Laat je interieur opbloeien met droogbloemen! Van prachtige boeketten tot creatieve DIY-projecten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Lees snel verder en laat je inspireren.
DIY Home & Garden

Tips voor het maken van prachtige droogbloemen. Laat je interieur bloeien!

donderdag, 11 april 2024
Droogbloemen zijn prachtig in een vaas, maar kunnen ook worden gebruikt in DIY-projecten. Van het maken van kransen tot het verwerken van droogbloemen in speciale boeketten, er zijn eindeloze mogelijkheden om te experimenteren. In dit artikel delen we niet alleen tips en tricks voor het drogen van bloemen, maar ook leuke ideeën voor projecten.


Wat heb je nodig?

- Bloemen naar keuze (bijvoorbeeld rozen, margrieten, lavendel)
- Een stevig stuk karton of een boekenpers
- Schaar, touw of elastiek
- Een donkere, droge ruimte, zoals een voorraadkast


Hoe ga je te werk?

- Kies de bloemen die je wilt drogen. Het is belangrijk dat je bloemen gebruikt die nog niet helemaal open zijn, omdat ze anders sneller uit elkaar vallen tijdens het droogproces. Snij de bloemen af met een scherp mes, liefst in de ochtend wanneer ze nog niet helemaal open zijn.

- Bind de bloemen bij elkaar met touw of elastiek. Zorg ervoor dat de bundel niet te dik is, anders drogen de bloemen niet goed. Hang de bundel ondersteboven op aan een stevig stuk karton. Je kunt ze ook gebonden in een boekenpers leggen.

- Hang de bundel op in een donkere, droge ruimte. Het drogen van de bloemen kan enkele weken tot een maand duren, afhankelijk van de dikte van de bloemen en de luchtvochtigheid in de ruimte.

- Controleer regelmatig of de bloemen droog zijn. Knijp voorzichtig in een bloemblaadje, als het kraakt en breekbaar aanvoelt zijn de bloemen droog. Als de bloemen nog niet helemaal droog zijn, laat ze dan nog even hangen.

- Als de bloemen volledig droog zijn, kun je ze voorzichtig van het touw of elastiek halen en gebruiken ter decoratie. Je kunt ze in een vaas zetten, in een droogboeket verwerken of zelfs inlijsten voor aan de muur.


Tips & tricks

- Kies bloemen die niet al te waterrijk zijn, zoals rozen, margrieten, lavendel, eucalyptus of gipskruid.

- Zorg ervoor dat de bloemen niet in de zon hangen tijdens het droogproces, dit kan ervoor zorgen dat de kleuren van de bloemen vervagen.

- Als je de bloemen wilt bewaren voor een langere tijd, spray ze dan in met haarlak om ze te beschermen tegen stof en verval.

- Experimenteer met verschillende technieken voor het drogen van bloemen, bijvoorbeeld in een boekenpers of tussen lagen keukenpapier.

- Wees geduldig tijdens het droogproces, goede droogbloemen hebben tijd nodig om op een natuurlijke manier te drogen.


Een andere manier om bloemen te drogen is door ze in een droogmiddel zoals silica gel te leggen. Dit is een soort gelkorrels die vocht onttrekken aan de bloemen waardoor ze snel en mooi drogen. Leg de bloemen voorzichtig in een afsluitbare bak met een laagje silica gel en zorg ervoor dat de bloemen niet tegen elkaar aandrukken. Laat de bloemen enkele dagen tot een week in het droogmiddel liggen tot ze volledig gedroogd zijn.

Je kunt droogbloemen ook gebruiken in combinatie met andere materialen, zoals hout, glas of keramiek. Maak bijvoorbeeld een gedroogde bloemenhanger door droogbloemen vast te plakken op een stuk hout en er een touwtje aan te bevestigen. Of vul een glazen pot met droogbloemen en plaats deze op een mooi plekje in huis als decoratief element.

Met deze tips & tricks kun je zelf gemakkelijk en op een leuke manier droogbloemen maken. Laat je creativiteit de vrije loop en maak de mooiste bloemencreaties voor in je huis.