Life & Living

5x de leukste spelletjes tijdens de feestdagen

dinsdag, 21 december 2021

De feestdagen staan bijna voor de deur. Misschien zijn de feestdagen dit jaar kleiner en intiemer, maar betekent zeker niet dat ze minder gezellig zullen zijn. Wij selecteerden een aantal leuke spellen voor dat extra vleugje kerst spirit!

Klassiekers

Met een klassieker zit je altijd goed! Ook wel zo makkelijk, gezien iedereen de spelregels kent. Dus duik de kast in en zoek de bordspellen die waarschijnlijk al een tijdje stof staan de vangen. Ga voor Ganzenbord, Monopoly, 30 Seconds of Mens Erger Je Niet.

De 5 leukste spellen om tijdens de feestdagen te spelen

Deze kerst met het gezin een nieuw spelletje proberen?

Valse motten

Bij Valse Motten moet je zo snel mogelijk al je kaarten kwijt zien te raken. Per beurt leg je een kaart op. Deze kaart moet er één hoger of lager zijn dan de laatst opgelegde kaart, bijvoorbeeld een 6 op een 7 of een 3 op een 2. Naast gewone kaarten zijn er ook speciale actiekaarten, zoals een mierkaart en een spinkaart. Ook zijn er valse motkaarten. Deze leg je niet op, maar moet je onopvallend zien weg te werken/verstoppen. Bij dit spel moet je dus vals spelen om te kunnen winnen, een garantie voor hilariteit!

Skip bo

Skip bo is een kaartspel waarbij spelers strategisch moeten denken om stapels kaarten op volgorde te leggen. De speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is, wint. Iedere speler krijgt een eigen stapel kaarten. Het spel begint door kaarten van de stok te pakken en tot vier "bouwstapels" met kaarten te maken. De speler die als eerste alle kaarten van de Skip-Bo stok kwijtspeelt, wint het spel!

Qwixx

Het doel van het spel is eenvoudig: elke speler probeert op zijn scoreblad zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen. Hoe meer kruisjes in een kleur, des te meer punten je krijgt. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld, wint.

Escape Room: The Game

Escape Room: The Game is een bordspel die met 3 tot 5 spelers gespeeld kan worden. In dit spel moet er worden samengewerkt om binnen een uur te ontsnappen uit verschillende situaties. Hierbij moeten puzzels worden opgelost om door 4 verschillende ‘kamers’ te komen en uiteindelijk de juiste oplossing te vinden.

Ticket To Ride

In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar.

Online spelletjes met familie en vrienden

Dit jaar een digitale kerst met de familie? Speel een online spel! De app HouseParty heeft online teken- en kennisspelletjes. Wel zo leuk dat je elkaar ook nog kan zien en horen! Meer zin in een traditioneel spel? Speel samen via Wordfeud of Nummi (een online versie van Rummikub).

Tips

  • Spreek van tevoren af wie welk spel meeneemt en wat er wordt gespeeld. Op deze manier kan iedereen zich voorbereiden en weet wat er wordt verwacht.
  • Moet je nog wachten op iemand van het gezelschap? Geen punt. Er is altijd tijd voor een spelletje! Speel terwijl je wacht een kort spel, onder hobbyisten ook wel ‘fillers’ genoemd, waarmee je de tijd kan vullen tot iedereen er is.
  • Zijn de spelregels van het spel te ingewikkeld? Zoek op YouTube een filmpje met uitleg.
  • Begin de avond met de eenvoudige, korte spellen zodat iedereen kan inkomen. Iedereen op scherp? Dan is het tijd voor het echte werk!
  • Verzamel wat leuke kleine prijsjes voor de winnaar(s).