Life & Living

Eva Jinek - Waarom katten en geen ander huisdier?

maandag, 25 september 2017

Eva Jinek is bekend om haar uitgesproken mening die zij graag laat horen in haar eigen talkshow ‘Jinek’die sinds juni 2017 elke werkdag wordt uitgezonden. Naast haar drukke leven is ze gek op huisdieren en met name op haar twee katten! Wij waren benieuwd waar deze liefde voor katten vandaan komt en spraken met haar af!

Waarom heb je twee katten en geen andere huisdieren?

Het liefst heb ik ook grote honden, geiten en kauwtjes, maar dat wordt een beetje te gortig in een appartement in Amsterdam. Katten vind ik - net als miljarden andere mensen - magisch, elegant, aandoenlijk en ongrijpbaar. Ik kan zeldzaam gelukkig worden van het geluid van een spinnende kat, en het aaien van mijn katten maakt mij ook blij. Ik heb zo'n 30.000 foto's van mijn katten in mijn telefoon... ik durf in alle bescheidenheid te zeggen dat ik een kattengek ben.

Waar komt je liefde voor katten vandaan? Komt het omdat jullie vroeger thuis ook katten hadden?

Ik ben opgegroeid met allerlei soorten dieren thuis, en dus ook katten. Mijn allereerste poes heette CC, een afkorting voor Coffee & Cream, haar hadden we toen we nog in Amerika woonden. Ze was een mooie, lieve schilpadpoes die heel erg goed samenging met de reusachtige Dobermann die wij ook hadden. Na CC kwam Poef, een roomwitte kater met Siamese genen, en de mooiste blauwe ogen. Pure liefde was die poes. Nu heb ik Cocobelle en Zeepje, twee Britse Korthaartjes, ze zijn zo mooi en lief dat ik ze wil opeten. Gelukkig smaakt dat niet. Dat is het enige dat me daarvan weerhoudt.

Heb je gekozen voor een speciaal ras? Wat is het karakter van je katten?

Ik koos voor Brits Korthaar poezen omdat ik ze zo mooi vind, dat zeg ik eerlijk. Ze zijn de poezen uit de Whiskas reclame. Ik wist toen ik dat zag: die wil ik! Hun karakter is zeer aanhankelijk zonder dat ze perse op schoot willen. Ze volgen je wel altijd overal door het huis en zitten het liefst op niet meer dan een meter afstand bij ‘hun mensen' vandaan. Heel huiselijk en gezellig dus.

Hoe heten je katten en hoe ben je aan de namen gekomen?

Cocobelle en Zeepje. Ik wist al heel lang dat ik ooit een poes wilde die ik Cocobelle kon noemen. Voor haar zusje, Zeepje, mocht mijn toenmalige partner Freek Vonk de naam verzinnen. Hij stond in de badkamer zijn tanden te poetsen toen ik hem vroeg of hij al een naam had bedacht voor de kitten die we gingen ophalen. Hij keek naar de wasbak en zag tandpasta, haarlak, wattenstaafjes en toen viel zijn oog op een stuk zeep. 'Zeepje!' riep hij toen uit. Precies goed vond ik.

Wat is je favoriete moment samen met je katten?

‘s Ochtends komt Cocobelle over me heenlopen totdat ze een gemakkelijke positie vindt en dan nestelt ze zich op mijn schouder, met haar hoofd vlakbij mijn oor. Ze spint dan zo hard dat ik er wakker van word... Dat is de allerbeste manier ooit om wakker te worden! Mijn favoriete moment met Zeep is ook meestal in de loop van de ochtend als ze mauwend naar mij toe komt om mij uit te nodigen om achter haar aan te lopen. Ze wil dan dat ik haar overal door het huis volg totdat ze een geschikte plek heeft gevonden waar ze zich neervlijt en uitrekt, waarna ik haar uitgebreid moet aaien. Lief maar ook heel dwingend.

Waar slapen ze en mogen ze ook bij jou in bed?

Ze slapen op alles wat NIET voor katten is bedoeld. Ik heb miljoenen mandjes en dekentjes maar dat willen ze niet. Ze willen mijn zwarte trui, mijn schone was, mijn designstoelen met oranje bekleding... Alles waarbij het heel veel moeite kost om de kattenharen weer vanaf te halen.

Foto: Pim van Boesschoten