5 creatieve hobby's voor de lange avond
Life & Living

5 creatieve hobby’s voor de lange winteravond

donderdag, 14 oktober 2021

Heb je alles op Netflix inmiddels al gezien, geen zin meer om TV te kijken en bank te hangen maar geen idee wat je vanavond moet gaan doen? Begin eens een nieuwe hobby! Een hobby is niet alleen een manier om plezier te hebben, het is ook nog een gezond. Met een hobby geef je je brein rust en afleiding van de alledaagse prikkels. Weet je nog niet welke hobby je leuk lijkt? Ter inspiratie zetten wij 5 creatieve hobby’s op een rijtje

Je eigen papier maken

Zelf papier maken is makkelijk en leuk! Je hebt alleen wel wat tijd nodig, maar goed, je hebt toch nog geen plannen vanavond. Voor de technologie er was die massaproductie van papier mogelijk maakte, werd papier met de hand gemaakt. Naast dat het heel leuk is, is het ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief voor het papier dat je normaal gezien koopt of besteld. Papier kan gemakkelijk thuis worden gemaakt en vereist maar een aantal eenvoudige gereedschappen.

Wat heb je nodig?

 • Een papierschepraam ter grootte van het gewenste papier (deze kun je zo kopen of zelf maken van wat latjes waarmee je een eigen frame timmert, een fotolijstje of een oud horraam
 • Oud papier
 • Een kom
 • Een mixer of blender
 • Rechthoekige bak (groter dan je papierschepraam)
 • Spons
 • Vilt
 • Papierpers of zware planken

Hoe maak je het?

 1. Verzamel oude kranten, tijdschriften, papieren theezakjes, notitiebriefjes. Let op: hoe witter het oude papier is, hoe witter je zelfgemaakte papier wordt. Gebruik je dus veel oude kranten? Dan zal je papier grijs worden. Wil je gekleurd papier? Voeg dan wat voedingskleurstof toe aan de snippers. 
 2. Scheur het papier in kleine stukjes, doe het in een kom en voeg een halve liter water toe. Met ongeveer tien pagina’s uit een tijdschrift maak je 5 nieuwe vellen papier. Laat de bak met je gesnipperde papier en water een paar uur staan. Tip: vang van tevoren regenwater op en gebruikt dit in plaats van kraanwater.
 3. Maak de gescheurde snippers met een blender of mixer tot pulp. Het moet een dikke pulp worden waarin je nog maar weinig papiersnippers ziet.
 4. Vul een bak met warm water en voeg hier pulp aan toe. Er moet voldoende water in staan zodat je er met je schepraam doorheen kan ‘scheppen’. Hoe meer pulp je toevoegt hoe dikker je papier zal worden. Tip: voeg 2 theelepels maiszetmeel toe zodat je later beter kunt schrijven op je papier en voeg stukjes bloemen toe aan de pulp om het wat op te leuken.
 5. Schep de pulp met je schepraam. Leg je frame in het water en beweeg hem zachtjes tot er overal evenveel pulp op zit. Haal het schepraam rustig uit het water en laat het even nadruppelen. Doe een stuk vilt over de pulp en draai het schepraam om. Het vilt zou nu dus onderop moeten liggen met het papier erop en daarop het schepraam. Druk met een spons of microvezel doekje op het gaas om al het overtollige water eruit te krijgen. Wanneer het zo goed als droog is kun je het schepraam voorzichtig optillen. Het papier blijft dan op het vilt liggen.
 6. Zodra je de vellen hebt gemaakt kunnen ze worden geperst. Gebruik hiervoor de papierpers of zware planken. Leg al je vilten met papier op elkaar (met eventueel een bakpapiertje ertussen) en leg je pers of planken er bovenop. Na een halfuur kun je de papieren weer loshalen van elkaar. De viltjes laat je nog zitten aan het papier.
 7. Laat je papier nog minstens een dag drogen op het vilt en haal ze dan los. Wacht nog een paar dagen voor je op het papier gaat schrijven.

Bruisbal maken

Kan jij ook zo genieten van een lekker warm bad? Maak het nog beter met je eigen gemaakte bruisbal!

Wat heb je nodig?

 • siliconen bruisbalvorm
 • 70 gram baking soda
 • 35 gram citroenzuur
 • 15 gram maïzena
 • 30 gram pure kokosolie
 • geurolie
 • 3 tot 6 druppels voedingskleurstof
 • eventueel rozenblaadjes of droogbloemetjes

Hoe maak je het?

 1. Meng de soda, het citroenzuur, de maïzena en de kokosolie door elkaar.
 2. Voeg de geurolie toe. Tip: je kunt ook wat parfum toevoegen. Voeg tot slot wat druppeltjes kleurstof bij. Kneed het geheel door.
 3. Wil je iets extra’s toevoegen aan je bruisbal? Stop bijvoorbeeld rozenblaadjes of droogbloemetjes in de vorm en vul deze hierna met het mengsel en druk aan. De vorm moet hierna 2 uur in de vriezer en dan kun je lekker genieten van een heerlijk bad.

Tip: wil je je bruisbal nog niet vanavond gebruiken? Verpak ‘m in cellofaan en bewaar op een droge plek.

Handlettering

Handlettering is het creatief vormgeven van letters. Het gaat hierbij niet zozeer om het schrijven, maar om het tekenen of schilderen van de letters. Elke letter wordt op een creatieve manier met verschillende vormen getekend. Van blokletters tot faux kalligrafie, bounce lettering of brush lettering; er zijn enorm veel verschillende stijlen! Dus mix en match tot je een stijl hebt gecreëerd die je zelf mooi vindt.

Handlettering is een leuke, creatieve hobby waar je niet veel voor nodig hebt. Dus pak een pen en papier en je kunt aan de slag. Natuurlijk zijn er veel spullen die je kunt gebruiken om je skills en werken te verbeteren, zoals fineliners, stiften en krijt. Ook kan het makkelijk zijn om te beginnen met een schrift met lijntjes of ruitjes, zodat je recht kan werken.

Bij handlettering is er geen goed of fout. Dus ontdek welke letterstijl jij mooi vindt en of je strakke, sierlijke, lange, dunne of juist dikke letters mooi vindt. It’s up to you! Speur Pinterest en YouTube af voor de beste tutorials en om inspiratie op te doen.

Je kunt handlettering voor veel meer gebruiken dan alleen kaarten. Haal een oud T-shirt uit de kast en ga los. Of versier je ramen, spiegels of krijtbord!

Zelf kaarsen maken

Zelf kaarsen maken is hartstikke leuk en simpel en je kunt er achteraf je huis gezellig mee maken. Gebruik een oude pot of kop of gebruik een melkpak of toiletrol als mal.
Wat heb je nodig?

 • een oude pan
 • restjes oude kaarsen
 • een melkpak, toiletrol of een oude pot
 • een oude pollepel
 • lonten
 • satéprikkers
 • een speld
 • tape of plakband
 • bakpaper

Hoe maak je het - melkpak

 1. Maak met de speld een gaatje in de bodem van het melkpak.
 2. Rijg de lont door het gaatje en bind het uiteinde van de lont aan een satéprikker en leg deze dwars over de opening, zodat de lont recht door het pak wordt gespannen. De onderkant van de lont trek je wat aan en zet je vast met wat tape.
 3. Smelt de restjes van de oude kaarsen in een pan au bain-marie en blijf constant roeren. Let op: het water mag niet koken, want dan verbrand het kaarsvet.
 4. Giet het kaarsvet in de mail. Laat drogen en scheur of trek vervolgens het karton eraf. Nu heb jij je eigen gemaakte kaarsen. Easy he?!

Hoe maak je het – toilet rol

 1. Plak de onderkant en buitenkant van de toilet rol dicht met tape zodat het kaarsvet er niet doorheen kan lopen.
 2. Maak met de speld een gaatje in de tape. Zorg dat de lont dikker is dan het gat, zodat er geen kaarsvet door het gaatje kan lopen. Volg hierna stap 2, 3 en 4 van het stappenplan met het melkpak.

Hoe maak je het – oude pot

 1. Smelt de oude kaarsen au-bain marie.
 2. Neem de nieuwe lont en dompel deze in het kaarsvet.
 3. Houd de lont vervolgens recht in de oude pot en giet het vloeibare kaarsvet eromheen. Wanneer het kaarsvet gestold is, kun je de lont loslaten

Tip: beschilder de binnenkant van de pot voor je deze vult met het kaarsvet, dit zal een mooi effect geven wanneer je de kaars brandt.

Origami maken

Origami is een hele leuke bezigheid waarmee je je de hele avond kunt vermaken. Het woord origami is Japans. Ori betekent ‘vouwen’ en gami is Japans voor ‘papier’; papiervouwen dus! Bij origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan kun je complexe ontwerpen maken.

Bij het traditionele origami is het niet toegestaan om te knippen of om lijm te gebruiken, er mag alleen worden gevouwen. In de loop van de tijd zijn er echter verschillende vormen ontstaan, met wat meer vrijheid. Maak je dus geen zorgen dat je het verkeerd doet! Het beste van deze hobby is dat je projecten kunt vinden die eenvoudig genoeg zijn voor beginners of projecten die een beetje meer gedetailleerd vouwen vereisen voor de ervaren papier vouwers onder ons.

Zelf aan de slag

In principe kan elk soort papier worden gebruikt voor het vouwen van origami. Er bestaat echter ook speciaal origamipapier wat je online bij diverse webshops kunt bestellen. Dit papier is aan één kant wit en aan de andere kant gekleurd en is dun zodat je het makkelijk kunt vouwen.

Als je net begint met deze hobby kun je prima een papier nemen met een gemiddeld papiergewicht van 60 tot 100 g/m2. Ben je nou al iets verder gevorderd en wil je gaan spelen met mooie effecten? Voeg dan een dun papier van minder dan 50 g/m2 toe voor een doorschijnend effect.

Dus, je hebt je papier, maar wat gaat nu je eerste meesterwerk worden? Het bootje wordt vaak gemaakt en is vrij eenvoudig om te leren en om mee te oefenen. Op zoek naar iets meer uitdaging? Maak een kraanvogel. Deze worden ook traditioneel gevouwen als achtergrond voor een bruiloft omdat men gelooft dat 1000 kraanvogels het bruidspaar liefde en geluk zal brengen. Of toch een origamivlinder? Tip: maak ze in verschillende kleuren en gebruik ze voor een cadeautje. Speur YouTube af voor de beste tutorials zodat jij binnen no time een origami expert bent.