Home & Garden

Een make over voor je muren: welke kleur past bij jou 

vrijdag, 4 november 2022

Ben je toe aan een make-over van je huis? Kies een nieuwe kleur voor op de muur! Een likje verf of een ander behang geeft een ruimte meteen een andere uitstraling. Het maakt een kille ruimte warm en behaaglijk, het brengt een drukke ruimte tot rust of geeft meer samenhang in je interieur. De keuze voor verf of behang, en welke kleur, hangt af van jouw voorkeur en het soort muren die de make-over krijgen.

 

Vaak denk je als eerste aan verf als je een muur een nieuw kleurtje wilt geven. Maar behang heeft veel voordelen. Aan de hand van de voor- en nadelen kun je kiezen wat het beste bij jou, en vooral jouw muur, past.

Voordelen van verf

 • Met verf kun je je uitleven. Wil je mooie patronen of figuren op de muur? Met de juiste verf en kwast creëer jij een uniek ontwerp.
 • Ben je uitgekeken op je huidige muur? Je schildert hem, na goed schoongemaakt te hebben, eenvoudig over in een nieuwe kleur.
 • Beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken.

Nadelen van verf

 • Wil je reliëf op de muur? Dat is met verf een uitdaging. Het beste kun je daarvoor een professionele schilder vragen.
 • Verf gaat (over het algemeen) minder lang mee dan behang. Het lijkt goedkoper, maar op langere termijn is dat het niet. Weet je al dat je over twee jaar een nieuwe kleur op de muur wilt, dan is verf een goede optie. Zit je de komende vijf jaar niet te wachten op een make-over, dan is behang goedkoper.

 

Voordelen van behang

 • Wil je een leuk patroon op de muur maar ben je niet zo handig of heb je geen zin in het extra werk? Behang in verschillende patronen is dan de oplossing.
 • Behang wordt vaak geassocieerd met een warmere uitstraling.
 • Behang gaat (over het algemeen) langer mee dan verf. Op langere termijn is het dus goedkoper.

Nadelen van behang

 • Wil je behang verwijderen omdat je er op uitgekeken bent, dan is dat best een klus.
 • Behang beschadigt snel. Een stoel die te dicht langs de muur schuift, de nagels van je huisdier... Schade herstellen betekent vaak dat je de hele baan behang moet vervangen. Of zelfs de hele muur opnieuw moet behangen als je geen rol behang meer hebt in dezelfde kleur.

 

Welke muur is geschikt voor verf?

In principe zijn alle muren geschikt om te schilderen, mits ze echt glad zijn. Er mag geen korreltje of vuiltje op zitten, omdat je dit gaat zien op het moment dat de verf opdroogt. Dit soort oneffenheden werk je weg met schuurpapier. Deukjes vul je op, bijvoorbeeld met allesvuller. Ook moet je zeker weten dat een muur niet 'absorbeert', ook wel een 'zuigende muur' genoemd. Beton heeft vaak die eigenschap. Om te voorkomen dat de muur de verf opzuigt en je dus geen egaal resultaat krijgt, moet je de muur behandelen met voorstrijk. Dit voorkomt dat de muur de verf opzuigt. Heb je een muur die een felle kleur heeft en wil je deze in een rustiger tint schilderen? Breng dan eerst een laagje primer aan, zodat de felle kleur niet door de nieuwe kleur heen schijnt.

Voorwaarde voor een mooi, strak resultaat is ook dat je een goede kwast gebruikt. Dat wil zeggen: een die niet uit haart. Niets is vervelender dan losse haren uit de verf peuteren of erger, een haar te zien als de verf al opgedroogd is. Zorg ook voor een stofvrije omgeving zonder insecten om vliegen geen kans te geven in de nog natte verf te landen.

 

Welke ondergrond is geschikt voor behang?

Behang plakt op een zo glad mogelijke ondergrond die bovendien goed schoon is. Dat wil niet zeggen dat je geen behang kunt plakken op bijvoorbeeld een gestucte muur of een muur met structuurverf. Het behang heeft daar alleen minder plaatsen om aan te hechten. Je kunt dan sterkere behanglijm gebruiken. Twijfel je of het behang goed blijft zitten, dan kun je het eerst op een minder zichtbare plek (achter de deur of onder een bureau) plakken. Laat het een dag en nacht zitten. Blijft het goed zitten, dan is je muur geschikt voor behang.

 

Welke kleur past bij mijn ruimte?

Met een nieuwe kleur op de muren geef je een kamer een heel andere uitstraling. Een kleurtje kan een kille ruimte een warme uitstraling geven of een kleine kamer groter laten lijken. Het kan rust geven of juist energie. Het hangt er helemaal van af welke kleur jij kiest.

 • Groen staat voor groei. Het brengt rust en balans als je kiest voor een meer donkere tint (zoals bosgroen) en geeft energie als je gaat voor een lichtere variant (bijvoorbeeld lime groen).
 • Rood heeft passie en is een krachtige kleur. Donkerrood geeft warmte, lichtrood dynamiek.
 • Blauw is fris en vreedzaam. Lichtblauw geeft rust en kalmte en laat een ruimte groter lijken. Donkere tinten blauw (zoals indigo) geven een meer zakelijk karakter aan een ruimte.
 • Paars heeft vaak een artistiek tintje, maar wordt ook geassocieerd met luxe en spiritualiteit. Het werkt kalmerend en stimulerend.
 • Bruin is warm en stijlvol. Het is huiselijk en geeft rust.
 • Geel is positief. In een donkere tint verwarmt het, terwijl lichte tinten stimuleren en energie geven.
 • Zwart is officieel geen kleur, maar we willen hem toch noemen. Het kan een somber effect hebben, maar als je het goed (lees: met mate) toepast kan het ook een chique uitstraling geven.
 • Wit is net zoals zwart eigenlijk geen kleur. Wit staat voor onschuld en luxe. Het is een neutrale tint die een ruimte groter laten lijken.
 • Oranje staat voor actie, voor doen. Het is een vrolijke kleur die enthousiasme oproept.