Home & Garden

Het ideale alternatief om je was te drogen: de droogkast

vrijdag, 18 november 2022

De tarieven voor gas en elektriciteit rijzen de pan uit. Een wasdroger is een ware energievreter, maar ieder huishouden heeft was en buiten of binnen drogen aan het rek is niet altijd mogelijk of handig. Er is een, relatief nieuw, alternatief: de droogkast!

 

Wat is een droogkast?

Een droogkast lijkt op een kledingkast, met hangers, maar zonder planken. In de deur zitten vaak vakken waar je kleinere kledingstukken zoals mutsen en handschoenen in kunt zetten. Op de bodem van de kast kun je schoenen en laarzen zetten. De kast wordt verwarmd door middel van lucht zodat alle kleding, maar ook handdoeken, gedroogd worden. Een droogkast kun je in principe overal plaatsen. De vochtige lucht die uit de kast komt moet echter wel ergens heen kunnen. Je kunt er voor kiezen een afvoer door de muur naar buiten te maken, maar de droogkast kan ook in een grotere ruimte worden gezet waar de vochtige lucht eenvoudig weg kan. Zoals een bijkeuken of schuur waar je eventueel ook een raampje open kunt zetten.

 

Wat mag je in een droogkast drogen?

Kleding en ander textiel dat je in een wasdroger kunt doen mag ook de droogkast in. Maar in een droogkast mogen ook dingen die je niet in de wasdroger mag of wilt doen, omdat ze daar te kwetsbaar voor zijn. Lederen jassen en geïmpregneerde kleding bijvoorbeeld, laarzen, een colbertje, jurken, een overall of uniform.

 

Droger versus droogkast

In een droger heb je snel je beddengoed en handdoeken droog. Een speciaal doekje er bij en je was ruikt ook nog eens heerlijk. Maar drogers zijn ook grote energievreters. Niet heel fijn in deze tijd waarin de energietarieven de pan uit rijzen en je graag aan je portemonnee wilt denken. Bovendien zijn sommige kledingstukken en stoffen niet geschikt voor een wasdroger omdat ze te kwetsbaar zijn en kapot gaan of sneller slijten in een wasdroger.

 

Buiten versus droogkast

Het meest energiezuinig is natuurlijk de was (buiten) ophangen. Maar op druilerige herfstdagen en witte winterdagen is dat geen optie. Ook bij (heel) warm weer is was buiten hangen vaak minder slim, tenzij je van keiharde handdoeken houdt. Zet je het wasrek in huis dan staat het vaak in de weg en bovendien zorgt natte was voor vochtige lucht in huis. Daarnaast kan het een eeuwigheid duren voordat de was droog is. Zeker als je een groter gezin hebt is dat gewoon niet praktisch.

 

Wat is het voordeel van een droogkast?

  • Een droogkast maakt gebruik van statische lucht om de kleding in de kast te drogen. Dit is een heel voorzichtige manier van drogen. Geen buitelingen zoals in een wasdroger, de kleding blijft netjes hangen. Dat maakt een droogkast heel geschikt voor tere kleding zoals jurken en pakken, maar ook schoenen kun je prima in een droogkast zetten.
  • Een droogkast is heel energiezuinig, vele malen zuiniger dan een wasdroger. Je bespaart met een droogkast dus behoorlijk op de energierekening.
  • De kleding hangt aan kledinghaken. Door dit ‘uithangen’ gaat kleding niet kreuken. Dat maakt een droogkast ook ideaal voor bijvoorbeeld een net pak. En strijken om een blouse of broek kreukvrij te krijgen behoort ook tot het verleden.
  • De was wordt niet keihard in de zon, je hoeft niet steeds één oog op de lucht te houden om te zien of het gaat regenen en vogelpoep op je schone was behoort ook tot het verleden.