Body & Mind

De prins op het witte paard: bestaat die nog?

donderdag, 24 januari 2019

Onze wereld verandert in hoog tempo: we leven, werken, wonen, eten en reizen heel anders dan 50 jaar geleden. Eigenlijk doen we alles anders dan vroeger. Maar hoe zit het met een van de belangrijkste onderwerpen in ons leven, de liefde? Verandert dat mee of houden we nog steeds vast aan het ‘prins op het witte paard’-ideaal? En is dat beeld nog wel realistisch? In ‘Ruimte voor liefde’, het boek over de liefde in deze tijd, ging ik op zoek.

Van businessdeal naar ware liefde

Monogamie is bij ons al zo’n 10.000 jaar de meest populaire liefdesvorm, maar het huwelijk, - de uitvinding waar we vandaag de dag als klein meisje al vaak van dromen, denk: witte jurk, rozenblaadjes en een liefde die nooit stopt - bestaat pas zo’n 500 jaar. En laat dat nou helemaal niet uit romantische overwegingen zijn bedacht.

Een huwelijk was vroeger namelijk wat we nu een businessdeal zouden noemen: een zakelijke transactie die voor de man een nageslacht regelde en voor de vrouw een bestaan. En als er dan nog liefde ontstond ook, dan was dat mooi meegenomen.

Inmiddels hoeven we niet meer samen te leven voor de veiligheid en zorgen we met een eigen inkomen prima voor onszelf. Waarom nog trouwen dan? Vanwege een nieuwe reden: de liefde. De Ware liefde, als het even kan, want dat is binnen het spectrum van de liefde de heilige graal. Maar hoe vind je die en hoe weet je zeker dat je de goeie hebt?

Fomo en keuzestress: the struggle is real

Want ‘De Ware’ vinden, dat blijkt nogal een klus. Niet alleen omdat onze keuzeopties groeien dankzij internetdating (zeg maar ‘hallo’ tegen fomo en keuzestress), maar ook omdat we zo gigantisch veel van die Ware verwachten. We gaan niet voor half werk en anno 2019 moet een partner wel echt iets toevoegen.

Zo willen we het liefst een totaalpakketje: een beest in bed en een beste vriend, een vader voor je kinderen en een sociaal dier, iemand die financieel sterk staat en er nog goed uitziet ook, humor heeft en naar je luistert. Onze Ware, die heeft het allemaal. En niet alleen nu, maar voor de rest van ons leven. Terwijl dat leven dus best vaak verandert. En jij verandert. En je partner verandert. Best veel variabelen dus die die Ware Liefde op de proef stellen. Wil je oprecht gelukkig worden of blijven in de liefde, dan is het misschien wordt tijd om anders naar dat ouderwetse ideaal te kijken.

Tijd voor iets nieuws!

Daarom staat ‘Ruimte voor liefde’, mijn nieuwe boek dat ik op de Huishoudbeurs presenteer vol geweldige verhalen over mensen die de liefde vonden, maar het net iets anders doen. Over de echte happy single en over swingen, over polyamorie en vreemdgaan, over jaloezie en monogamie. Over waarom de liefde zo ingewikkeld is geworden én hoe we dat kunnen oplossen. Oftewel, bakken vol tips en tricks over hoe je niet hoeft te wachten op die prins op het witte paard en ruimte maakt voor de liefde. Ik geef elke dag van 13.00-13.30 uur een lezing in de workshopruimte van het Happy & Healthy paviljoen en de stand met het boek vind je direct daarnaast. Zie ik je daar?

Lots of love, Joyce

PS Ben je zo nieuwsgierig dat je het eerste hoofdstuk nu al wilt lezen? Dat kan! Download ‘m gratis via www.joycespijker.nl/ruimte-voor-liefde