Body & Mind

4 feitjes waarom yoga heel goed voor je is...

donderdag, 27 september 2018

Vind je yoga maar zweverig? En denk je dat het niks voor jou is? Uit onderzoek is gebleken dat yoga juist erg gezond is. Hieronder een aantal feiten op een rij waarom je toch echt aan yoga zou moeten beginnen.

Ontspanning en blijdschap

Yoga doet wonderen voor je humeur. In een onderzoek werden mensen die vier maanden lang aan yoga deden, vergeleken met een groep die fietste en een groep die niets speciaals deed. Wat bleek? De yoga groep sliep beter, had meer energie, voelde zich soepeler, had meer zelfvertrouwen en was tevredener over hun leven. Yoga scoort daarnaast vergelijkbaar of beter dan andere sporten op vermindering van angst en stress, een betere balans, minder vermoeidheid, een beter humeur, minder pijn, en een betere kwaliteit van leven op sociaal gebied en op het werk.

Verjonging

Verminderen van stress kan de biologische klok vertragen en toevallig krijg je juist door yoga minder stress! De topjes van onze chromosomen, telomeren genoemd, worden telkens wanneer een cel zich deelt iets korter. Telomeren worden aangetast door chronische stress en ongezond eten. Uit onderzoek onder 24 mannen, die zes dagen per week elke dag een uur yoga deden, bleek dat de telomerase (de vernieuwing van de telomeren) met dertig procent omhoogschoot. Deze vernieuwing kan zelfs op oudere leeftijd nog plaatsvinden. Het is dus nooit te laat om met yoga te beginnen.

Gezondheid

Yoga verbeterd het immuunsysteem. Omdat je stofwisseling vertraagd, heb je minder last van stress, een lagere hartslag en een lagere bloeddruk. Yoga kan een belangrijke rol spelen voor de volksgezondheid, aangezien hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn in de westerse wereld. Yoga verlaagd het risico op hart- en vaatziekten zoals een hoog cholesterol, bloedsuiker en fibrinogeen (een eiwit dat bloedstolling veroorzaakt).

Betere seks

Bij een onderzoek onder mannen die zes maanden aan yoga deden, bleek dat hun testosteronniveau gemiddeld met 57 procent was gestegen. Testosteron wordt gemaakt in de testikels, die door bepaalde houdingen, zoals de Boog, worden gestimuleerd. Naast de directe stimulering van de seksuele organen, kan yoga de sensualiteit vergroten door middel van bepaalde ademhalingsoefeningen. De snelle bhastrika ademhaling bijvoorbeeld, zorgt voor minder zuurstof naar de hogere hersenfuncties ten gunste van de lagere hersendelen, die de seksualiteit reguleren. Zo bleek dat vrouwen die snelle ademhalingsoefeningen hadden gedaan, sneller opgewonden werden bij het kijken van erotische films.