Body & Mind

Blijf gezond met seks

donderdag, 20 oktober 2022

Wist je dat seks naast lekker ook heel gezond is? Een goede vrijpartij heeft heel veel gezondheidsvoordelen voor lichaam en geest. Wedden dat jij na het lezen van dit artikel meteen de slaapkamer in duikt? Seks maakt je gelukkiger, het ontspant en het is goed voor je huid en haar. 'Vandaag niet schat, ik heb hoofdpijn,' gaat na het lezen van dit artikel niet meer op. Sterker nog, een goede vrijpartij maakt zelfs een einde aan de hoofdpijn!

 

Seks is ontspannen

Psycholoog Stuart Brody heeft het effect van seks op stress onderzocht. Mensen die iets stressvols moesten doen, zoals een belangrijke presentatie houden, waren veel meer ontspannen als ze de avond daarvoor seks hadden gehad. Waarschijnlijk komt dit door het vrijkomen van het hormoon oxytocine. 

Je krijgt meer intimiteit en wordt gelukkiger

Tijdens het orgasme, maar ook tijdens knuffelen, komt oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd. Het zorgt er voor dat jij je meer verbonden voelt met de ander. Dat geldt overigens niet alleen voor de persoon met wie je seks hebt. Het hormoon komt ook vrij als je bijvoorbeeld knuffelt met je kind of huisdier.

Van seks slaap je beter

Na een orgasme komt prolactine vrij. Dit zorgt voor ontspanning en vermoeidheid. Dus het cliché dat je na seks snel in slaap valt is gebaseerd op waarheid. Zeker voor mensen die moeilijk in slaap komen is dit het proberen waard.

Van seks val je af

Seks telt als beweging. Het is weliswaar niet een vervanging van een rondje hardlopen, maar het telt wel mee. Afhankelijk van de intensiteit van de seks en het standje verbrand je vijf tot twaalf calorieën per uur. Bovendien gebruik je meerdere spiergroepen en neemt je hartslag toe. Je bloed gaat sneller stromen, wat weer goed is voor je bloedvaten en het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.

Het is goed voor je bekkenbodemspieren

Vrouwen trainen tijdens het vrijen hun bekkenbodemspieren. Die spieren heb je in het dagelijks leven nodig voor een goede controle over de blaas. Slappe spieren kunnen leiden tot incontinentie.

Het is goed voor de prostaat

Ook voor mannen zit er een extra voordeel aan seks. Volgens onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, krijgen mannen die iedere maand minstens 21 keer klaarkomen minder vaak prostaatkanker dan mannen die vier tot zeven keer ejaculeren. Er moet nog verder onderzoek gedaan worden naar het verband tussen seks en het ontwikkelen van prostaatkanker.

Je krijgt er een stralende huid van

Tijdens seks produceert je lichaam zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Samen reinigt dit je poriën, waardoor je een mooiere huid krijgt. Ook gaat je haar er meer van glanzen.

 

Om het genot in de slaapkamer te vergroten, kun je het gebruik van seksspeeltjes overwegen. Alleen, of samen met je partner. Een aantal populaire love toys waar je uit kunt kiezen:

De onbetwiste nummer één is nog altijd de vibrator. Die heb je in alle soorten en maten. Vibrators voor penetratie, voor alleen clitorisstimulatie, voor de stimulatie van de g-spot, met en zonder afstandsbediening. Sommigen werken op Bluetooth, zodat iemand op afstand jouw vibrator kan bedienen.

Het vibratie ei, de love ball, is een aparte vermelding waard. Je brengt het ei in, maar je kan hem ook gebruiken om de erogene zones mee te strelen. Er zijn twee soorten: draadloos met een afstandsbediening en met een afstandsbediening die met een kabel verbonden is aan het ei. Het is niet alleen fijn als seksspeeltje, je kunt er ook je bekkenbodemspieren mee trainen. Het ei is klein genoeg om hem bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie, wat bij een (vaak veel grotere) vibrator moeilijker gaat.

De derde plaats wordt gedeeld door verschillende kinky accessoires! We zetten vijf ‘Fifty shades of grey’ artikelen voor je op een rijtje.

  • Laat jezelf boeien en onderwerp je aan je partner. Handboeien heb je in soorten en maten. Zo zijn er 'echte' handboeien van metaal, maar je kunt ook varianten van leer kopen of met pluche.
  • Een zweep kan op allerlei manieren gebruikt worden tijdens de seks: hard, strelend, dwingend. Pijnprikkels verhogen het genot en een zweep geeft extra spanning in het spel.
  • Je hebt maskers die je alleen voor je ogen draagt, maar ook lederen of latex maskers die je over je hele hoofd doet. Deze worden meestal gebruikt bij BDSM en rollenspellen, en vaak zijn de openingen voor ogen en mond te openen en sluiten met een rits.
  • Om je partner uit te dagen of te verleiden; lingerie heeft verschillende functies. En niet alleen tijdens het vrijen! Want waarom zou je alleen lingerie kopen voor in de slaapkamer? Een mooi setje onder je kleding geeft een boost aan je zelfvertrouwen.
  • Draag een blinddoek en laat je verrassen door je partner. Blind vertrouwen geeft net dat extra beetje spanning en intimiteit aan het spel.