Body & Mind

Droge (winter)huid? Zo krijg je 'm weer superzacht!

dinsdag, 14 december 2021

Heb jij wel een last van een droge geïrriteerde huid? Vooral in de wintermaanden hebben veel mensen hier last van. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de luchtvochtigheid die een stuk lager ligt dan normaal en een dalende temperatuur. Hierdoor kan je droge plekjes en jeuk krijgen. Gelukkig hebben wij voor jou een vijftal simpele tips om de huid weer comfortabel aan te laten voelen.

Tip 1. Drink genoeg water

Deze is vast iets wat je heel vaak hoort maar is ook echt super belangrijk voor je hele lichaam, inclusief je huid dus. Als je last hebt van een droge huid heeft je lichaam vocht nodig om dit te kunnen herstellen. Om bijvoorbeeld werkstoffen uit verschillende hydraterende producten op te kunnen nemen moet je lichaam wel vocht bevatten. Zorg er dus voor dat je iedere dag minimaal 2 liter water drinkt. Dit kan bijvoorbeeld ook thee zijn, dat maakt het toch soms gemakkelijker dan gewoon koud water.

Tip 2. Pas je doucheritueel aan

Jouw doucheritueel kunnen veel invloed hebben op je huid. Zo is het heerlijk om lekker lang onder een warme douche te staan. Toch is dit niet heel verstandig om te doen als je last hebt van een droge huid. Dat heeft te maken met het vetlaagje op je huid, dat wordt weggespoeld door het warme water. Dit laagje is juist heel belangrijk voor het beschermen van je huid en het houdt vocht vast.
Probeer je tijd onder de douche in te korten. Ook is het fijn om je huid de tijd te geven om te herstellen. Het is dus niet heel handig om iedere dag je huid te schrobben. Gebruik dan bijvoorbeeld een zachte douchspons. Die is wat minder heftig voor de huid.

Tip 3. Badder in havermout

Dit klinkt misschien vreemd, maar havermout brengt je droge, jeukende huid tot rust. Je kan dit magische middel bijvoorbeeld bij de apotheek halen, zonder recept. Dit strooi je in het badwater of kun je havermout in een washandje doen, natmaken, goed uitknijpen en op het lichaam aanbrengen.

Tip 4. Gezonde vetten goed voor je huid

Het eten van gezonde vetten bevorderd de talgproductie in de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid wat vetter wordt. Hierdoor neemt de droogheid wat meer af. Zo kan je bijvoorbeeld vette vis, zoals haring of zalm, eten of een slice avocado op je toast met ei. Mocht dit nou echt niet jouw ding zijn, dan kan je ook altijd nog voedingssupplementen met visolie gebruiken. Deze zijn te verkrijgen bij verschillende drogisterijen.

Tip 5. Blijven smeren

Ja hoor, blijven smeren! Vooral na het douchen is het belangrijk om een voedende olie of crème te gebruiken. Ook kan je hiervoor vaseline gebruiken. Zorg ervoor dat je de huid eerst een beetje vochtig maakt en breng dan een dun laagje aan. Zo trekt de vaseline sneller in je huid zonder dat je gaat glimmen en plakkerig wordt.