Home & Garden

Hoe onderhoud je je tuinmeubelen het beste?

dinsdag, 24 maart 2020

Tuinmeubelen zijn niet goedkoop en je kiest ze met zorg uit. Natuurlijk wil je er dan ook zo lang mogelijk van genieten. Hoe onderhoud je je tuinmeubelen het beste? Uiteraard is dat afhankelijk van het materiaal waarvan jouw tuinset gemaakt is. Daarom hier de meest voorkomende tuinmeubel materialen en de manier van onderhoud wat hier bij past.

Kunststof
Kunststof is niet moeilijk om te onderhouden. Kunststoffen tuinstoelen en tuintafels maak je simpelweg schoon met een sopje. Zeker bij regelmatig gebruik (en dus regelmatige reiniging) zal je aan een doekje genoeg hebben. Gebruik in ieder geval geen schuurspons of bijvoorbeeld een hogedrukreiniger want scheurtjes in je tuinmeubilair wil je niet hebben. Zorg er wel voor dat de sop goed afgespoeld wordt om vlekken te voorkomen. En in de winter zet je ze netjes weg, afgedekt met een hoes.

Teak
Teakhout is eveneens duurzaam en ook regen kan het goed doorstaan. Is jouw teakhout niet behandeld? Dan zal het uiteindelijk een grijzige tint krijgen die juist mooi aandoet. Dit materiaal is een natuurlijk materiaal en zal dus ook niet vrij zijn van haarscheurtjes en andere oneffenheden. Dit is echter gewoon en zegt niets over de levensduur. Schoonmaken doe je het beste door een teakcleaner te gebruiken. Ook hier is het gebruik van een hogedrukreiniger niet verstandig. Daarnaast moet je nooit je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken met een agressief schoonmaakmiddel. Teakhout verkleurt wel, dus een voorwerp voor langere tijd erop zetten, zoals een bloempot op de tafel, is niet verstandig. Dit zal je blijven zien door de verkleuring.

Aluminium
Ook voor aluminium wordt een hogedrukreiniger afgeraden. Je gebruikt voor aluminium een reinigingsmiddel die PH-neutraal is en uiteraard niet krast. Een paar keer hiermee afnemen is meestal wel voldoende. Er zijn speciale reinigingsmiddelen hiervoor te koop. Ook aluminium verkleurt, dus wees ook hier voorzichtig met afdekken en spullen erop zetten!

Kussens
Niet alleen je tuinmeubelen hebben onderhoud nodig. Een prachtige tuinset kopen en deze combineren met kussens die flets en verweerd zijn is natuurlijk ‘eeuwig zonde’. Ook de kussens en bijvoorbeeld tafellakens hebben de juiste zorg nodig. Haal ze ’s nachts naar binnen en afhankelijk van het materiaal kan je ze ook beter bij slecht weer binnen laten. Door te vaak nat te regenen kan er immers ‘het weer’ in je stoffen materialen komen. Deze zwarte vlekken zijn niet meer te verwijderen, wat uiteraard de bedoeling niet kan zijn. Ook zal de stof sneller slijten!