten gehore te brengen, vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin. Je lees hier alles over deze mooie actie. En voor de fanatiekelingen, even een opfrisser van die 15 coupletten.

Speel je geen instrument of geen zangtalent? Om 10:10 uur begint vervolgens op NPO1 een speciale TV-uitzending waar je het Wilhelmus door het Concertgebouworkest ook gewoon kan beluisteren.

Tijdmachine

Om toch een beetje dat Koningsdaggevoel te hebben, zendt NPO1 na het Wilhelmus een Trip Down Memory Lane uit, waar de afgelopen zes Koningsdagen voorbij komen. Leuk om te zien hoe de rol van Koning Willem-Alexander de afgelopen jaren is veranderd, en natuurlijk de verandering die de prinsesjes hebben doorgemaakt.

#tompoucechallenge

Uiteraard mag een oranje tompouce niet ontbreken. Nu blijft het eten van een tompouce toch altijd een klusje en ieder heeft zo zijn eigen techniek. De ultieme tip is schijnbaar om de tompouce op z’n zijkant moet leggen.
Of doe mee met de #tompoucechallenge en probeer dat oranje monster eens zonder handen te eten. Wie heeft ‘m het eerste op? En vergeet dit vooral niet te filmen of een foto te maken en ons te taggen met #tompoucechallenge en @huishoudbeurs. Wij zijn erg benieuwd naar al die tompouce-gezichten!

Virtuele vrijmarkt

Genoeg mensen die ondanks alles toch virtueel een kleedje uitstallen. Neem een kijkje of doe zelf mee! Wie weet scoor je toch nog een leuke deal!

Oud-Hollandse spelletjes

Bij Koningsdag horen oud-Hollandse spelletjes en spelen oud en jong gewoon samen. Want laten we eerlijk zijn, stiekem blijft het best grappig. Ga koekhappen, vul een bak met water en hap een (verpakte) snack op, stapel oude blikken op elkaar voor een sessie blikgooien, stel een parcour op voor vlaggetje steken, haal die sjoelbak van zolder. Lees hier meer ideeën voor kinderen.

Bingo-time!

Organiseer een bingo in de straat (op afstand!). Zorg voor een microfoon of omroep-set, wat kleine prijzen en stop vooraf bingo kaarten bij iedereen in de brievenbus en zorg dat iedereen op hetzelfde tijdstip voor zijn deur klaar zit. Let the games begin!

Nationale toost

De dag sluiten we uiteraard om 16:00 uur af met de Nationale Toost. In een tijd, waar het nieuws veel nare berichten bevat, is het óók belangrijk om positief te blijven en samen mooie momenten te creëren. Daarom wordt de Nationale Toost in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit. Schenk in en hef het glas, op de gezondheid van iedereen!