Body & Mind

6 planten met een gunstig effect op je humeur

vrijdag, 12 juni 2020

Last van een slecht humeur, een neerslachtig gevoel of een (winter)dipje? Dan wordt het tijd om flink wat verschillende soorten planten, bloemen, kruiden en kamerplanten in huis te halen. Want planten zijn niet alleen goed voor je gezondheid, ze kunnen je ook een flinke oppepper geven.Met dit overzichtje weet je precies welk soort groen je een optimistisch gevoel geeft. Geen groene vingers? Geen zorgen, genoeg kamerplanten en bloemen die super weinig zorg nodig hebben. Bring it on met die urban jungle zeggen wij!

 1. Aloë vera plant
 2. Aloë vera is goed voor van alles. Goed voor je huid, voor de lucht én dus ook voor je humeur! Daarnaast schijnt Aloë vera ook nog eens je huis te zuiveren en positieve energie mee te brengen en te helpen bij slaapproblemen.

 3. Lavendel plant
 4. Het heerlijke aroma van de de lavendelplant is stressverlagend, ontspannend, en goed tegen de hoofdpijn. Spuit een paar druppels op je hoofdkussen dan helpt deze geur je ook lekker te slapen. Het is duidelijk, de lavendelplant mag niet ontbreken in dit lijtje!

 5. Basilicum plant
 6. Naast een lekkere smaak en geur bevat de basilicumplant ook nog eens het stofje linalool. Een stofje wat stressverlagend werkt en dus harstikke goed is voor je humeur!

 7. Rozemarijn plant
 8. Met zijn kenmerkende lucht brengt het rozemarijnplantje innerlijke vrede en kalmte. Dat krikt je mood direct van op!

 9. De lepelplant (Spathiphyllum)
 10. Een groene luchtreiniger, zo kun je deze plant wel noemen, Je herkent hem aan zijn opvallende, witte bloem. En naast opvallend verwijdert hij dus ook nog eens schimmelsporen in de lucht en neutraliseert hij giftige gassen. Zo voel je je dus nog prettiger in huis.

 11. Varens
 12. Ook varens zijn goede luchtzuiveraars. Deze kamerplant filtert meer dan duizend giftige stoffen per uur waaronder stoffen die hoofdpijn veroorzaken of stoffen die je en neerslachtig gevoel kunnen geven.

Positieve effecten van kamerplanten en bloemen

Meer rust en een betere concentratie

Door constant planten in je omgeving te hebben en te zien, voelen veel mensen zich rustiger en ontspannen, waardoor eventuele angst afneemt. Maar daarnaast verhoogt de aanwezigheid van planten ook je aandacht en geheugen. In de buurt van planten zijn, zowel thuis als op het werk, helpt namelijk het geheugen en de aandacht spanne met maar liefst 20 procent te verbeteren is uit onderzoek gebleken.

Ook kan een plant de concentratie verhogen. Dat je in de buurt van verschillende soorten planten dus ook nog eens productiever bent, blijkt uit een onderzoek waarbij werknemers beter werkten toen er maar een paar kamerplanten aan hun kantoor werden toegevoegd. Dat geeft het woord 'kantoortuin' toch opeens een geheel andere betekenis!

Een plant als psycholoog

Een plant doet nog veel meer dan hierboven al beschreven. Zo verlagen onder andere bloeiende planten namelijk ook het stressniveau en verbetert de stemming. Het zorgen voor planten kan helpen je gedachten even te verzetten en even afstand te nemen van de stress van alle hedendaagse technologie. Het is immers lastig om door te blijven scrollen op Instagram als je je planten water aan het geven bent of een nieuw stekje aan het planten bent. Laatstgenoemde voor de mensen met groene vingers uiteraard.

Het zorgen voor planten helpt dus om even te stoppen waar je mee bezig bent ,op iets heel anders te focussen en even met je handen bezig te zijn in plaats van mentaal werk van velen. Maar zoals we al zeiden: 'een plant is net een psycholoog", naast dat planten stress kunnen verlichten, kan het zorgen voor een plant je helpen herinneren aan het feit dat je juist ook af en toe goed voor jezelf moet zorgen.

Creabea

En het allerleukste? Mensen zijn 15 procent creatiever wanneer ze worden omringd door groen, bloeiende planten en natuurlijke elementen. En laten wij nou net ook nog eens een superleuke tip voor een do-it-yourself plantenhanger hebben.

Lees ook:

- Bewaar het water van je gekookte eieren voor de planten
- Geen groene skills? Deze kamerplanten hebben weinig verzorging nodig
- Kattenliefhebbers opgelet deze planten zijn giftig voor katten