Home & Garden

Bamboe jaloezieën voor het raam: natuurlijk en duurzaam

maandag, 10 augustus 2020

Nieuwsgierig wat dé trend op het gebied van interieur en inrichting dit jaar is? Bamboe! Meer en meer mensen kiezen voor natuurlijke materialen en producten in huis. Niet alleen omdat het een sfeervol en warme sfeer geeft, maar veel producten zoals bamboe jaloezieën zijn ook nog eens heel duurzaam.

Duurzaam

Er wordt de laatste tijd veel over gesproken: duurzame energie. Een hogere productie van duurzame energie is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. De Europese Unie wil dat in 2032 minimaal een derde van de energieconsumptie uit hernieuwbare bronnen komt.

Lager energieverbruik

Maar nog beter is natuurlijk om minder energie te gebruiken door woningen goed te isoleren. Het gordijn of jaloezieën dicht doen helpt hierbij een handje. Jaloezieën van hout hebben een hoge isolatiewaarde. Kies je voor duurzaam geproduceerd hout dan ben je natuurlijk duurzaam bezig. Kies wel voor hout wat gecertificeerd is met het FSC keurmerk. Bamboe is ook een uitstekend alternatief. Wist je dat bamboe hout niet niet van een boom komt, maar van een plant?

Verschil tussen bamboe en hout

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten in een geslachtengroep van de grassen. Bamboesoorten groeien vaak heel snel. De snelst groeiende hebben groeisnelheden van bijna een meter per dag. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd. Er zijn echter een aantal essentiële verschillen tussen bamboe en bomen. Zo nemen bamboestammen echter niet toe in dikte of lengte naarmate ze ouder worden. Eén enkele bamboe halm bereikt zijn volledige hoogte en dikte in slechts één groeiseizoen. De vezels van de bamboe halm verhouten in de opvolgende jaren, maar de halm wordt niet dikker of hoger. Een ander belangrijk verschil met bomen is dat bamboe geen schors heeft zoals een boom.

Voordelen van bamboe jaloezieën voor het raam

Bamboe jaloezieën lijken op houten jaloezieën. Bamboe lamellen zijn een stuk lichter en dunner dan houten lamellen. Dit zorgt ervoor dat een volledig opgetrokken bamboe jaloezie een stuk platter is dan andere jaloezieën. Daarnaast zijn bamboe jaloezieën vanwege hun lichte gewicht ook in bredere maten gemakkelijk te bedienen. Bamboe jaloezieën worden behandeld met een speciale beits, en krijgen daardoor een matte afwerking. Door deze afwerking zijn de jaloezieën goed bestand tegen zonlicht en vocht; ze trekken niet krom.

Ga jij voor bamboe jaloezie voor het raam?