HHB workout
Body & Mind

Originele workouts voor een strak en fit lichaam

dinsdag, 21 maart 2023

Hoelahoep

De hoelahoep die je kent van het schoolplein en speeltuin. Hoelahoepen is een onderschatte sport. Het is een complete workout voor je lichaam én je geest. Je traint er je core spieren mee, het geeft je uithoudingsvermogen een boost en je werkt aan je evenwicht. Dus stof je hoepel uit je schooltijd af en draai die heupen!

Wil je het echt professioneel aanpakken? Koop dan een fitness hoelahoep. Deze hoepels zijn zwaarder dan de ‘gewone’ hoelahoep (ook een dans-hoelahoep is dus te licht), waardoor je meer uitdaging hebt tijdens de workout. Er zijn zelfs speciale fitness-hoelahoeps die bestaan uit schakels. Hoe kleiner de hoepel, des te sneller jij je heupen moet draaien, en meer draaibewegingen per minuut betekent een intensievere workout. Sommige hoelahoeps hebben de mogelijkheid een extra gewicht te bevestigen voor nog meer uitdaging.

Geen idee wat je nog meer kunt doen met een hoelahoep anders dan deze om je heupen te draaien? Op internet vind je verschillende tutorials voor gevarieerde tien minuten workouts met de hoelahoep.


Touwtje springen

Nog iets dat je waarschijnlijk vooral kent van het schoolplein: het springtouw. Bij veel sporters zit het springtouw echter al jaren standaard in de tas. Met touwtje springen train je het hele lichaam.

Je kan een springtouw bijvoorbeeld gebruiken voor cardio training, fitness, bokstraining of springkrachttraining. Je hebt geen ervaring nodig voor touwtjespringen, je kan het overal en altijd doen en met een uurtje touwtje springen ben je al snel zevenhonderd calorieën kwijt. Heb je nog een springtouw liggen uit je kindertijd (of van je eigen kinderen)? Prima!

Er zijn ook professionele springtouwen te koop, met wat ‘extraatjes’. Zoals de speedrope, met kogellagers in de handgrepen waardoor je het touw sneller kunt draaien (en dus sneller moet springen). Een verzwaard springtouw heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een zwaarder koord dan een ‘klassiek’ springtouw voor extra uitdaging tijdens het springen. Ook zijn er springtouwen waar je extra gewichten aan kunt bevestigen zodat je af kunt wisselen met de intensiteit van je workout.

Barre fitness
Dit wordt ook wel een ‘ballet barre workout’ genoemd. Het is een trainingsmethode die elementen leent van yoga, pilates, klassiek ballet en modern ballet. De ‘barre’ waaraan je de oefeningen doet is de barre die je misschien kent van balletlessen.

Met de workouts werk je aan het versterken van je spieren en het verbeteren van je evenwicht en houding. Barre fitness is een vorm van High Intensity Interval Training (HIIT). Snelle en vloeiende bewegingen worden afgewisseld met krachttraining, waarbij telkens één spiergroep tegelijk wordt getraind door middel van herhaling van kleine, precieze bewegingen. Worden je spieren moe? Dan stop je niet, maar ga je nog even door.

Je kan een barre kopen voor thuisgebruik, maar je kunt ook prima een object in je huis gebruiken, zoals de rand van een dressoir. Belangrijk is wel dat je er op kunt leunen zonder dat het omvalt. Een keukenstoelleuning voldoet dus vaak niet. Afhankelijk van de oefeningen die je wilt doen en de spieren die je wilt trainen kun je verschillende accessoires kopen zoals een yoga mat, een bal of elastiek. Op internet vind je verschillende tutorials die een beeld geven van barre fitness en wat je daar voor nodig hebt. Kijk naar wat bij jou past en kom in beweging!


Dance party workout

Geen ster op de dansvloer? Een dance party workout doe je in de veilige omgeving van je eigen huis. Het maakt niet uit tot welk dans niveau jij jezelf rekent, deze workouts zijn eenvoudig op te schalen van beginner tot gevorderde. Dansen is heerlijk. Het verbetert je coördinatie, je spieren worden sterker en bij dansen komt endorfine vrij (het ‘gelukshormoon’). Bovendien is dansen goed voor je zelfvertrouwen.


Fit boxing

Ben je op zoek naar een tien minuten workout waar je ook lekker stoom kunt afblazen? Fit boxing combineert verschillende soorten boksen, zoals ‘gewoon’ boksen en kickboksen en is gericht op het verbeteren van spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Fit boxen is een vorm van HIIT, waarbij je knallen afwisselt met rustige bewegingen. Dat kan alleen, met zijn tweeën om lekker te sparren of met een bokszak of boksbal als sparringpartner. Even heerlijk stoom afblazen na een lange dag of een vervelend gesprek en tegelijk aan je conditie en een strak lijf werken: de ideale combinatie.