Meest verrassende schoonmaak weetjes
Home & Garden

De grote najaarsschoonmaak: 4 tips!

donderdag, 14 oktober 2021

De herfst is weer begonnen. Een periode van lekker veel binnen zijn, kaarsen aan en lekker op de bank onder een dekentje kruipen met een kop thee. Maar wel in een schoon en opgeruimd huis. Tijd voor de najaarsschoonmaak! Want hoewel bijna iedereen een voorjaarsschoonmaak wel kent, is ook de najaarsschoonmaak juist heel handig! Hieronder vind je 4 tips om je huis lekker op te ruimen en klaar te maken voor het najaar.

Je kast opruimen

Van de bikini’s en shirtjes met korte mouwen zal je een stuk minder gebruik maken in het najaar. De herfst is dus een goede tijd om je kast eens even lekker uit te zoeken. En in plaats van alleen de zomerkleding eruit en winterkleding erin, kan je ook de tijd nemen om je kast écht uit te zoeken. Zo kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Pas ik dit kledingstuk nog?
  • Voel ik mij goed in dit kledingstuk?
  • Ga ik dit kledingstuk volgend jaar nog dragen of is het een beetje op?

Als je hebt besloten welke kledingstukken je wilt houden kun je verder sorteren. Zo kun je kledingstukken die je in het najaar niet nodig hebt opbergen in doorzichtige bakken. Als je weer gebruik wilt maken van de kledingstukken kun je in 1 opslag zien wat er in de bak zit. Ook heb je vacuüm zakken om kledingstukken in op te bergen. Nadat de zakken zijn gevuld kun je de stofzuiger erop zetten om alle lucht eruit te zuigen.

De tuin herfstproof maken

Om je tuin winterklaar te maken kan je bijvoorbeeld je tuinset opruimen. Als deze bijvoorbeeld in een tuinhuisje staat weet je zeker dat de tuinset mooi blijft en je deze in de lente weer buiten kunt zetten. Ook kan je alle losse accessoires, zoals lampjes, kaarsen en zelf sommige planten die niet winterhard zijn, opruimen of binnen opslaan.

Ook zijn veel bloemen rond deze tijd wel bijna uitgebloeid. Als dit zo is kan je ze het beste gewoon afknippen. Je kan dan de bloemen afknippen en stengels die aan het afsterven zijn. De rest laat je zitten, de bladeren bieden bijvoorbeeld bescherming tegen de vorst.

Voorraadkast organiseren

Met de wisseling van de seizoenen is het een goed idee om de keuken aan te pakken. Zo kunnen de stamper om een lekkere stamppot te maken en die grote pan voor een heerlijke soep weer uit de kast worden getrokken!

Kijk daarnaast ook eens naar je voorraadkast. Check alle producten op de houdbaarheidsdatum en bekijk wat je wel en niet meer gaat eten. En nu je toch bezig bent kun je meteen de voorraadkast eens grondig schoonmaken! En daarna natuurlijk vullen met winterse producten als bonen, erwten en kruidige specerijen.

Accessoire switch

Aangezien het in de herfst buiten vaak ongezellig en koud is, is het leuk om je huis van binnen warm en gezellig aan te kleden. Nu hoef je niet gelijk een nieuwe bank te kopen en de muur te verven. Je kan bijvoorbeeld leuke nieuwe kussentjes halen. Gooi er een dekentje bij en je bank krijgt gelijk een hele nieuwe look. Met wat mooie takken, bladeren en kastanjes uit het bos kun je een vaas of schaal vullen. Kaarsje erbij en het ziet er meteen gezellig uit!

Ook leuk om te lezen

- 6 manieren om je haar te wassen zonder shampoo
Zo gezond is thee
- Zo gebruik je wodka in en rondom het huis