Body & Mind

5 tips en tricks om duurzamere keuzes te maken voor en tijdens het shoppen

maandag, 7 maart 2022

Een nieuw seizoen, een nieuwe garderobe

We houden van shoppen, maar ook van onze planeet en alles en iedereen die daarop rondloopt. Helaas heeft (online) winkelen tot op de dag van vandaag een lange waslijst aan schadelijke consequenties op mens en milieu. Dit komt vooral door de synthetische materialen die worden gebruikt zoals polyester en schadelijke productiemethoden voor onder andere katoen. Om je impact op het milieu te verminderen is het belangrijk te weten wat je koopt. Om je daarbij te helpen hebben wij een aantal tips en tricks verzameld, zodat jij met een goed gevoel en een gerust hart je lente garderobe kan inslaan:

1. Zoek naar innovatieve stoffen en materialen

De wetenschap staat nooit stil en is constant bezig om de fashionindustrie te verduurzamen. Heb je wel eens gehoord van de stoffen tencell, lyocell of econyl? Dit zijn drie nieuwe en zeer duurzame vezels. Misschien nog wel belangrijker: de productie van deze materialen is ook zeer duurzaam. Omdat er geen pesticiden of meststoffen meer nodig zijn en ze verbruiken maar een minimale hoeveelheid water. De kleding die voortkomt uit deze stoffen is zacht, snel absorberend en drogen snel. Het perfecte materiaal voor je lentegarderobe!

2. Vervang synthetische stoffen voor natuurlijke stoffen

Katoen moet je niet meer doen. De manier hoe er van een katoenplant kleding wordt gemaakt heeft (na polyester) de grootste impact op het milieu. Zoek naar kleding die gemaakt is van natuurlijke vezelstoffen zoals hennep, linnen, zijde of bamboe. Ook kun je kiezen voor organisch katoen. Zo heb jij luchtige en comfortabele kleding in de lente zonder dat het milieu hier last van heeft!

3. Kies voor gerecyclede kledingstukken

Gerecyclede kledingstukken zijn het meest duurzaam en gelukkig al veel te vinden. Dit komt omdat van oude garen nieuwe kleding wordt gemaakt, wat het gebruik van ruwe aardolie verminderd. Wil je je eigen kleding laten recyclen? Breng dan een volle vuilniszak gevuld met kapotte, ongedragen kleding of textiel naar de dichtstbijzijnde H&M. Tegen inlevering van deze vuilniszak krijg jij een voucher van 15% korting op je volgende aankoop. Als je dan kiest voor de gerecyclede lijn van de H&M, ontstaat er een win-win situatie!

4. Koop vintage kleding

Een hele leuke tip die je ecologische voetafdruk meteen verminderd: vintage shoppen! In elke stad heb je geweldige tweedehands winkels. Maar waarom is vintage shoppen zo belangrijk? Dat komt omdat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden bij het produceren van jouw nieuwe item. Daarnaast is het belangrijk dat tweedehands kleding niet wordt weggegooid omdat het dan op de grote vuilnisbelt beland, die ook weer slecht is voor het milieu. Het grootste voordeel van vintage shoppen is dat dit de manier is om unieke items te scoren voor jouw garderobe! Vintage shoppen is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook portemonneevriendelijk!

5. Kleding ruilen

Wil of kan je helemaal geen geld uitgeven aan een nieuwe lentegarderobe? Organiseer dan een gezellige kleding-ruilavond met je vriendinnen, familie en kennissen. Hoe minder mensen nieuwe kleding kopen, hoe minder milieuvervuilende kledingproductie er nodig is! Haal iedereen over om een grote tas oude (maar goede) kleding mee te nemen die met elkaar geruild kan worden voor ‘nieuwe’ kleding! Op de welbekende app/website Pinterest kun je veel inspiratie opdoen om zelf kledingruil feestjes te organiseren.