Life & Living

Houd je hoofd koel! De trendy hoeden voor de zomer van 2022

maandag, 18 juli 2022
Praktisch en trendy, dat is het hoeden-modebeeld van deze zomer. Want een hoed heeft veel functies. Hij bepaalt je look, voor elke mood en outfit is een hoed. En bovendien: een hoed beschermt je gezicht tegen de zon en houdt je hoofd koel. Niet onbelangrijk nu de zonnige en warme dagen weer voor de deur staan. Genoeg reden dus om ons eens te verdiepen in de hoedentrends van deze zomer.


Welke hoed past bij welk hoofd?

Laten we beginnen met de vraag: bestaat er zo iets als een 'hoedenhoofd' en kan je dan dus ook absoluut geen hoofd voor een hoed hebben? Het antwoord is: nee, een typisch ‘hoedenhoofd’ bestaat niet. Wel kan het zijn dat een bepaald type hoed niet bij de vorm van je hoofd past. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van gezichtsvormen met de juiste hoed zodat je altijd het voor jou perfecte hoofddeksel kiest.

Heb je een lang gezicht? Kies dan voor een hoed met een floppy of brede rand, zoals de flaphoed, strohoed met brede rand of fedora. Ook hoeden die wat dieper over je voorhoofd zakken passen prima bij jouw gezicht. Vermijd een hoge kroon of een smalle rand.

Heb jij een diamantvormig (hartvormig) gezicht? Kies dan voor een hoed met een smalle rand die dicht op het voorhoofd zit. Kies bijvoorbeeld voor een fedora met smalle rand, een snapback (cap) of een boater (schippershoedje).Vermijd hoeden met een brede rand, vooral als deze ter hoogte van het voorhoofd zit.

Heb jij een ovalen gezicht? Kies dan voor een hoed met een brede rand. Stem deze af op je lichaamslengte. Hoe langer je bent, hoe breder de rand kan zijn. Bij deze gezichtsvorm passen bijna alle hoeden. Dus: leef je uit!

Heb jij een vierkant gezicht? Ook bij deze gezichtsvorm passen veel verschillende modellen. Maar de meest perfect passende hoed is toch wel één met een onregelmatige rand, om je gezicht wat smaller te laten lijken. En draag je de hoed een beetje schuin op je hoofd dan verzacht het de hoekige trekken van je gelaat.

Heb jij een rond gezicht? Kies dan voor een hoed met hoge kroon om je gezicht wat langer en smaller te laten lijken, of een hoed met duidelijke hoeken. Met een rond gezicht kun je een hoed prima wat achter op je hoofd dragen om je gezichtsvorm extra te accenturen.


Dé hoedentrends voor de zomer 2022!

Nu je weet welke hoed bij jouw gezichtsvorm past wordt het tijd eens in je kast te neuzen. Ligt de juiste hoed daar al op je te wachten? Of ben je toe aan iets nieuws en wordt het tijd om lekker te shoppen? We hebben drie hoedentrends voor de zomer 2022 (en een bonus) voor je uitgelicht om je keuze wat makkelijker te maken! Die moet je deze zomer gewoon op je hoofd hebben gehad!


De buckethat: van praktisch naar hip

Niet meer weg te denken uit het modebeeld sinds Kalush Orchestra voor Oekraïne het Songfestival won. De buckethat hoeft natuurlijk niet knalroze te zijn. Er zijn genoeg trendy kleuren die bij jouw stijl en outfit passen. In Nederland kennen we de buckethat ook wel als het vissershoedje en lijkt een beetje op een emmer met een slappe rand. Vroeger was hij vooral functioneel: het hoedje beschermde je hoofd tegen de zon en het was lekker 'luchtig' omdat het hoedje gemaakt was van dunne stof. Modieuze kleuren had het hoedje nog niet, het was vooral een praktische accessoire. Tegenwoordig zien we de buckethat in allerlei materialen en kleuren. Gelukkig maar, want het is een geweldige modeaccessoire die bij bijna iedere outfit past. Bovendien heb je geen gedoe met speldjes en touwtjes, je zet hem gewoon hup op je hoofd en klaar ben je!

De strohoed: een tijdloze klassieker
Trends komen en trends gaan, maar de strohoed blijft altijd bestaan. Je weet wel, die hoeden met een brede rand die het geweldig doen boven een zwierige zomerjurk. En dan het liefst op de boulevard of het strand. De strohoed begon zijn carrière aan het einde van de negentiende eeuw als 'boater' (schippershoed). Dat was toen nog uitsluitend voor mannen. In mei werd de warme vilthoed opgeborgen en kwam de luchtige strohoed tevoorschijn, die tot september gedragen mocht worden. Rond 1920 raakte de strohoed uit de mode om vervolgens rond 1950 helemaal te verdwijnen.
Tot de vrouw de strohoed ontdekte! Als praktische accessoire tegen de zon en als hippe modeaccessoire. De strohoed kreeg een make-over en ging van een strakke hoed naar een hoed met randjes en franjes, lintjes, banden en bloemetjes en brede, 'floppy' randen. Na de comeback is de strohoed niet meer weg te denken uit het modebeeld.
 
Fedora hoed: als eerste voor vrouwen
Hoewel de fedora ('gleufhoed’) vooral door mannen wordt gedragen (denk aan Al Capone en Humphrey Bogart) was het een vrouw die de hoed als eerste droeg en aan wie het hoofddeksel zijn naam dankt. Dat was in 1882, en de vrouw in kwestie was Sarah Bernhardt. Zij speelde in het toneelstuk Fédora van Victorien Sardou, dat opende in het Théàtre du Vaudeville in Parijs en in totaal 135 voorstellingen kende. Bernhardt droeg in het toneelstuk een vilten hoed, die al snel heel populair werd onder de dames in die tijd. De hoed kreeg de naam van het toneelstuk: Fédora. In de loop van de tijd is het streepje op de ‘e’ verdwenen, maar de hoed is niet meer weg te denken uit het hedendaagse modieuze straatbeeld.

De bonus: het sjaaltje!
Goed, een sjaaltje beschermt je hoofd en gezicht niet echt tegen de zon. Maar het is wel super trendy. Zie jij jezelf al achter het stuur van een cabrio, witte handschoentjes op het stuur, zonnebril op je neus en de punten van een sjaaltje wapperend achter je aan? Maar ook zonder cabrio zijn sjaaltjes geweldig om te dragen en bovendien heel handig: ben je er even zat van dan vouw je het eenvoudig op en stopt het in je tas.