Life & Living

Checklist voor de perfecte stranddag

woensdag, 13 juli 2022
Zon, zee, strand! Het zachte geruis van de zee, je tenen diep in het warme zand, een verfrissende duik in de golven. Heerlijk ontspannen dagje. Maar die stemming kan snel omslaan als blijkt dat je zonnebril nog op de keukentafel ligt of de kinderen vragen om de strandbal die je niet hebt meegenomen. Oh, en heeft iemand de zonnebrandcrème gezien?

Een geslaagd dagje strand vraagt om een goede voorbereiding. Die kan je prima de dag van te voren starten, zodat jouw stranddag stressvrij begint. Strandtas ingepakt klaar-voor-de-start bij de deur zetten, alleen nog even de koelbox vullen, en gaan. Geen hemelschokkende nieuwe dingen, wel een super handige checklist!


De basis

Ga je alleen voor een lekkere duik in de golven, opdrogen op je handdoek en dan weer terug naar huis? Dan heb je genoeg aan een paar basis-spulletjes.

* Contant geld. Niet alle strandtentjes hebben een pinautomaat, dus een beetje contant geld bij je hebben voor een ijsje of een flesje koel drinken is altijd handig. Neem niet te veel mee, geld dat gestolen wordt als jij net een duik neemt zet een flinke domper op je dagje uit.

* Handdoek en strandlaken. Een beetje een open deur, maar zo iets vanzelfsprekend als een handdoek wordt juist het meest makkelijk vergeten. Daarbij is het slim twee handdoeken mee te nemen. Eén voor het afdrogen na het zwemmen en eentje om op te zonnen.

* Zwemgoed. Net zoals bij een handdoek geldt hier: natuurlijk neem jij je badpak of bikini mee. Misschien is het zelfs handig een tweede paar in te pakken, dan kan je natte zwemgoed drogen terwijl jij comfortabel en droog in je tweede setje op je handdoek ligt.

* Zonnebrandcrème. Welke crème en in welke factor hangt af van je huid, maar wij raden aan niet voor een te lage factor te kiezen. Rood als een kreeft thuiskomen is niet het leukste einde van de dag.

* Drinken. Als het warm is verlies je meer vocht, ook als je rustig op een strandhanddoek ligt. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende drinken bij je hebt. Bij voorkeur geen alcohol, omdat dit juist vocht aan je lichaam onttrekt.


Uitgebreid dagje strand

Wil je er een compleet dagje strand van maken? Dan heb je bovenstaande dingen nodig, en een beetje meer om op alles voorbereid te zijn.

* Windscherm, strandtentje of parasol. Niet alleen handig voor schaduw of om je te beschermen tegen de wind, het zorgt ook voor wat meer privacy op het strand.

* Hoed, pet, zonnebril. De hele dag in de zon lijkt wel aangenaam, maar is niet heel goed voor je lichaam en huid. Met een hoed of pet bescherm jij je hoofd, met een zonnebril je ogen. Want ja, de hele tijd je ogen half dichtknijpen tegen de felle zon is niet bepaald bevorderlijk voor je kraaienpootjes...

* Ziplock zakje. Wat? Jazeker! Een telefoon in combinatie met zand, zonnebrandcrème of vochtige kleding is funest. Als je zeker wilt weten dat je telefoon het nog doet als je thuiskomt, berg je hem voordat je het strand op gaat veilig op in een ziplock zakje, zodat er niets bij komt dat het scherm of zelfs de binnenkant van je telefoon kan beschadiging.

* Leesvoer, muziek, puzzelboekje, frisbee, schep, vlieger. Ben jij iemand die de hele dag op een handdoek kan liggen? Helemaal prima! Wij oordelen niet! Maar, als jij je na een uurtje stierlijk gaat vervelen, is het fijn dat je wat afleiding hebt.

* Pleisters en afterbite. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een scherp randje schelp of een stukje glas in het zand kan een gemene snee geven. Insecten houden ook van het strand, net zoals kwallen van de zee houden. Iets tegen de jeuk van een insecten- of kwallenbeet is dus altijd handig om in de tas te hebben.

* Vochtige doekjes en fles leidingwater. Boterham of snack uit de koelbox opgediept? Dan wil je die graag met schone handen en zonder zand opeten. Je handen afspoelen met leidingwater is ideaal (ook handig om het zout uit je ogen te spoelen), en vochtige doekjes zijn perfect voor plakkende etensresten.

* Extra setje ondergoed en sokken. Ga je weer naar huis? Dan doe je dat het liefst zonder zand in je ondergoed en sokken. Daarom neem jij een extra setje mee, goed en zandvrij verpakt in een ziplock zakje, zodat je niet schurend en knarsend in de auto of op de fiets stapt.

* Extra jasje. Het weer kan plotseling omslaan, of je nu in Nederland of het buitenland aan het strand bent. Een regenwolk, een kille wind en de temperatuur daalt zo een paar graden. Dan is het prettig een jasje bij je te hebben dat je snel kan aantrekken om te voorkomen dat je ineens rillend op je handdoek zit.

* Crème en lippenbalsem. Zon en zout drogen je huid snel uit. Hoewel je waarschijnlijk goed bent ingesmeerd met zonnebrandcrème komt het moment dat jij je afspoelt en weer naar huis gaat. Dat is het ideale moment om je huid lekker in te smeren met een vochtinbrengende crème en voorkom je dat je huid jeukt en trekt op de weg naar huis. Je lippen kunnen overigens de hele dag wel een beschermlaagje gebruiken, dus houd die lippenbalsem bij de hand!

* Haarborstel of kam en elastiekje. Wil je niet als een ragebol het strand verlaten? Pak dan een haarborstel of kam in zodat jij je haar uit kunt kammen als je het zeewater uit komt. Een elastiekje om je haar bij elkaar te houden of je haar vlechten werkt ook goed tegen die vervelende knopen.

* Koelbox met eten en snacks. Als je er een lekker lange dag aan het strand van wilt maken hoort daar ook lekker eten bij. Natuurlijk kun je in de rij gaan staan voor een frietje of een ijsje, maar zelf eten meenemen is goedkoper en je hoeft er niet op te wachten (en het is vaak ook gezonder).

* Slippers. Zand in je schoenen! Als je er aan denkt krijg je al de kriebels. Daarom zijn slippers of open sandalen een absolute must op het strand. Vergeet dan ook niet je voeten in te smeren met zonnebrandcrème. Niets is zo pijnlijk als de rood verbrande bovenkant van je voeten als jij je de volgende dag weer in je schoenen moet persen om naar je werk te gaan...